Noże szefa kuchni

98 pozycji razem
Nóż szefa kuchni VG10 20,5 cm, ze skórzanym etui, Forged
601 zł
FORGEDSDV305584
Nóż szefa kuchni CHEFS EDITION DAMASTEEL 20 cm, WMF
2 287 zł –10 %
2 049 zł
WM1882009998
Nóż szefa kuchni BRUTE 20,5 cm, Forged
369 zł –19 %
298 zł
FORGEDSDV304105
Nóż szefa kuchni Forged Olive 20,5 cm
358 zł –10 %
319 zł
FORGEDSDV305225
Nóż szefa kuchni Laguiole Luxury 20 cm oliwkowy
189 zł –15 %
159 zł
LAGSDV-301289
Nóż szefa kuchni CLASSIC 14 cm, Wüsthof
574 zł
WU458214
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 67 20,8 cm, Samura
558 zł –13 %
480 zł
SMRSND67KNES
Nóż szefa kuchni TOIVO PROFESSIONAL DAMASCUS 20,5 cm, Dellinger DNGRSXLKH64
Nóż szefa kuchni RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
501 zł –13 %
432 zł
FDCK8174721
chiński nóż szefa kuchni IKON 18 cm, Wüsthof
Outlet
1 690 zł –36 %
1 070 zł
WU1010531818
Nóż szefa kuchni IKON 16 cm, Wüsthof
Outlet
1 090 zł –43 %
620 zł
WU499616
Nóż szefa kuchni PROFESSIONAL "S" 20 cm, Zwilling
529 zł
ZW31021201
Nóż szefa kuchni NORDIC KITCHEN 20 cm, Eva Solo
1 290 zł –24 %
973 zł
ES515403
Nóż szefa kuchni Sebra Forged 20,5 cm
358 zł –16 %
298 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni PINK SPIRIT 21 cm, różowy, F.DICK
519 zł –14 %
444 zł
FDCK817472179
Nóż szefa kuchni AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
709 zł –16 %
589 zł
FDCK8192222
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
611 zł –5 %
579 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni CLASSIC 20 cm, szerokie ostrze, Wüsthof WU458420
Nóż szefa kuchni KITA NORTH DAMASCUS 20 cm, Dellinger
659 zł
DNGRSXLKH133
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 23 cm, Dellinger DNGRKHOK9CH
Nóż szefa kuchni Ajax Red Spirit F.Dick 20 cm
519 zł –14 %
444 zł
FDCK8172220
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż