Noże Santoku

18 pozycji razem
Nóż Santoku i deska do krojenia LAGUIOLE LUXURY w zestawie, Laguiole LAGSDV-301180
Nóż Santoku Performer Wüsthof 17 cm
1 490 zł
WU1061231317
Nóż Santoku IKON 17 cm, z owalnymi rowkami, Wüsthof
1 090 zł
WU4976
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, różowa sól himalajska, Wüsthof WU1061731617
Nóż Santoku SWISS MODERN 17 cm, Victorinox
540 zł
VN6905017KG
Nóż Santoku 17 cm, z owalnymi rowkami, czerwony, Victorinox VN6852117G
Nóż Santoku 17 cm, z owalnymi rowkami, czarny, Victorinox VN6852317B
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, sumak, Wüsthof
629 zł
WU1061731717
Nóż Santoku CLASSIC IKON CREME 17 cm, Wüsthof
789 zł
WU41760
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, brzoskwinia koralowa, Wüsthof WU1061731517
Nóż Santoku CLASSIC COLOUR 17 cm, aksamitna ostryga, Wüsthof WU1061731317
Nóż Santoku CLASSIC 17 cm z owalnymi rowkami, Wüsthof
629 zł
WU4183
Nóż Santonku FK2 16 cm, de Buyer
339 zł
DB428716
Nóż Santoku Amici Wüsthof 17 cm
1 290 zł
WU1011331317
Nóż Santoku CLASSIC WHITE 17 cm, Wüsthof
628 zł
WU1040231317
Nóż Santoku CHAI DAO CLASSIC 17 cm, Wüsthof
679 zł
WU1040135617
Nóż Santoku URBAN FARMER 17 cm, Wüsthof
529 zł
WU1025246017

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż