Noże do plastrowania

20 pozycji razem
Nóż szefa kuchni 1905 21 cm, F.Dick
Sticker
451 zł –15 %
383 zł
FDCK8195621
Nóż do wykrawania FK2 26 cm, de Buyer
Sticker
441 zł –15 %
374 zł
DB428526
Nóż do wykrawania KINEO 20 cm, WMF
Sticker
233 zł –28 %
167 zł
WM1896196032
Nóż do warzyw 21 cm, F.Dick
Sticker
146 zł –34 %
Nóż do warzyw 21 cm, F.Dick
W magazynie (2 Szt)
96 zł
FDCK8545621
Nóż do krojenia CLASSIC 26 cm, Wüsthof
Sticker
554 zł –15 %
470 zł
WU452226
Nóż do krojenia TWIN POINT , 20 cm, Zwilling
Sticker
185 zł –15 %
157 zł
ZW32320208
Nóż do krojenia GOURMET 16 cm, Zwilling
Sticker
209 zł –22 %
161 zł
ZW36110161
Nóż do krojenia CLASSIC 18 cm, Wüsthof
Sticker
461 zł –15 %
391 zł
WU455018
Nóż do plastrowania 19 cm, drewno, Victorinox
Sticker
349 zł –32 %
235 zł
VN5200019G
Nóż do krojenia TWIN POINT 16 cm, Zwilling
Sticker
177 zł –29 %
124 zł
ZW32320168
Nóż do krojenia BAMBOO 20 cm, Samura
Sticker
158 zł –22 %
123 zł
SMRSNBPN
Nóż do krojenia GOURMET 20 cm, Zwilling
Sticker
219 zł –28 %
157 zł
ZW36110201

Noże do krojenia - ostre noże do krojenia i rzeźbienia

Co to jest nóż do plastrowania?

Nóż do krojenia to długi nóż o cienkim ostrzu ze spiczastym lub zakrzywionym czubkiem, przeznaczony do cienkiego krojenia różnych rodzajów żywności. Noże do krojenia są dość uniwersalne, ale możesz też chcieć kupić specjalne noże do krojenia szynki, sera lub chleba.

Mimo że większość noży do krojenia ma ostre jak brzytwa krawędzie, nie należy ich używać do przecinania kości lub twardszych produktów spożywczych.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze nóż do plastrowania?

W sklepie Kulina znajdziesz wiele wysokiej jakości noży do krojenia takich producentów jak Wusthof, Zwilling, Dellinger czy F.DICK. Przy wyborze noża należy wziąć pod uwagę:

  • jakość stali - materiał noża do krojenia powinien być zawsze brany pod uwagę. Wybierz wysokiej jakości model ze stali nierdzewnej, ponieważ gwarantuje on najlepszą wydajność i trwałość.
  • długość ostrza - w zależności od tego, co chcesz kroić nożem, wybierz ostrze o odpowiedniej długości, aby uzyskać idealne, cienkie plastry.
  • komfort rękojeści - upewnij się, że nóż jest wygodny i zapewnia pewny chwyt

Jak dbać o nóż do krojenia?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do krojenia służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży
  • używać deska do krojenia która jest przyjazna dla noży