Staub
> Francuski producent znanego naczynia żeliwnego |
![]() |
Francuska firma Staub od 1974 roku produkuje słynne naczynia żeliwne znane na całym świecie. Wszystkie typowe produkty tej marki są nieprzywierające i bardzo odporne na szoki termiczne, otarcia i zarysowania . Dlatego są tak popularne wśród szefów kuchni Michelin i są obecnie sprzedawane w ponad 50 krajach.
Francis Staub założył swoją firmę w 1974 roku w Alzacji, wschodnim regionie Francji, który słynie z bogatej historii gastronomicznej. Żeliwo emaliowane to tradycyjny i bardzo trwały materiał, który znajduje zastosowanie zwłaszcza w długim gotowaniu. Doskonale utrzymuje temperaturę i zapewnia jej równomierne rozprowadzenie. Naczynia Staub są obustronnie emaliowane i są produkowane bezpośrednio we Francji w trzech zakładach produkcyjnych. Nadaje się zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak i początkujących, którzy lubią odkrywać smaczne i zdrowe potrawy. Oprócz legendarnych już garnków firma Staub oferuje szeroką gamę przyborów żeliwnych, takich jak patelnie do smażenia, patelnie grillowe, tajine, woki.