Obieraczki do warzyw

55 pozycji razem
Obieraczka do warzyw INGENIO, Tefal
KULINA WEEKEND
54 zł –16 %
45 zł
TEFK2071014
Skórka do cytrusów PROFI PLUS, WMF
KULINA WEEKEND
86 zł –22 %
67 zł
WM1871436030
Obieraczka do warzyw PROFI PLUS, WMF
KULINA WEEKEND
86 zł –22 %
67 zł
WM1871396030
Obieraczka do warzyw PRO, Zwilling
KULINA WEEKEND
100 zł –23 %
77 zł
ZW37160021
Obieraczka do warzyw, F.Dick
KULINA WEEKEND
32 zł –15 %
Obieraczka do warzyw, F.Dick
W magazynie (5 Szt)
27 zł
FDCK8252500
Wgórę
Inne produkty

Obieraczki do warzyw - niezbędnik w kuchni

Co to jest obieraczka do warzyw?

Obieraczka do warzyw to przybór kuchenny używany do obierania owoców i warzyw ze skórki. Posiada ostre jak brzytwa ostrze, które ślizga się po powierzchni warzywa, oszczędnie usuwając skórkę i pozostawiając wewnętrzny miąższ.

W sklepie Kulina oferujemy obieraczki do warzyw renomowanych marek, takich jak Victorinox, WMF, i Joseph Joseph.

Do czego służy obieraczka do warzyw?

Obieraczki do warzyw są używane nie tylko do usuwania skórki z warzyw takich jak ziemniaki, marchew, bakłażan, mang czy dynia piżmowa.

Mogą być również używane do krojenia cienkich plasterków czekolady lub sera oraz do krojenia warzyw we wstążki, które można wykorzystać jako makaron warzywny lub do sałatek.

Typowe warzywa, które są często obierane, to ziemniaki, marchew, ogórki, cukinia, jabłka i gruszki. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie warzywa wymagają obierania, a niektóre, takie jak buraki lub słodkie ziemniaki, mogą być nawet bardziej pożywne, gdy są gotowane i spożywane ze skórką.

Jakie są różnice między Y-Pe a obieraczką boczną?

Obieraczka Y zawdzięcza swoją nazwę kształtowi, który przypomina literę Y. Posiada długą, prostą rękojeść z ostrzem, które jest lekko nachylone na końcu. Ostrze, które często wykonane jest ze stali nierdzewnej, ma prostą, ostrą krawędź, która lekko zakrzywia się w kierunku końca. Ponieważ ostrze łatwo dopasowuje się do kształtu produktu, a niewielkie zagięcie na końcu pomaga usunąć wszelkie skazy lub oczka, obieraczki Y doskonale nadają się do obierania warzyw, takich jak ziemniaki i marchew.

Z drugiej strony, ostrze obieraczki bocznej jest równoległe do uchwytu i obiera warzywa z boku. Ostrze jest często ząbkowane, dzięki czemu idealnie nadaje się do obierania warzyw o twardej skórce, takich jak dynia piżmowa lub dynia. Obsługa wymaga nieco więcej wysiłku niż w przypadku obieraczki Y, ponieważ ostrze jest prostopadłe do rękojeści i trudniej jest poruszać się po zakrętach.

Jeśli uwielbiasz jeść warzywa, być może zainteresuje Cię również nasz wybór tarek kuchennych i krajalnic, elektrycznych siekaczy i rozdrabniaczy oraz robotów kuchennych.