Noże do filetowania

24 pozycji razem
Nóż do filetowania SYNCHROS 26 cm, brązowy, Güde
1 174 zł
GUDES76526
Nóż do filetowania GRAND GOURMET PC 16 cm, WMF
Akce
389 zł –23 %
299 zł
WM1889586032
Nóż do filetowania KATAI 20,5 cm, Forged
578 zł
FORGEDSDV620629
Nóż do wędlin ALPHA BRICOLE DI VENEZIA 21 cm, brązowy, Güde GUDEV76521
Nóż do krojenia SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 19 cm, Dellinger DNGRKHOK8S
Nóż do filetowania SUPER GOU 15 cm, czerwony, Yaxell
1 663 zł –20 %
1 320 zł
YAX37116
Nóż do wędlin ALPHA MIKARTA 21 cm, czerwony, Güde
622 zł
GUDEM76521
Nóż do filetowania CLASSIC IKON 16 cm, Wüsthof
630 zł
WU4556
Nóż do filetowania SEBRA 20,5 cm, Forged
299 zł
FORGEDSDV623408
Nóż do ryb GOURMET 20 cm, elastyczny, Wüsthof
409 zł –9 %
370 zł
WU1035047620
Nóż do filetowania 1905 18 cm, F.Dick
422 zł –9 %
380 zł
FDCK8195418
Nóż do filetowania GOURMET 16 cm, Wüsthof
310 zł
WU1035049116
Nóż do filetowania FK2 18 cm, de Buyer
390 zł
DB428318
Nóż do filetowania RED SPIRIT 18 cm, F.Dick
410 zł
FDCK8175418
Japoński mały nóż do warzyw EYES 9 cm, Dellinger
175 zł
DNGRSXLKHAUS4
Nóż do filetowania GO FOR GOLD 18 cm, F.DICK
479 zł –18 %
390 zł
FDCK814541880
Nóż do filetowania OLIVE 20,5 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged FORGEDSDV305164
Nóż do filetowania BRUTE 20,5 cm, Forged
299 zł
FORGEDSDV304044
Nóż do filetowania FOUR STAR 18 cm, Zwilling
375 zł –26 %
274 zł
ZW31073181
Nóż do wykrawania COMFORT K2213544 9 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2213544
Nóż do wykrawania ICE FORCE K2321214 7 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2321214
Mały nóż do warzyw ICE FORCE K2320514 9 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320514

Noże do filetowania - bezproblemowe skórowanie ryb dzięki naszym nożom do filetowania

Do czego służy nóż do filetowania?

Nóż do filetowania to rodzaj noża kuchennego używanego do filetowania. Należy on do rodziny noży do trybowania i jest używany w szczególności do filetowania i przygotowywania ryb. Nóż do filetowania ryb służy do przecinania skóry, kości i mięsa podczas rozbioru ryby.

Co odróżnia nóż do filetowania od noża do trybowania?

Noże do filetowania należą do rodziny noży do trybowania, ale ich elastyczne i ostre jak brzytwa ostrza są przeznaczone do krojenia ryb i usuwania ości. Noże do trybowanialepszą opcją do twardszych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.

Jak ostrzy się nóż do filetowania ryb?

Elastyczne ostrze noża do filetowania wymaga innego rodzaju honowania niż inne noże ze względu na swoją elastyczność. Nóż do filetowania jest ostrzony od czubka do pięty, w przeciwieństwie do innych noży, które są ostrzone od pięty do czubka.

Aby uzyskać idealną ostrzałkę do noża do filetowania, zapoznaj się z naszą kolekcją ostrzałek do noży.

Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?

  • materiał - upewnij się, że wybierasz nóż wysokiej jakości z ostrzem, które nie rdzewieje łatwo
  • długość ostrza - jedną z najważniejszych cech noża do filetowania jest jego długość. Długość noża powinna jednak zależeć od wielkości najczęściej przyrządzanych ryb. Wybierz nóż z dłuższym ostrzem do większych ryb i krótszym do małych połowów
  • cienkie i elastyczne ostrze - odpowiedni stopień elastyczności ostrza pozwoli z łatwością przeciąć filet i wykonać precyzyjne cięcia

W sklepie Kulina znajdziesz duży wybór wysokiej jakości noży do filetowania od znanych producentów, takich jak Wusthof i Wusthof Forged a jeśli lubisz ryby, koniecznie sprawdź naszą kolekcję noży do łososia oraz sztućców do owoców morza i ryb.

Możesz również przeczytać nasz przewodnik zakupowy, jak wybrać idealne noże do swojej kuchni tutaj.

Jak dbać o nóż do filetowania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do filetowania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż