Noże japońskie

66 pozycji razem
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 690 zł –26 %
1 979 zł
MB34374181
Japoński nóż do krojenia SUJIHIKI 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 690 zł –5 %
2 529 zł
MB34378241
Japoński nóż Gyutoh 5000MCD 24 cm, Miyabi
2 890 zł –33 %
1 919 zł
MB34373241
Tanto nóż japoński Red Spirit F.Dick 21 cm
516 zł –12 %
452 zł
FDCK8175321
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 5000MCD 16 cm, Miyabi
2 090 zł –9 %
1 889 zł
MB34372161
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
959 zł –23 %
735 zł
MB33951201
Japoński nóż do warzyw Forged Brute 17,5 cm
358 zł
FORGEDSDV304136
Mały Japoński nóż SHOTOH 14 cm 5000MCD MIYABI
1 990 zł –29 %
1 394 zł
MB34381141
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
1 790 zł –12 %
1 559 zł
MB34073201
Nóż szefa kuchni BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
620 zł
DNGRKH167
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm, 4000FC, Miyabi
1 090 zł –32 %
740 zł
MB33951241
Japoński nóż Santoku 5000FCD 18 cm, Miyabi
1 390 zł –11 %
1 236 zł
MB34684181
Japoński nóż tasak NAKIRI 17 cm 4000FC MIYABI
959 zł –21 %
749 zł
MB33952171
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger DNGRKH206
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 490 zł –30 %
1 038 zł
MB34073161
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 24 cm, Miyabi
1 590 zł –26 %
1 167 zł
MB34681241
Nóż szefa kuchni GOLD CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
620 zł
DNGRKH166
Japoński nóż do chleba 5000MCD 23 cm, Miyabi
2 690 zł –20 %
2 137 zł
MB34376231
Japoński nóż do warzyw Forged Olive  17,5 cm
353 zł –10 %
315 zł
FORGEDSDV305256
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 4000FC 13 cm, Miyabi
859 zł –25 %
642 zł
MB33951141
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 7000D 16 cm, MIYABI
1 090 zł –18 %
891 zł
MB34542161
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 685 zł
DNGRSXL9309
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż