Dni kawy


Dźwigniowy ekspres La Pavoni zloty
☕ Tradycyjny proces parzenia kawy
Po co przygotowywać kawę tradycyjnie, jeśli wystarczy włożyć kapsułkę lub wsypać ziarna i nacisnąć przycisk? No cóż, mówili, że winylowe płyty i papierowe książki też odejdą do lamusa, a tymczasem... Płyta CD owszem, została zastąpiona przez przesyłanie strumieniowe, ale płyty winylowe, książki w twardej oprawie i tradycyjne ekspresy do kawy wciąż mają się dobrze. Czemu? Ponieważ mają duszę, tworzą atmosferę, a czas zatrzymuje się z nimi na chwilę. Więc niezależnie od tego, czy jesteś hipsterem, czy ćwiczysz techniki mindfulness, znajdź czas na powolną filiżankę kawy.

Dźwigniowy ekspres La Pavoni srebrny
La Pavoni - prawdziwe espresso pod znakiem orła
Kto wyprodukował pierwszy ekspres do kawy? Oczywiście, że Włosi! W 1905 roku światło dzienne ujrzał kultowy, ręczny ekspres do kawy La Pavoni. Obecnie jest klejnotem w gospodarstwach domowych swoich właścicieli. Ale zachwyca nie tylko swoim blaskiem... W większości jest wykonany z mosiądzu i stali, dzięki czemu jest piękny i trwały. Nawet urządzenia z lat 50, przy drobnej konserwacji, nadal są sprawne. Świetna inwestycja w sztukę użytkową.

Ekspres przelewowy KitchenAid
KitchenAid - amerykańska klasyka
Kawę z ekspresu przelewowego znamy z niemal każdego amerykańskiego filmu. Dzbanek z kawą jest nieodłączną częścią każdej amerykańskiej restauracji i rozwiązuje wszystkie problemy, od morderstwa po złamane serca. Dlaczego zatem nie sprawić sobie takiego urządzenia? Do przygotowywania kawy w dużych ilościach - bez względu na to, czy potrzebujesz motywacji do pracy na home office, czy jesteście rodziną kawoszy. Ale także dla delikatnego, ale aromatycznego smaku naturalnie parzonej kawy przelewowej.


Zaparzacz moka Alessi
Alessi - stylowe zaparzacze moka
Zaparzacz do moki działa podobnie do szybkowaru. Ma moc, która sprawia, że choć filiżanka nie jest tak mocna jak espresso, jest bardziej wyrazista niż kawa przelewowa. Ekstrakcja odbywa się szybko i przy wrzącej wodzie, wadą większości urządzeń jest „przypalony” posmak. Nie zdarza się to jednak w przypadku zaparzaczy Alessi. Ich twórcy pomyśleli nie tylko o designie, ale także o funkcjonalności. Zaparzacze typu moka od Alessi automatycznie przestają filtrować kawę w odpowiednim momencie, pomagając wyeliminować gorzki posmak i zachować pełny i wyrazisty aromat.


French Press Leopold Vienna złoty
French Press - kawa na zdrowie
Najprostsze urządzenie do przygotowywania kawy jest również najbardziej dla niej delikatne. Oczywiście, jeśli zastosujesz się do 3 podstawowych zasad - grubo zmielone ziarna, zalewanie gorącą, ale nie wrzącą wodą i przelanie całej ilości na raz, aby zatrzymać ekstrakcję. Wtedy możesz cieszyć się bogatym smakiem kawy, w której cenne olejki i antyoksydanty nie ulegają zniszczeniu.


Zaparzacz do kawy Eva Solo
Dla prawdziwych purystów
Czy poważnie myślisz o czystości kawy? Dla wszystkich hipsterów, miłośników „hygge” i czerpiących radość z życia, duńska marka Eva Solo opracowała oryginalny „gadżet”. Wystarczy przelać wodę przez kawę znajdującą się w filtrze ze stali nierdzewnej, odstawić na 5 minut, a następnie zamknąć pokrywkę. Dla idealnej, maksymalnie delikatnej filiżanki Twojej kawy.


Elektryczny młynek do kawy Smeg
Młynki do kawy
Czy wiesz, że ziarno kawy zawiera aż 800 różnych lotnych aromatów i smaków? A czy wiesz, że po 15 minutach od zmielenia znika aż 60% aromatu? Jeśli chcesz naprawdę cieszyć się smakiem kawy, ważne jest, aby zawsze przygotowywać ją ze świeżo zmielonych ziaren. Tak, w czasach gdy praktykujemy uważność i staramy się cieszyć każdą chwilą, powinniśmy włączyć ręczny bieg i zmielić kawę w tradycyjnym młynku ręcznym. Możesz też nacieszyć oczy stylowym młynkiem elektrycznym, który chętnie zrobi to za Ciebie.