Noże japońskie

47 pozycji razem
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 690 zł –26 %
1 979 zł
MB34374181
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 890 zł –9 %
2 622 zł
MB34373241
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8175321
Japoński nóż Santoku 7000D 18 cm, Miyabi
1 390 zł –36 %
880 zł
MB34544181
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
859 zł –25 %
642 zł
MB33951141
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 490 zł –30 %
1 038 zł
MB34073161
Japoński nóż Nakiri 5000MCD 17 cm, Miyabi
2 690 zł –16 %
2 246 zł
MB34375171
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
354 zł
FORGEDSDV304136
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 24 cm, MIYABI
1 690 zł –29 %
1 187 zł
MB34543241
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
1 290 zł –15 %
1 088 zł
MB34681161
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 67 18 cm, klon, Miyabi
2 890 zł –8 %
2 649 zł
MB34404181
Nóż Santoku 6000MCT 18 cm, Miyabi
1 790 zł –27 %
1 295 zł
MB34074181
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
1 390 zł –18 %
1 136 zł
MB34681201
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm, 4000FC, Miyabi
1 090 zł –32 %
740 zł
MB33951241
Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 690 zł –21 %
2 102 zł
MB34388181
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 7000D 13 cm, Miyabi
939 zł –30 %
650 zł
MB34542131
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
959 zł –26 %
707 zł
MB33952171
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż