Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi

Kod: MB34388181
Marka: MIYABI
2 690 zł –21 %
Nóż Santoku 5000MCD 18 cm, Miyabi
2 690 zł –21 % 2 102 zł
W magazynie (1 Szt)

Niezwykle ostry japoński nóż santoku do codziennego krojenia warzyw, owoców czy mięsa. W kraju, z którego pochodzi, przyjmuje funkcję europejskiego noża uniwersalnego, a dzięki popularności sushi staje się coraz bardziej powszechny w zachodnich kuchniach.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Niezwykle ostry japoński nóż santoku do codziennego krojenia warzyw, owoców czy mięsa. W kraju, z którego pochodzi, przyjmuje funkcję europejskiego noża uniwersalnego, a dzięki popularności sushi staje się coraz bardziej powszechny w zachodnich kuchniach.

Każdy pojedynczy nóż jest wynikiem mistrzowskiej pracy w "mieście noży" Seki. Tradycyjne rzemiosło i nowoczesna technologia zaowocowały najwyższą możliwą jakością wśród noży produkowanych komercyjnie. Niezwykle twardy rdzeń ze stali proszkowej Micro Carbide MC63 jest zamknięty w 100 warstwach stali o dwóch różnych twardościach. Specjalne spracowanie ostrza nadaje mu warstwową strukturę, nadając każdemu nożowi oryginalny, niepowtarzalny wzór.

Aby uzyskać jeszcze lepsze właściwości stali, zastosowano unikalny proces hartowania CRYODUR®, podczas którego jest ona chłodzona do temperatury -196°C. Uzyskany w ten sposób materiał charakteryzuje się ekstremalną twardością 63 w skali Rockwella. Nóż jest symetrycznie szlifowany w kształcie litery "V" pod kątem 19°. Każdy nóż jest kawałek jest ostrzony ręcznie przy użyciu tradycyjnej techniki Honbazuke, sprawdzonej przez setki lat praktyki mistrzów krojenia. Jest to wieloetapowy proces ostrzenia, w którym nóż jest najpierw ostrzony za pomocą pionowego i poziomego kamienia ostrzącego, a następnie ostrze jest polerowane za pomocą skórzanego pasa do honowania. Rękojeść wykonana jest z brzozy Masur.

  • Niezwykle twardy rdzeń z proszku stalowego Micro Carbide MC63
  • Twardość 63 Rockwell
  • CRYODUR® - unikalna metoda liofilizacji/utwardzania
  • Stal damasceńska, wykonana z 100 warstw
  • Ostrze w kształcie litery “V”
  • Tradycja trzystopniowego szlifowania ręcznego Honbazuke
  • Zakrzywione ostrze Katana Edge, doskonała równowaga
  • Wysoka trwałość ostrza, odporność na korozję i optymalna elastyczność
  • Wygodny uchwyt w kształcie litery D wykonany z brzozy mazurskiej
  • Podstawa ze stali nierdzewnej z logo
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.56 kg
Rozmiar: 18 cm
Długość ostrza: 18 cm
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000MCD
Margin: B
K překladu: CZ AUTO-PRO-title

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: