Elektryczne maszynki do mięsa

2 pozycji razem

Elektryczne maszynki do mięsa - potężny pomocnik w kuchni

Co to jest elektryczna maszynka do mięsado mięsa?

elektryczna maszynka do mięsa do mięsa to urządzenie kuchenne, które służy do mielenia mięsa, jak sama nazwa wskazuje. W porównaniu do ręcznej maszynki do mięsa, są one bardziej praktyczne i wydajne. Mięso jest mielone za pomocą napędzanego silnikiem wirującego ostrza, a następnie mielone mięso jest zbierane w pojemniku w kształcie miski.

Jak czyścić maszynkę do mięsa?

Nie powinno być zaskoczeniem, że młynek musi być odpowiednio czyszczony natychmiast po każdym użyciu, ponieważ pracujesz z surowym mięsem, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu i chorobom przenoszonym przez żywność. Zacznij od podania do urządzenia jednej do dwóch kromek chleba.

Pomoże to wyeliminować wszelkie małe kawałki mięsa, które utknęły w środku. Następnie należy ostrożnie zdemontować system po odłączeniu go od zasilania. Sprawdź w instrukcji, czy któraś z części może zostać włożona bezpośrednio do zmywarki. Aby umyć ręcznie, najpierw namocz wszystkie odłączane części w ciepłej wodzie z mydłem przez kilka minut, aby pomóc uwolnić oleje i inne pozostałości, a następnie delikatnie wyczyść gąbką.

Podstawa silnika modelu elektrycznego nigdy nie powinna być zanurzona, ale nie powinna też zawierać żadnych części mięsnych. Wewnętrzną i zewnętrzną część obudowy silnika można czyścić wilgotną szmatką. Aby zapobiec rdzewieniu i innym wczesnym uszkodzeniom, po czyszczeniu należy szybko osuszyć wszystkie części ręcznikiem do naczyń. Nigdy nie montuj szlifierki, dopóki jej części nie będą w 100% suche.

Czy maszynki do mięsa mogą mielić kości?

Wiele młynków może mielić miękkie kości kurczaków, kaczek, innych małych ptaków i królików. Indyk jest podobnie uważany za mięso o miękkich kościach, ale ponieważ jego mięso jest znacznie gęstsze, młynek może mieć trudności z jego przetworzeniem.

Wiele domowych maszyn do mielenia mięsa nie jest w stanie rozdrobnić twardych kości dużych zwierząt, takich jak bydło, świnie, jagnięcina, dziczyzna i inne. Zawsze należy pamiętać, że bardzo ważne jest sprawdzenie instrukcji obsługi urządzenia, aby dowiedzieć się, co może, a czego nie może zmielić, i pod żadnym pozorem nie przepychać zamrożonego mięsa przez młynek, ponieważ może to spowodować uszkodzenie jego części.

Na stronie Kulina oferujemy również więcej niezbędnych akcesoriów kuchennych, w tym miksery ręczne, blendery stojące, rozdrabniacze, tarki i inne urządzenia.