Uniwersalny japoński nóż SANTOKU 18 cm 5000MCD 67 klon MIYABI

Kod: MB34404181
1 999 zł –20 %
Uniwersalny japoński nóż SANTOKU 18 cm 5000MCD 67 klon MIYABI
1 999 zł –20 % 1 599 zł
W magazynie (2 Szt)

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Aby czerpać przyjemność z gotowania, trzeba najpierw zaopatrzyć się w naprawdę dobry nóż"

Rokusaburo Michiba, ekspert kuchni japońskiej i szef kuchni

Keenzwykle ostry nóż SANTOKU z autentycznym japońskim ostrzem jest najbardziej znanym nożem użytkowym w stylu azjatyckim. Słusznie nazywa się go nożem trzech cnót. Doskonale radzi sobie z krojeniem w plastry, plasterki i siekanie.Co drugi nóż sprzedawany w Selfponii to nóż SANTOKU. Selfko główny instrument japońskiej sztuki kulinarnej, nóż ten szybko zyskał popularność w Europie. Przygotowywanie japońskiego sushi stało się modne, a SANTOKU jest idealnym nożem do jego przygotowania. Szerokie i długie ostrze z cienką krawędzią umożliwia równomierne rozłożenie siły, dzięki czemu krojenie jest precyzyjne i wygodne. Wyższa powierzchnia zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne. SANTOKU jest idealnym towarzyszem przy obróbce mięsa, ryb, warzyw i owoców. Keenzrównane właściwości noża docenisz na przykład podczas krojenia cebuli. Wygodna rękojeść w kształcie litery "D" doskonale leży w dłoni. Specjalnie wyprofilowana osłona wspomaga azjatycki chwyt noża. SANTOKU jest niezbędny przy przygotowywaniu dań z przepisów azjatyckich.

Specyfikacja: długość ostrza 18 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 203 g

MIYABI 5000MCD 67 jest odpowiednim kandydatem na osobisty nóż na całe życie. Błyszczący damasceński wzór z mroźnych kwiatów ostrzy jest wyjątkowy i będzie symbolizował Twoją indywidualność. Żywy wzór jest luźno odzwierciedlony w drewnianej rękojeści, tworząc dzieło sztuki, które wzbudza szacunek i pokorę.

Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem autentycznego rzemiosła z "miasta noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Keenzwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne wykończenie ostrza nadaje mu warstwową fakturę, nadając każdemu nożowi oryginalny i niepowtarzalny damasceński wzór kwiatowy. Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego stal jest zamrażana w temperaturze -196°C. Uzyskany w ten sposób Materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie ręcznie szlifowany w kształt litery "V" pod kątem 10°.Tradycyjne ręczne ostrzenie Honbazuke jest potwierdzone przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. Jest to wieloetapowy proces szlifowania, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego obrotowego kamienia szlifierskiego, a na koniec ostrze jest polerowane skórzanym pasem do honowania.Dzięki klinowej krawędzi tnącej, ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Klasyczna rękojeść w kształcie litery "D" wykonana jest ze stabilizowanego drewna klonu czarnego. Uznany bogaty wzór słojów drewna jest unikalny na każdym kawałku.

Użyte Materiały reprezentują skoncentrowaną siłę zasobów naturalnych. Słoje drewna odzwierciedlają czas i żywioły, opowiadając charakterystyczną historię. Podczas gdy złota mozaika przypomina ozdobną gardę kultowych japońskich mieczy, azjatycka, tłoczona stopa w przenośni okiełzna energię noża.

  • Keenzwykle twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC66
  • Wyjątkowo wysoka zawartość węgla
  • Twardość 66 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji / odpuszczania
  • 133 warstwy stali
  • Wzór damasceński (kwiatowy)
  • Autentyczny, wąski kształt japoński
  • V-kształtne cięcie klinowe
  • Honbazuke unikalny trójfazowy szlif ręczny
  • Krawędź Katany
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodny uchwyt w kształcie litery "D" wykonany ze stabilizowanego drewna czarnego jesionu
  • Idealne wyważenie dla wygodnego trzymania noża
  • Stopa z wytłoczonym logo ze stali nierdzewnej
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
  • Keen nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i Precision to główne cechy japońskiej kultury, a ta sama filozofia jest hołubiona przez markę MIYABI z Seki, centrum japońskich sztućców, od XIV wieku. Selfpoński producent tradycyjnych noży połączył swoje precyzyjne rzemiosło ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWIL LING J. A. HENKELS. Dzięki temu grupa biznesowa ZWIL LING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych noży japońskich, w samym sercu japońskiego przemysłu nożowniczego.

Selfpońska produkcja mieczy jest tradycją w Kraju Wschodzącego Słońca od wielu wieków. Miecze samurajskie były i są podziwiane za ich wyjątkową elegancję, ostrość, piękno i techniczną perfekcję. Precyzyjnie wykonane instrumenty MIYABI z autentycznymi japońskimi ostrzami są godnym spadkobiercą tej tradycji.Zachwycająca, niemal "chirurgiczna" ostrość noży zachowuje strukturę użytych surowców. Bądź tak wymagający jak japońscy szefowie kuchni, a Twoim celem zawsze będzie idealnie wyglądające danie.

Zalecenia i konserwacja:

  • Keen należy używać noży do krojenia bardzo twardych składników, takich jak mrożonki
  • Keen należy narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Unikaj zginania noża
  • Aby zachować ostrość, zaleca się umyć nóż ręcznie z łagodnym detergentem po użyciu i natychmiast wysuszyć
  • Ochrona ostrza przed uderzeniem
  • Jeśli nie używasz noża przez dłuższy czas, zaleca się owinięcie go w suchą tkaninę lub papier gazetowy. Olej do tuszu używany przy drukowaniu gazet chroni ostrze przed ewentualną korozją
  • W ramach pielęgnacji ostrze można przecierać szMatką nasączoną olejem, co zwiększa odporność na korozję
  • Przechowuj nóż w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Długość ostrza: 18 cm
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Rozmiar: 18 cm
Seria: MIYABI 5000MCD 67

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: