Noże japońskie

74 pozycji razem
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
361 zł
WU1035046017
Nóż japoński Nakiri CLASSIC IKON 17 cm, Wüsthof
673 zł
WU1030332617
Nóż japoński SHOTOH 5000FCD 9 cm, MIYABI
628 zł
MB34680091
Nóż Santoku 6000MCT 18 cm, Miyabi
1 404 zł
MB34074181
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000FCD , 11 cm, Miyabi
724 zł
MB34680111
Japoński tasak NAKIRI 4000FC 17 cm, Miyabi
794 zł
MB33952171
Japoński nóż Shotoh 5000MCD 67 13 cm, klon, Miyabi
1 709 zł
MB34400131
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
1 118 zł
MB34681201
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 24 cm, klon, Miyabi
1 616 zł
MB34073241
Japoński nóż do warzyw KUDAMONO 4000FC 9 cm, Miyabi
603 zł
MB33950091
Japoński nóż szefa kuchni KANETSUGU MIYABI ISSHIN 21 cm, Dellinger DNGRSXL2005
Serbski nóż kuchenny VG-10 ZED ONE 19,5 cm, Dellinger
1 120 zł
DNGRSXLKH35
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304136
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 20 cm, Miyabi
1 136 zł
MB34543201
Japoński Nóż Santoku 4000FC 18 cm, Miyabi
794 zł
MB33957181
Japoński Nóż Santoku 17 cm, Victorinox
375 zł
VN6852017G
Nóż szefa kuchni BBQ MAX SANDVIK RED NORTHERN SUN 21 cm, Dellinger DNGRKH206
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 120 zł
MB34374181
Nóż do warzyw NAKIRI 17 cm, Dellinger
140 zł
DNGRSXLPO2500200
Japoński nóż do warzyw OLIVE 17,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305256
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 6000MCT 9 cm, Miyabi
831 zł
MB34072091
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
983 zł
MB34681161
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż