Noże do szpikowania

16 pozycji razem
Nóż do szpikowania CLASSIC LINE 10 cm, WMF
139 zł –20 %
111 zł
WM1874536030
Nóż do szpikowania FOUR STAR 10 cm, Zwilling
259 zł –22 %
202 zł
ZW31070101
Nóż do szpikowania PROFESSIONAL "S 10 cm, Zwilling
315 zł
ZW31020101
Nóż do szpikowania CLASSIC IKON 12 cm, Wüsthof
499 zł
WU408612
Nóż do szpikowania IKON 9 cm, Wüsthof
789 zł
WU498609
Nóż do szpikowania CLASSIC 9 cm, Wüsthof
369 zł
WU406609
Nóż do szpikowania CLASSIC 10 cm, Wüsthof
399 zł
WU406610
Nóż do szpikowania PROFESSIONAL S", 13 cm, Zwilling
339 zł –15 %
286 zł
ZW31020131
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, zielony, Zwilling
50 zł –14 %
43 zł
ZW38094101
Nóż do szpikowania 12 cm, czarny, Victorinox
179 zł
VN5200312
Nóż do szpikowania GOURMET 12 cm, Wüsthof
159 zł
WU1035048112
Nóż do szpikowania 10 cm, Zwilling
369 zł –8 %
339 zł
ZW38400101
Nóż do dziobania Twin Grip XS Zwilling 9 cm
58 zł –13 %
50 zł
ZW38601090
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 10 cm, Zwilling
58 zł –15 %
49 zł
ZW38720100
Nóż do szpikowania TWIN GRIP 9 cm, żółty, Zwilling
50 zł –12 %
44 zł
ZW38091081

Noże do smalcu - łatwe krojenie kawałków mięsa

Co to jest nóż do smalcu?

Nóż do smalcu zwany również "nożem do krojenia" to cienki, gładki nóż o doskonałej jakości cięcia i spiczastym ostrzu o długości 17 cm. Jest to idealny nóż dla:

  • krojenie czerwonego mięsa lub drobiu
  • precyzyjne krojenie surowych lub gotowanych filetów
  • krojenie plastrów o równej grubości
  • smalec

W sklepie Kulina znajdziesz profesjonalne noże do smalcu marki Zwilling, Wusthof lub WMFwykonane z wytrzymałej stali nierdzewnej wysokiej jakości.

Jak robi się smalec?

Smalec to technika kulinarna stosowana do przygotowywania dużych kawałków mięsa. Polega ona na wplataniu długich pasków tłuszczu w mięso za pomocą specjalnego noża zwanegonożem do smalcu . Dzięki lądowaniu, gdy tłuszcz topi się podczas procesu gotowania, pieczeń lub żeberka będą bardziej wilgotne, miękkie i bardziej aromatyczne.

Po odcięciu pasków tłuszczu, włóż smalec do zamrażarki przed rozpoczęciem smalcowania - paski będą łatwiejsze do włożenia do mięsa po ich zestaleniu.

Jak dbać o nóż do smalcu?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do smalcu służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż za pomocą ostrzałki do noży

Jeśli często przygotowujesz mięso w swojej kuchni, możesz również sprawdzić naszą ofertę noży do trybowania i filetowania.