łyżki stołowe

12 pozycji razem
Łyżka japońska 15 cm, czarny mat, MIJ
44 zł
MIJC7960
Japońska łyżka 17,5 cm, biała, MIJ
53 zł
MIJC7961
Łyżka japońska 15 cm, biała, MIJ
44 zł
MIJC7962
Łyżka SHINO BLUE 12 cm, MIJ
Łyżka SHINO BLUE 12 cm, MIJ
W magazynie (38 szt)
22 zł
MIJC2855
Łyżka do tapas BLACK SPECKLE 12 cm, MIJ
22 zł
MIJC2850
Łyżka do ramenu INDIGO BLUE 15 cm, niebieska, ceramiczna, MIJ MIJC2154
Łyżka stołowa STELLA, stal nierdzewna matowa, Blomus
60 zł
BM63825
Łyżka stołowa STELLA, czarna, Blomus
62 zł
BM64196
Łyżka stołowa MAXIME, ciepły szary, Blomus
81 zł
BM64124
Łyżka stołowa MAXIME, szara, Blomus
81 zł
BM64125
Łyżka stołowa DINNER, Zwilling
59 zł
ZW7041801
Łyżka stołowa MACHINE COLLECTION 19,5 cm, Seletti
83 zł
SLT10957

Łyżki stołowe - łyżki, których potrzebuje każdy stół

Co to są łyżki stołowe?

Łyżki stołowe to rodzaj przyborów kuchennych służących zarówno do serwowania, jak i spożywania posiłków. Są one przeznaczone do ogólnego użytku przy stole i są większe niż łyżeczki do herbaty, ale mniejsze niż łyżki do serwowania.

Łyżka stołowa to zazwyczaj łyżka z płytkim czerpakiem lub miska z długim uchwytem wykonanym ze stali nierdzewnej, porcelany lub stali. Łyżki stołowe są używane do jedzenia zup, płatków śniadaniowych, gulaszu, curry i innych płynnych lub półpłynnych potraw.

Łyżki stołowe to przedmiot niezbędny w każdej kuchni czy jadalni, dlatego w sklepie Kulina zebraliśmy te najlepsze, pochodzące od renomowanych producentów, m.in Blomus, MIJ, i ZWILLING.

Termin "łyżka stołowa" jest również używany jako kulinarna miara objętości często używana w książkach kucharskich i przepisach. W tej pojemności jest ona najczęściej skracana do łyżki stołowej lub łyżki stołowej i wynosi dokładnie 15 ml.

Jakie są rodzaje łyżek stołowych?

Istnieje kilka rodzajów łyżek stołowych, w tym:

  • Standardowa łyżka stołowa: Ten rodzaj łyżki jest używany zarówno do jedzenia, jak i serwowania
  • Łyżka do zupy: W porównaniu do standardowej łyżka stołowa, ten rodzaj ma głębszą i bardziej zaokrągloną miskę. Jest przeznaczony do spożywania zup, gulaszów i innych potraw na bazie płynów.
  • Łyżka deserowa: Łyżka ta jest używana do spożywania deserów i owoców i jest mniejsza niż zwykła łyżka stołowa.
  • Łyżka do serwowania: Ten rodzaj łyżka stołowa jest większa niż zwykła łyżka stołowa i jest używana do serwowania posiłków przy stole (ryż, ziemniaki, ziarna, warzywa).

Jaka jest różnica między łyżeczka do herbaty do herbaty a łyżką stołową?

Rozmiar jest podstawową różnicą między łyżeczka do herbaty a łyżką stołową. W porównaniu do łyżek stołowych, łyżeczki wyglądają na mniejsze i mają węższą miseczkę lub miarkę. Są one często używane do mieszania herbaty lub kawy po dodaniu do niej cukru, a także do jedzenia deserów lub ciast. Oba rodzaje łyżek mogą być również używane do odmierzania przypraw i innych składników. łyżeczka do herbaty służy do odmierzania lub dodawania mniejszych ilości składników i jest mniejsza niż łyżka stołowa. Różnica między ich objętościami jest mniej więcej trzykrotna, więc jeśli łyżka stołowa to 10 g mąki, to łyżeczka do herbaty mieści 3, podczas gdy łyżka stołowa mieści 15 g wody lub mleka, łyżeczka łyżeczka do herbaty mieści 5 g.

Ogólnie rzecz biorąc, rodzaj serwowanego lub spożywanego posiłku będzie determinował rodzaj używanej łyżki stołowej. Aby zapewnić sobie bardziej wykwintne doznania podczas posiłku, możesz dokonać zakupów z naszej kolekcji niezbędnych artykułów gastronomicznych, która obejmuje zestawy sztućców, szkło, zastawę stołową itp.