Noże Santoku

62 pozycji razem
Nóż Santoku KIRITSUKE 18 cm, Dellinger
1 490 zł –15 %
1 262 zł
DNGRSXL9303
Nóż Santoku SEBRA 18 cm, Forged
369 zł –14 %
315 zł
FORGEDSDV623521
Nóż Santoku IKON 17 cm, z owalnymi rowkami, Wüsthof
1 090 zł
WU4976
Nóż Santoku MANMOSU 18 cm, Dellinger
799 zł
DNGRSXLKH109
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, aksamitna ostryga, Wüsthof WU1061731317
Nóż Santoku ROSE WOOD DAMASCUS 17,5 cm, Dellinger
499 zł –6 %
466 zł
DNGRXZB27RW7
Nóż Santoku RED SPIRIT 18 cm, F.Dick
469 zł –9 %
425 zł
FDCK8174218K
Nóż Santoku OLIVE 14 cm, Forged
296 zł –15 %
250 zł
FORGEDSDV305430
Nóż Santoku BRUTE 18 cm, Forged
486 zł
FORGEDSDV620155
Nóż Santoku NORDIC KITCHEN 18 cm, Eva Solo
1 047 zł –11 %
929 zł
ES515402
Nóż Santoku SWISS MODERN 17 cm, Victorinox
540 zł
VN6905017KG
Nóż Santoku INGENIO K1530414 13 cm, ceramiczny, Tefal
137 zł
TEFK1530414
Nóż Santoku 800DP 18 cm, Miyabi
1 390 zł –28 %
989 zł
MB54487181
Nóż Santoku COMFORT K2213644 12,5 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2213644
Japoński nóż szefa kuchni NAKIRI OKAMI 17 cm, Dellinger
387 zł
DNGRSXLKHAUS7NA
Nóż Santoku KANETSUGU MIYABI ISSHIN 18 cm, Dellinger
261 zł
DNGRSXL2003
Nóż Santoku KINEO 18 cm, WMF
289 zł –22 %
225 zł
WM1896176032
Nóż Santoku KATAI 18 cm, Forged
659 zł –17 %
542 zł
FORGEDSDV620711
Nóż Santoku KATAI 14 cm, Forged
555 zł
FORGEDSDV620681
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, różowa sól himalajska, Wüsthof WU1061731617
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, sumak, Wüsthof
629 zł
WU1061731717
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, brzoskwinia koralowa, Wüsthof WU1061731517
Wgórę
Inne produkty

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż