Noże do filetowania

22 pozycji razem
Nóż do filetowania CLASSIC IKON 18 cm, Wüsthof
609 zł
WU4626
Nóż do filetowania FOUR STAR 18 cm, Zwilling
399 zł –20 %
317 zł
ZW31073181
Nóż do filetowania KATAI 20,5 cm, Forged
639 zł –17 %
527 zł
FORGEDSDV620629
Nóż do filetowania PROFESSIONAL "S" 18 cm, Zwilling
459 zł –26 %
338 zł
ZW31030181
Nóż do filetowania Forged Olive 20,5 cm
324 zł –8 %
296 zł
FORGEDSDV305164
Nóż do filetowania HARD EDGE 22 cm, Fiskars
249 zł –22 %
192 zł
FISK1054946
Japoński mały nóż do warzyw EYES 9 cm, Dellinger
186 zł
DNGRSXLKHAUS4
Nóż do filetowania FK2 18 cm, de Buyer
449 zł
DB428318
Nóż do filetowania BRUTE 20,5 cm, Forged
329 zł
FORGEDSDV304044
Nóż do filetowania CLASSIC 20 cm, Wüsthof
509 zł
WU451820
Nóż do filetowania GO FOR GOLD 18 cm, F.DICK
479 zł –12 %
419 zł
FDCK814541880
Ryba nóż do filetowania CLASSIC 16 cm, elastyczny, Wüsthof WU1030102916
Nóż do filetowania HARAKIRI 21 cm, Samura
113 zł –10 %
101 zł
SMRSNHFN
Nóż do filetowania CLASSIC IKON 16 cm, Wüsthof
587 zł
WU4556
Nóż do filetowania Red Spirit F.Dick 18 cm
387 zł –11 %
344 zł
FDCK8175418
Nóż do filetowania Spitzenklasse Plus PC WMF
296 zł
WM1895936032
Mały nóż do warzyw ICE FORCE K2320514 9 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320514
Nóż do ryb GOURMET 20 cm, elastyczny, Wüsthof
409 zł
WU1035047620
Nóż do wykrawania ICE FORCE K2321214 7 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2321214
Nóż do filetowania Gourmet Wüsthof 16 cm
309 zł –5 %
292 zł
WU1035049116
Nóż do filetowania Sebra Forged 20,5 cm
Outlet
329 zł –33 %
218 zł
FORGEDSDV623408
Nóż do krojenia SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 19 cm, Dellinger DNGRKHOK8S

Noże do filetowania - bezproblemowe skórowanie ryb dzięki naszym nożom do filetowania

Do czego służy nóż do filetowania?

Nóż do filetowania to rodzaj noża kuchennego używanego do filetowania. Należy on do rodziny noży do trybowania i jest używany w szczególności do filetowania i przygotowywania ryb. Nóż do filetowania ryb służy do przecinania skóry, kości i mięsa podczas rozbioru ryby.

Co odróżnia nóż do filetowania od noża do trybowania?

Noże do filetowania należą do rodziny noży do trybowania, ale ich elastyczne i ostre jak brzytwa ostrza są przeznaczone do krojenia ryb i usuwania ości. Noże do trybowanialepszą opcją do twardszych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.

Jak ostrzy się nóż do filetowania ryb?

Elastyczne ostrze noża do filetowania wymaga innego rodzaju honowania niż inne noże ze względu na swoją elastyczność. Nóż do filetowania jest ostrzony od czubka do pięty, w przeciwieństwie do innych noży, które są ostrzone od pięty do czubka.

Aby uzyskać idealną ostrzałkę do noża do filetowania, zapoznaj się z naszą kolekcją ostrzałek do noży.

Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?

  • materiał - upewnij się, że wybierasz nóż wysokiej jakości z ostrzem, które nie rdzewieje łatwo
  • długość ostrza - jedną z najważniejszych cech noża do filetowania jest jego długość. Długość noża powinna jednak zależeć od wielkości najczęściej przyrządzanych ryb. Wybierz nóż z dłuższym ostrzem do większych ryb i krótszym do małych połowów
  • cienkie i elastyczne ostrze - odpowiedni stopień elastyczności ostrza pozwoli z łatwością przeciąć filet i wykonać precyzyjne cięcia

W sklepie Kulina znajdziesz duży wybór wysokiej jakości noży do filetowania od znanych producentów, takich jak Wusthof i Wusthof Forged a jeśli lubisz ryby, koniecznie sprawdź naszą kolekcję noży do łososia oraz sztućców do owoców morza i ryb.

Możesz również przeczytać nasz przewodnik zakupowy, jak wybrać idealne noże do swojej kuchni tutaj.

Jak dbać o nóż do filetowania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do filetowania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż