Nóż Santoku 16 cm FOUR STAR® z limitowanej edycji 40 years ZWILLING

Kod: ZW31118161
409 zł –20 %
Nóż Santoku 16 cm FOUR STAR® z limitowanej edycji 40 years ZWILLING
409 zł –20 % 327 zł
W magazynie (2 Szt)

Tylko do wyczerpania zapasów!

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Ostrość, która utrzymuje się od 40 lat! Nadal w najwyższej jakości, nie ma powodu, aby cokolwiek zmieniać...

W 2016 roku seria FOUR STAR® obchodzi swoje 40-lecie. Każdy nóż z tej serii jest przykładem tego, jak połączenie stali nierdzewnej i tworzywa sztucznego może stworzyć doskonałe, wysokiej jakości narzędzie tnące. Nie jest zaskoczeniem, że noże FOUR STAR® są światowym bestsellerem, z ponad 32 milionami sprzedanych egzemplarzy. Świętuj z nami jubileusz, noże z kolekcji "40 lat" są teraz dla Ciebie w promocyjnej cenie!

Nóż Santoku FOUR STAR® należy do grupy noży azjatyckich. Charakteryzuje się szerokim i przede wszystkim ostrym ostrzem. Wszystkie noże Santoku produkowane przez firmę ZWILLING J. A. Henckels mają precyzyjnie wypolerowaną krawędź. Wyżej wypolerowana faseta zmniejsza tarcie, dzięki czemu krojenie jest bardziej precyzyjne i wymaga mniej wysiłku. Ten uniwersalny produkt kuchni azjatyckiej można wykorzystać na trzy sposoby: do przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Doskonałe ostrze noża Santoku docenisz na przykład podczas krojenia pomidorów, których kształt i tekstura nie zmieniają się podczas krojenia.

Seria FOUR STAR®

  • Prosty design, bezpieczny i wygodny uchwyt
  • Światowa legenda wśród noży wysokiej jakości
  • Ergonomiczny, antypoślizgowy uchwyt z tworzywa sztucznego
  • Standardowa nasada rękojeści
  • Płynne przejście między osłoną a rękojeścią
  • Specjalna stal produkowana dla ZWILLING J. A. Henckels
  • Ostrze FRIODUR®, hartowane
  • Nóż SIGMAFORGE® - wykuty z jednego kawałka stali
  • Twardość ok. 57 HRC w skali Rockwella
  • Szlifowaniy ręczne
  • Laserowe sterowanie ostrzem
  • Dożywotnia gwarancja na wady fabryczne ostrza
  • Noże można myć w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne

Seria FOUR STAR® niemieckiej firmy ZWILLING J. A. Henckels jest już legendą wśród noży wysokiej jakości, która jest często poszukiwana przez mistrzów kuchni. Po raz pierwszy został wprowadzony na rynek w 1976 roku i dzięki zastosowaniu wysokiej jakości materiałów oraz rewolucyjnej technologii produkcji noży z gładką syntetyczną rękojeścią, stał się jednym z najlepiej sprzedających się noży na świecie. Są to bardzo ostre, wysokiej jakości noże wykonane ze specjalnej stali opatentowaną metodą kucia z jednego kawałka stali, co zapewnia wysoki komfort i bezpieczeństwo ich użytkowania.

Ostre noże, które zachowują ostrość przez długi czas, są niezbędne w kuchni nie tylko dla kucharzy hobbystów. W serii FOUR STAR® znajdziecie Państwo noże o różnych wielkościach i kształtach ostrza. Marka ZWILLING to znak jakości, gorąco polecamy!

Animace - série nožů ZWILLING FOUR STAR®
Animacja - seria noży ZWILLING FOUR STAR®

Zastosowane technologie i materiały

Do produkcji noży użyto specjalnej, wysokogatunkowej stali z optymalną ilością chromu i węgla, wyprodukowanej według wysokich wymagań specjalnie dla firmy ZWILLING J. A. Henckels. Dzięki twardości Rockwella ok. 57 HRC , stal ta jest elastyczna, ma dobrą początkową wydajność cięcia, długą żywotność ostrza i doskonałą odporność na korozję. Noże wykonane z tej specjalnej stali są również łatwe do naostrzenia. Potwierdzeniem prawidłowej "receptury" jej produkcji jest fakt, że wykonano z niej już ponad 100 milionów noży bez zmiany składu stali.

Właściwości stali są dodatkowo polepszane dla celów produkcji noży poprzez specjalną opatentowaną metodę hartowania FRIODUR®, w której stal jest zamrażana do -70 °C po podgrzaniu do temperatury ponad 1000 °C, a następnie jeszcze dwukrotnie podgrzewana do temperatury ok. 250 °C. Powstała w ten sposób struktura molekularna znacznie zwiększa twardość, wytrzymałość i odporność na korozję noża.

Ostrze noża wykute jest z jednego kawałka stali metodą SIGMAFORGE®, która poprawia właściwości stali. Ostrza kute w ten sposób mają gęstszą i bardziej jednorodną strukturę, co zapewnia większą wytrzymałość, ciągliwość i odporność na stępienie.

Stabilne ostrze i doskonała geometria noża zapewniają wyjątkową wydajność cięcia i precyzyjną kontrolę cięcia. Ostry kąt zapewnia jeszcze większą ostrość, co sprawia, że krojenie staje się przyjemniejsze. Dzięki klinowemu szlifowi, nóż bez trudu wbija się w żywność.

Standardowa podstawa ostrza jest zintegrowana jako część ostrza w jednym kawałku stali. Zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru, chroni palce przed ześlizgnięciem się na ostrze i zapewnia precyzyjną kontrolę nad nożem.

Ergonomiczny, wytrzymały uchwyt wykonany jest z trwałego tworzywa sztucznego, które jest odporne na uderzenia, wstrząsy i działanie kwasów spożywczych. Można go myć w zmywarce. Perfekcyjne połączenie poszczególnych części zapobiega gromadzeniu się osadów i bakterii, dzięki czemu noże spełniają surowe normy higieniczne.

Konserwacja noży ZWILLING

Noże z plastikową rękojeścią można myć w zmywarce, ale zaleca się mycie ręczne, które jest delikatniejsze dla noża. Jeśli wolisz myć w zmywarce, pamiętaj, że wysokiej jakości noże mogą ulec uszkodzeniu, jeśli podczas procesu mycia będą miały kontakt z innymi sztućcami, garnkami lub patelniami. Dlatego podczas wkładania naczyń do zmywarki należy sprawdzić, czy ostrza noży nie dotykają innych przedmiotów. W przypadku mycia w zmywarce producent zaleca również program ekonomiczny z maksymalną temperaturą 55 °C.

Ostrzenie noży ZWILLING

Każdy nóż wymaga od czasu do czasu naostrzenia. Noże Santoku, które mają specjalne ostrze, nie są wyjątkiem. Kamienie szlifierskie TWIN Stone Pro i TWIN Finishing Stone Pro są odpowiednie do ostrzenia noży ZWILLING Santoku . Oferujemy również oryginalne ostrzenie bezpośrednio u producenta - możemy zapewnić przesłanie noża do ZWILLING J. A. Henckels w Niemczech. W razie potrzeby możemy również polecić fachowca z doświadczeniem w ostrzeniu noży ZWILLING w Pradze.

Parametry dodatkowe

Kategoria: Noże japońskie i noże Santoku
Gwarancja: 2 lata

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Dodaj komentarz
Nie wypełniaj tego pola:

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: