Japoński nóż do mięsa GYUTOH 24 cm 5000MCD 67 klon

Kod: MB34401241
2 490 zł
W magazynie (1 Szt)

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

"Aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością, niezbędnym narzędziem w kuchni jest odpowiedni nóż."

Rokusaburo Michiba, mistrz japońskiej sztuki kulinarnej i szef kuchni

Ekstremalnie ostry, japoński nóż GYUTOH imponuje stabilnością ostrza o autentycznym, japońskim kształcie. Nóż posiada wyjątkową siłę cięcia i jest idealny do krojenia i plasterkowania mięsa. Wyższy czubek noża jest optymalny do kołyskowego/poślizgowego stylu krojenia. 24-centymetrowa klinga i komfortowa rękojeść w kształcie litery "D" sprawi, że będą Państwo mieć pełną kontrolę nad cięciem. Specyficzny kształt ochrony na rękojeści pomoże trzymać nóż w azjatycki sposób. Nóż GYUTOH stał się ulubionym nożem również szefów kuchni preferujących zachodni styl gotowania.

Specyfikacja: długość klingi 24 cm, długość rękojeści 11,4 cm, waga 230 g

Nóż z serii MIYABI 5000MCD 67 to świetny przykład noża na całe życie. Zaprezentowany na jego głowni połyskujący, damasceński wzór przedstawiający chłodne kwiaty jest niepowtarzalną ozdobą symbolizującą indywidualizm kucharza. Żywy wzór swobodnie odbija się w drewnianej rękojeści i tworzy artystyczne dzieło, które wzbudza respekt i pokorę.

Każdy nóż jest wynikiem autentycznej mistrzowskiej pracy z Seki, "miasta noży". Tradycyjna, rzemieślnicza praca i nowoczesne technologie zaowocowały powstaniem najwyższej możliwej jakości komercyjnie produkowanych noży. Ekstremalnie twardy rdzeń proszkowej stali Micro Carbide MC66 jest zamknięty w 132 warstwach stali o dwóch różnych stopniach twardości. Specjalny proces produkcji determinuje strukturę warstw, dzięki czemu każdy nóż ma niepowtarzalny, damasceński kwiatowy wzór. W celu osiągnięcia jeszcze lepszych właściwości stali, wykorzystany został unikatowy sposób hartowania, zwany CRYODUR®, podczas którego jest ona mrożona w -196°C. Efektem tego zabiegu jest materiał, który może pochlubić się ekstremalną twardością 66 w skali Rockwella. Nóż jest ręcznie ostrzony symetrycznie do kształtu litery "V" pod kątem 10°. Jakość ręcznego, tradycyjnego ostrzenia Honbazuke jest potwierdzona przez setki lat pracy mistrzów nożownictwa. To wielofazowy proces ostrzenia, podczas którego nóż jest najpierw ostrzony za pomocą poziomej i pionowej osełki, a następnie ostrze wygładzane jest skórzanym pasem do polerowania. Dzięki płaskiemu szlifowi ostrze z łatwością przenika przez produkty spożywcze. Rękojeść o klasycznym przekroju w kształcie litery "D" jest wyprodukowana z drewna klonowego. Struktura i ziarnistość tego drewna sprawia, że każdy nóż jest niepowtarzalnym dziełem sztuki.

Wykorzystany materiał doskonale odzwierciedla japoński szacunek do przyrody. Ziarnistość drewna odzwierciedla upływ czasu i działanie żywiołów a także opowiada własną historię. Tajemnica przemyślanego zdobienia rękojeści tkwi w szczegółach azjatyckiego stylu. Złocista klinga o mozaikowej strukturze przypomina ozdobną gardę japońskiego miecza, a nierdzewna stopka z elaganckim logiem zapewnia silne wrażenia estetyczne.

  • Wyjątkowo twardy rdzeń z proszkowej stali Micro Carbide MC66
  • Niespotykanie wysoka zawartość węgliku
  • Twardość 66 Rockwella
  • CRYODUR® – unikalny sposób hartowania mrozem/temperowanie
  • 133 warstw stali
  • Damasceński (kwiatowy) design
  • Autentyczny, wąski japoński kształt
  • Płaski szlif w kształcie litery "V"
  • Unikatowe, trzyfazowe ręczne ostrzenie, tzw. Honbazuke
  • Ostrze Katana Edge
  • Wysoka wytrzymałość ostrza, odporność na korozję i optymalna sprężystość
  • Wygodna rękojeść o przekroju w kształcie litery "D" z drewna klonowego
  • Doskonałe wyważenie noża umożliwia jego wygodne użycie
  • Nierdzewna stopka z logiem
  • Dożywotnia gwarancja obejmująca wady klingi
  • Nie nadaje się do mycia w zmywarce

Piękno i precyzja to główne rysy japońskiej kultury, podobną filozofię wyznaje również marka MIYABI z miasta Seki – centrum japońskiego nożownictwa mieszczącego się tam już od XIV wieku. Ten japoński, tradycyjny producent noży połączył precyzyjne rzemieślnicze wykonanie ze sprawdzonymi procesami produkcyjnymi i standardami niemieckiej marki ZWILLING J. A. HENKELS. Dzięki temu, grupa handlowa ZWILLING mogła rozszerzyć swoje portfolio o własną produkcję autentycznych, japońskich noży, i to bezpośrednio w centrum japońskiego przemysłu nożowniczego.

Produkcja japońskich mieczy już od wielu lat jest tradycją w kraju kwitnącej wiśni. Miecze Samurajów były i są podziwiane za swoją niepowtarzalną elegancję, ostrość, piękno i techniczną doskonałość. Precyzyjnie wykonane noże MIYABI z autentyczną, japońską klingą są dostojnym kontynuatorem tej tradycji. Zachwycająca i niemal chirurgiczna ostrość noży pozwoli zachować strukturę krojonych produktów. Mogą Państwo być wymagający niczym japońscy szefowie kuchni, a efektem Waszej pracy zawsze będzie doskonale wyglądająca, smaczna potrawa.

Zalecenia i konserwacja:

  • Nie używać do krojenia ekstremalnie twardych produktów spożywczych, jak np. mrożone jedzenie
  • Nie narażać noża na długotrwały kontakt z wodą lub solą
  • Chronić nóż przed wyginaniem
  • W celu zachowania ostrości, po użyciu należy umyć nóż delikatnym środkiem i natychmiast wysuszyć
  • Chronić ostrze przed uderzeniami
  • W przypadku długotrwałego nieużywania noża, należy owinąć go suchą ściereczką lub papierem gazetowym. Olej z atramentu użytego do druku gazety ochroni klingę przed możliwą korozją
  • W ramach konserwacji można przetrzeć klingę ściereczką zamoczoną w oleju, dzięki czemu zwiększy się odporność na korozję
  • Nóż należy przechowywać w bezpiecznym miejscu

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata
Rodzaj produktu: Nóż japoński i Santoku
Seria: MIYABI 5000MCD 67

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: