Noże Santoku

24 pozycji razem
Japoński nóż szefa kuchni NAKIRI OKAMI 17 cm, Dellinger
387 zł
DNGRSXLKHAUS7NA
Nóż Santoku IKON 17 cm, z owalnymi rowkami, Wüsthof
1 090 zł
WU4976
Nóż Santoku RED SPIRIT 18 cm, F.Dick
469 zł –9 %
425 zł
FDCK8174218K
Nóż Santoku GO FOR GOLD 18 cm, stal nierdzewna, F.DICK
725 zł
FDCK8144218K81
Nóż Santoku COMFORT K2213644 12,5 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2213644
Nóż Santoku ZEN 16,5 cm, czarny, Yaxell
Nowość
812 zł
YAX35501
Nóż Santoku 1905 18 cm, F.Dick
639 zł –26 %
471 zł
FDCK8194218K
Nóż Santoku RESIN FUTURE 17 cm, czerwony, Dellinger
599 zł –6 %
559 zł
DNGRH191
Nóż Santoku PINK SPIRIT 18 cm, różowy, F.DICK
519 zł –12 %
452 zł
FDCK8174218K79
Nóż Santoku FRESH KITCHEN K1220104 12 cm, Tefal
78 zł
TEFK1220104
Nóż Santonku FK2 16 cm, de Buyer
389 zł –12 %
339 zł
DB428716
Nóż Santoku EYES 18 cm, Dellinger
384 zł
DNGRSXLKHAUS7
Nóż Santoku VIVUM 18 cm, stalowy, brązowy, F.DICK
Nowość
549 zł
FDCK83642182KH
Nóż Santoku ICE FORCE K2320614 18 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320614
Nóż Santoku, 18 cm, F.DICK
154 zł –8 %
Nóż Santoku, 18 cm, F.DICK
W magazynie (3 Szt)
141 zł
FDCK8544218K
Nóż Santoku Performer Wüsthof 17 cm
1 490 zł
WU1061231317

Noże Santoku - jedne z najbardziej uniwersalnych noży w kuchni

Co to jest nóż Santoku?

Nóż Santoku to bardzo wszechstronny nóż średniej wielkości, który może być używany do wielu zadań kulinarnych. Nóż ten pochodzi z Japonii i ma szerokie ostrze bez czubka, ale tępy grzbiet, który zakrzywia się w dół, aby spotkać się z przednim ostrzem o prostym ostrzu. Ma długość od 12 do 20 cm, nie ma podpórki, ma zrównoważoną wagę i jest lekki do trzymania.

Jaka jest różnica między nożem Santoku a nożem szefa kuchni?

Domowi kucharze i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży santoku, jak i noży szefa kuchni do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże Santoku mają krótsze ostrze niż noże szefa kuchni, a ich ostrze jest zwykle pojedynczo ścięte, w przeciwieństwie do podwójnie ściętych noży szefa kuchni. Ponieważ nie ma on czubka, umożliwia krojenie jednym cięciem w dół, podczas gdy w przypadku noża szefa kuchni trzeba kołysać ostrzem do przodu. Wybierz nóż szefa kuchni, jeśli preferujesz "kołyszącą" metodę cięcia i wybierz Santoku, aby ciąć szybciej i wydajniej.

Do czego służy nóż Santoku?

"Santoku" można przetłumaczyć jako "trzy cnoty" lub "trzy zastosowania", czyli siekanie, krojenie w kostkę i mielenie. Umożliwia krojenie bardzo cienkich plastrów żywności, dzięki czemu potrawy wyglądają estetycznie. Do tego celu można użyć noża Santoku:

  • rozbiór mięsa
  • krojenie szynki lub sera
  • krojenie, siekanie lub krojenie w kostkę owoców, warzyw i orzechów
  • mielenie ziół
  • tworzenie cienkich plasterków

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości noże Santoku wyprodukowane przez niezawodne marki, które są odporne na zużycie. Sprawdź noże za pomocą Dellinger lub Forged lub Zwilling lub przeczytaj nasz ostateczny przewodnik dotyczący zakupu noża. Możesz również sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże Santoku tutaj.

Jak naostrzyć nóż Santoku?

Jeśli używasz noża Santoku codziennie, powinieneś ostrzyć go dość często - co najmniej raz na dwa tygodnie. Najlepszą metodą ostrzenia noża Santoku jest osełka. Ostrz nóż jak zwykły nóż - pod kątem 20 stopni do kamienia ostrzącego, a jeśli ma krawędź granton, 15 stopni. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż Santoku?

Noże Santoku to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż Santoku przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż