Noże japońskie

73 pozycji razem
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
838 zł
DNGRSXLKH108
Nóż japoński KIRITSUKE RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
1 083 zł
YAX36634
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8175321
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
794 zł –10 %
707 zł
MB33952171
Japoński nóż do chleba BREAD SAMURAI 19,5 cm, Dellinger
511 zł
DNGRSXLKHP8B
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 622 zł
MB34373241
Nóż japoński GYUTO HARUKAZE PROFESSIONAL 20 cm, czarny, Dellinger
Nowość
DNGR8594195884092
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000MCD 67 20 cm, klon, Miyabi MB34401201
Japoński nóż szefa kuchni KIRITSUKE EYES 20 cm, Dellinger DNGRSXLKHAUS8K
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
705 zł –8 %
642 zł
MB33951141
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 7000D 9 cm, Miyabi
689 zł –11 %
610 zł
MB34541091
Japoński nóż do chleba 6000MCT 23 cm, Miyabi
1 309 zł
MB34076231
Japoński nóż do chleba 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 236 zł
MB34686241
Japoński nóż do warzyw OLIVE 17,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305256
Japoński nóż Nakiri 5000MCD 17 cm, Miyabi
2 246 zł
MB34375171
Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 271 zł –7 %
2 102 zł
MB34388181
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 5000MCD 16 cm, Miyabi
1 889 zł
MB34372161
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 560 zł –5 %
1 470 zł
DNGRSXL9309
Japoński nóż Santoku 5000FCD 18 cm, Miyabi
1 236 zł
MB34684181
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż