Ostrzałki do noży

48 pozycji razem
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, WMF
Akce
345 zł –15 %
293 zł
WM1880226030
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
151 zł
DNGRRIRW252
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000, Zwilling
648 zł –21 %
511 zł
ZW32505300
210913 d055 26 white bg GUDED05526
Ostrzałka do noży japońskich, Miyabi
401 zł
MB34536007
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
548 zł
MB34536002
Kamień do ostrzenia noży 400/1000 RISAM, Dellinger
123 zł
DNGR6971496038294
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000 RISAM, Dellinger
212 zł
DNGRRIRW001
Kamień do ostrzenia noży 1000/3000, Wüsthof
368 zł
WU4451
Stojak na kamień do ostrzenia noży, drewno, Miyabi
385 zł
MB34536000
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
Akce
192 zł –17 %
158 zł
WM1874376030
Kamień do ostrzenia noży 400/1500 RISAM, Dellinger
131 zł
DNGR6971496038331
Ostrzałka do noży, stal nierdzewna, WMF
Akce
278 zł –24 %
209 zł
WM1874436030
Kamień do ostrzenia noży 240/1000 RISAM, duży, Dellinger
140 zł
DNGR6971496038485
Ostrzałka do noży, F.Dick
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie (>5 Szt)
567 zł
FDCK9009200
Blok porównawczy kamieni szlifierskich 180 RISAM, diament, Dellinger DNGR8595705400191
Ostrzałka do noży TWINSHARP SELECT, Zwilling
226 zł
ZW32601000
210910 ocilka kappa 26 cm stribrna gude
539 zł
GUDE5526
210454 drzak brusneho kamene risam nastavitelny dellinger
140 zł
DNGR6971496038263
Pręt do ostrzenia noży DARKNITRO 30 cm, brązowy, F.DICK
813 zł
FDCK71103302
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
Akce
415 zł –15 %
352 zł
WM1889646030
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
1 134 zł
MB34536005
Pręt do ostrzenia noży RED SPIRIT 25 cm, F.Dick
343 zł
FDCK7174125
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)