Noże Santoku

65 pozycji razem
Nóż Santoku KARASU 11,5 cm, Dellinger
599 zł
DNGRSXLKH128
Nóż Santoku KIRITSUKE 18 cm, Dellinger
1 262 zł
DNGRSXL9303
Nóż Santoku MANMOSU 18 cm, Dellinger
799 zł
DNGRSXLKH109
Nóż Santoku GO FOR GOLD 18 cm, stal nierdzewna, F.DICK
725 zł
FDCK8144218K81
Nóż Santoku i deska do krojenia LAGUIOLE LUXURY w zestawie, Laguiole LAGSDV-301180
Nóż Santoku SUPER GOU YPSILON 16,5 cm, czarny, Yaxell
Nowość
3 073 zł
YAX37201
Nóż Santoku SUPER GOU 16,5 cm, czerwony, Yaxell
Nowość
2 259 zł
YAX37101
Nóż Santoku SAMURAI PROFESSIONAL DAMASCUS 13 cm, Dellinger DNGRSXLKHP5
Nóż Santoku SEBRA 18 cm, Forged
315 zł
FORGEDSDV623521
Japoński nóż szefa kuchni NAKIRI OKAMI 17 cm, Dellinger
387 zł
DNGRSXLKHAUS7NA
Nóż Santoku RED SPIRIT 18 cm, F.Dick
469 zł –9 %
425 zł
FDCK8174218K
Nóż Santoku 1905 18 cm, F.Dick
560 zł –15 %
471 zł
FDCK8194218K
Nóż Santoku IKON 17 cm, z owalnymi rowkami, Wüsthof
1 090 zł
WU4976
Nóż Santoku COMFORT K2213644 12,5 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2213644
Nóż Santoku KANETSUNE TSUCHIME 16 cm, brązowy, Dellinger DNGRKC952
Nóż Santoku KINEO 18 cm, WMF
254 zł –20 %
202 zł
WM1896176032
Nóż Santoku 800DP 18 cm, Miyabi
1 118 zł –11 %
989 zł
MB54487181
Nóż Santoku Performer Wüsthof 17 cm
1 490 zł
WU1061231317
Nóż Santoku BRUTE 18 cm, Forged
486 zł
FORGEDSDV620155
Nóż Santoku RAN PLUS 12,5 cm, czarny, Yaxell
Nowość
722 zł
YAX36612
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, różowa sól himalajska, Wüsthof WU1061731617
Nóż Santoku NORDIC KITCHEN 18 cm, Eva Solo
1 008 zł –7 %
929 zł
ES515402
Nóż Santoku RAN PLUS 16,5 cm, czarny, Yaxell
Nowość
975 zł
YAX36601
Nóż Santoku KATAI 18 cm, Forged
597 zł –9 %
542 zł
FORGEDSDV620711
Wgórę
Inne produkty

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż