Nóż japoński SHOTOH 13 cm 5000MCD 67 klon MIYABI

Kod: MB34400131
1 690 zł
Wyprzedane
Pozycja została wyprzedana…

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Niezwykle ostry japoński mały nóż SHOTOH, z cienkim, ale wytrzymałym krótkim ostrzem, jest idealny do czyszczenia, obierania i krojenia warzyw i owoców. Dzięki niezwykle cienkiemu ostrzu, nóż ten jest również idealnym narzędziem do szpikowania mięsa. Krótkie ostrze i wygodny uchwyt umożliwiają precyzyjne prowadzenie cięcia. SHOTOH jest jednym z najbardziej popularnych i powszechnie używanych noży w Japonii.

Specyfikacja: długość ostrza 13 cm, długość rękojeści 9,3 cm, waga 99 g

MIYABI 5000MCD 67 jest odpowiednim kandydatem na osobisty nóż na całe życie. Mieniący się damasceński wzór z mroźnych kwiatów na ostrzu jest wyjątkowy i będzie symbolizował Twoją indywidualność. Żywy wzór jest luźno odzwierciedlony w drewnianej rękojeści, tworząc dzieło sztuki, które budzi szacunek i pokorę.

Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne wykończenie ostrza nadaje mu warstwową fakturę, nadając każdemu nożowi oryginalny i niepowtarzalny damasceński wzór kwiatowy. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest zamrażana w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie szlifowany w kształt litery "V" pod kątem 10°. Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke jest sprawdzone przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania. Dzięki klinowej krawędzi tnącej, ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Klasyczna rękojeść w kształcie litery "D" wykonana jest ze stabilizowanego drewna klonowego. Uznany bogaty wzór słojów drewna jest unikalny na każdym kawałku.

Użyte materiały reprezentują skoncentrowaną siłę zasobów naturalnych. Słoje drewna odzwierciedlają czas i żywioły, opowiadając indywidualną historię. Podczas gdy złoty mozaikowy trzpień przypomina ozdobną tsubę kultowych japońskich mieczy, azjatycka, tłoczona stopa w przenośni okiełzna energię noża.

  • Niezwykle twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC66
  • Wyjątkowo wysoka zawartość węgla
  • Twardość 66 w skali Rockwella
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / wyżarzania
  • 133 warstwy stali
  • Damasceński (kwiatowy) design
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • Ostrze w kształcie litery “V”
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Ostrze Katana Edge
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodna rękojeść w kształcie litery D wykonana ze stabilizowanego drewna klonowego
  • Idealne wyważenie dla wygodnej manipulacji z nożem
  • Stopa z wytłoczonym logo ze stali nierdzewnej
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia została zachowana przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskiego przemysłu nożowniczego, od XIV wieku. Japoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu firma ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu stuleci. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane narzędzia MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym naśladowcą tej tradycji. Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych składników. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie należy używać noży do krojenia bardzo twardych produktów, takich jak np. produkty mrożone.
  • Nie należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie delikatnym środkiem czyszczączym i natychmiast wysuszyć
  • Chroń nóż przed zderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinąć go w suchą tkaninę lub gazetę. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji możesz ostrze przecierać ścierką nasączoną olejem, co zwiększy odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000MCD 67
Pozycja została wyprzedana…

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: