Noże do obierania
10 pozycji razem
Noże do obierania - mali poręczni pomocnicy
Do czego służy nóż do obierania?
Obieraczki robią to, co sugeruje ich nazwa: zdejmują skórkę lub obierają owoce i warzywa. Posiadają krótkie, nieelastyczne, lekko zakrzywione ostrze z krawędzią po wewnętrznej stronie zakrzywienia
Czym charakteryzuje się dobry nóż do obierania?
- Większość noży do obierania jest używana głównie do obierania owoców i warzyw, dlatego muszą być one dość ostre.
- Aby zapobiec wyślizgnięciu się i skaleczeniu dłoni, rękojeść powinna być ergonomiczna, a wybór najlepszego materiału powinien być starannie przemyślany, aby zapewnić kontrolę nad nożem podczas jego używania.
- Materiał wykonany ze stali węglowej lub czegoś podobnego jest idealnym materiałem, ponieważ dobrze trzyma krawędź, jest łatwy do ostrzenia za pomocą mokrego kamienia i jest łatwy do polerowania za pomocą stalowego pręta.
Jaka jest różnica między nożem do obierania a nożem do krojenia?
Chociaż oba noże są małe i mogą być bardzo przydatne podczas pracy z warzywami, istnieją pewne różnice między nimi:
- Noże do obierania mają często ostrza o długości od 5 do 10 centymetrów, podczas gdy noże do obierania mają zazwyczaj ostrza o długości od 7,5 do 12,5 centymetrów.
- Noże do obierania mają zakrzywione, ptasie dzioby, idealne do tworzenia pięknych dekoracji, podczas gdy noże do obierania mają proste, podwójnie ścięte krawędzie.
- Noże do obierania są najczęściej używane do obierania owoców i warzyw, podczas gdy noże do krojenia są również używane do wydrążania owoców i siekania małych przedmiotów.
Aby lepiej przygotować owoce i warzywa, możesz również sprawdzić nasze tarki do warzyw, a także krajalnice mandoliny i obieraczki.
Jak dbać o nóż do obierania?
Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój nóż do obierania służył przez wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:
- noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
- jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
- aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
- nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
- regularnie ostrzyć nóż