Noże do obierania

14 pozycji razem
Nóż do obierania GRAND GOURMET, WMF
307 zł –10 %
276 zł
WM1889706032
Nóż do warzyw CLASSIC IKON 8 cm, Wüsthof
469 zł
WU4006
Nóż do obierania CLASSIC IKON 7 cm, Wüsthof
470 zł
WU4020
Nóż do warzyw PROFESSIONAL "S" 8 cm, Zwilling
289 zł –21 %
227 zł
ZW31020091
Nóż do obierania GOURMET 7 cm, Zwilling
181 zł
ZW36110061
Nóż do obierania TWIN 5 cm, Zwilling
51 zł
ZW38040050
Nóż do obierania TWIN GRIP XS 5 cm, czerwony, Zwilling
51 zł
ZW38600050
Nóż do warzyw FOUR STAR 7 cm, Zwilling
238 zł –23 %
181 zł
ZW31070061
Nóż do warzyw KAPPA 13 cm, srebrny, Güde
363 zł
GUDE46413
Nóż do warzyw ALPHA POM 13 cm, czarny, Güde
329 zł –5 %
312 zł
GUDE146413
Nóż do warzyw DELTA GRENADILL 13 cm, brązowy, Güde
554 zł
GUDED46413
Nóż do warzyw ALPHA OAK 13 cm, brązowy, Güde
415 zł
GUDEE46413
Nóż do obierania FOUR STAR 7 cm, Zwilling
238 zł –13 %
206 zł
ZW31070058

Noże do obierania - mali poręczni pomocnicy

Do czego służy nóż do obierania?

Obieraczki robią to, co sugeruje ich nazwa: zdejmują skórkę lub obierają owoce i warzywa. Posiadają krótkie, nieelastyczne, lekko zakrzywione ostrze z krawędzią po wewnętrznej stronie zakrzywienia

Czym charakteryzuje się dobry nóż do obierania?

  • Większość noży do obierania jest używana głównie do obierania owoców i warzyw, dlatego muszą być one dość ostre.
  • Aby zapobiec wyślizgnięciu się i skaleczeniu dłoni, rękojeść powinna być ergonomiczna, a wybór najlepszego materiału powinien być starannie przemyślany, aby zapewnić kontrolę nad nożem podczas jego używania.
  • Materiał wykonany ze stali węglowej lub czegoś podobnego jest idealnym materiałem, ponieważ dobrze trzyma krawędź, jest łatwy do ostrzenia za pomocą mokrego kamienia i jest łatwy do polerowania za pomocą stalowego pręta.

Jaka jest różnica między nożem do obierania a nożem do krojenia?

Chociaż oba noże są małe i mogą być bardzo przydatne podczas pracy z warzywami, istnieją pewne różnice między nimi:

  • Noże do obierania mają często ostrza o długości od 5 do 10 centymetrów, podczas gdy noże do obierania mają zazwyczaj ostrza o długości od 7,5 do 12,5 centymetrów.
  • Noże do obierania mają zakrzywione, ptasie dzioby, idealne do tworzenia pięknych dekoracji, podczas gdy noże do obierania mają proste, podwójnie ścięte krawędzie.
  • Noże do obierania są najczęściej używane do obierania owoców i warzyw, podczas gdy noże do krojenia są również używane do wydrążania owoców i siekania małych przedmiotów.

Aby lepiej przygotować owoce i warzywa, możesz również sprawdzić nasze tarki do warzyw, a także krajalnice mandoliny i obieraczki.

Jak dbać o nóż do obierania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój nóż do obierania służył przez wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż