Noże japońskie

35 pozycji razem
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
Promocja
2 217 zł –21 %
1 741 zł
MB34374181
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
Promocja
2 622 zł –14 %
2 242 zł
MB34373241
Japoński nóż Nakiri 5000MCD 17 cm, Miyabi
Promocja
2 217 zł –28 %
1 591 zł
MB34375171
Nóż japoński SHOTOH 5000FCD 9 cm, MIYABI
Promocja
642 zł –15 %
545 zł
MB34680091
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
Promocja
1 188 zł –15 %
1 009 zł
MB34681201
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
Promocja
503 zł –15 %
427 zł
FDCK8175321
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
Promocja
794 zł –21 %
624 zł
MB33957181
Nóż japoński NAKIRI 5000FCD 17 cm, Miyabi
Promocja
1 067 zł –15 %
906 zł
MB34685171
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
Promocja
371 zł –10 %
333 zł
WU1035046017
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
Promocja
354 zł –20 %
283 zł
FORGEDSDV304136
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż