Ostrzałki do noży

36 pozycji razem
Ostrzałka do noży japońskich, Miyabi
489 zł –22 %
380 zł
MB34536007
Kamień do ostrzenia noży TWIN 1000/250, Zwilling
464 zł
ZW32505100
Diamentowa stal ostrząca KATAI 26 cm, Forged
599 zł
FORGEDSDV625426
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
229 zł –20 %
183 zł
WM1874376030
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000, Zwilling
749 zł –7 %
692 zł
ZW32505300
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
W magazynie (3 Szt)
189 zł
WU4473
Ostrzałka do noży TRIUM, de Buyer
449 zł
DB429002
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
179 zł –15 %
152 zł
DNGRRIRW252
Pręt do ostrzenia noży INTENSE 26 cm, Forged
430 zł
FORGEDSDV304617
Pręt do ostrzenia noży SEBRA 26 cm, stal, Forged
379 zł
FORGEDSDV623613
Stojak na kamień do ostrzenia noży, drewno, Miyabi
479 zł –19 %
385 zł
MB34536000
Ostrzałka do noży ROUTE, składana, Joseph Joseph
137 zł –9 %
124 zł
JS10048
Kamień do ostrzenia noży #400, Miyabi
569 zł –20 %
454 zł
MB34536001
Kamień do ostrzenia noży, WMF
369 zł –18 %
299 zł
WM1875136030
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
439 zł –5 %
414 zł
WM1889646030
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
119 zł –11 %
105 zł
WM1880276270
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, WMF
369 zł –23 %
283 zł
WM1880226030
Pręt do ostrzenia noży 26 cm, diament, Zwilling
399 zł –13 %
345 zł
ZW32520261
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
199 zł –13 %
172 zł
WM1876516030
Pręt do ostrzenia noży RED SPIRIT 25 cm, F.Dick
343 zł
FDCK7174125
Ostrzałka do noży, czarna, Victorinox
170 zł
VN787213
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)