Noże japońskie

61 pozycji razem
Japoński nóż szefa kuchni SUJIHIKI 24 cm, Dellinger
1 790 zł –5 %
1 685 zł
DNGRSXL9309
Japoński nóż tanto RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
516 zł –12 %
452 zł
FDCK8175321
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 5000FCD 16 cm, Miyabi
1 290 zł –40 %
768 zł
MB34681161
Japoński nóż do warzyw BRUTE 17,5 cm, Forged
358 zł
FORGEDSDV304136
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 16 cm, MIYABI
1 490 zł –30 %
1 038 zł
MB34073161
Nóż japoński GOURMET 17 cm, Wüsthof
409 zł
WU1035046017
Nóż Yanagiba RED SPIRIT 24 cm, F.Dick
447 zł
FDCK8175724
Japoński nóż do warzyw SHOTOH 5000MCD 9 cm, Miyabi
1 690 zł –24 %
1 271 zł
MB34372091
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 24 cm, MIYABI
1 690 zł –29 %
1 199 zł
MB34543241
Japoński nóż Santoku 7000D 18 cm, Miyabi
1 390 zł –29 %
981 zł
MB34544181
Nóż szefa kuchni CHEF MANMOSU 23 cm, Dellinger
899 zł –6 %
838 zł
DNGRSXLKH108
Nóż do warzyw SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 17 cm, Dellinger DNGRKHOK7C
Japoński Nóż Santoku 5000MCD 67 18 cm, klon, Miyabi
2 890 zł –8 %
2 649 zł
MB34404181
Japoński nóż do krojenia CHUTOH 5000MCD 16 cm, Miyabi
2 090 zł –9 %
1 889 zł
MB34372161
Wgórę
Inne produkty

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż