Noże szefa kuchni

114 pozycji razem
Nóż szefa kuchni KINEO 20 cm, WMF
Outlet
315 zł –10 %
283 zł
WM1896156032
Nóż szefa kuchni VG10 20,5 cm, ze skórzanym etui, Forged
559 zł
FORGEDSDV305584
Nóż szefa kuchni PRO 20 cm, Zwilling
619 zł –39 %
376 zł
ZW38401201
Nóż szefa kuchni OLIVE 20,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305225
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
568 zł
FDCK8194721
Nóż szefa kuchni 24 cm, F.Dick
2 679 zł
FDCK8164724H
Nóż szefa kuchni PERFORMER 16 cm, Wüsthof
1 290 zł
WU1061200116
Nóż szefa kuchni CLASSIC, 20 cm, szerokie ostrze, rowki, Wüsthof WU457220
Nóż szefa kuchni BRUTE 20,5 cm, Forged
365 zł
FORGEDSDV304105
Nóż szefa kuchni SEBRA 20,5 cm, Forged
315 zł
FORGEDSDV623378
Nóż szefa kuchni AJAX 1905, 22 cm, F.Dick
600 zł
FDCK8192222
Nóż szefa kuchni RED SPIRIT 21 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8174721
Nóż szefa kuchni PREMIER PLUS PATRIOT 21 cm, stal nierdzewna, F.DICK FDCK814472181
Nóż szefa kuchni RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
1 047 zł
YAX36600
Nóż szefa kuchni DAMASCUS 67 20,8 cm, Samura
Outlet
471 zł –10 %
423 zł
SMRSND67KNES
Nóż szefa kuchni INTENSE 20,5 cm, Forged
315 zł
FORGEDSDV304495
Nóż szefa kuchni AJAX RED SPIRIT 20 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8172220
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 490 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni CLASSIC LINE 20 cm, WMF
198 zł –11 %
176 zł
WM1874666030
Nóż szefa kuchni SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 23 cm, Dellinger DNGRKHOK9CH
Nóż szefa kuchni NORDIC KITCHEN 20 cm, Eva Solo
1 139 zł –21 %
892 zł
ES515403
Nóż szefa kuchni CLASSIC 20 cm, Wüsthof
629 zł
WU458220
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż