Noże do filetowania

12 pozycji razem
Nóż do filetowania MO-V 22 cm, Samura
250 zł
SMRSNMVFN
Nóż do krojenia SOK OLIVE SUNSHINE DAMASCUS 19 cm, Dellinger DNGRKHOK8S
Nóż do filetowania CLASSIC IKON 16 cm, Wüsthof
590 zł
WU4556
Nóż do filetowania CLASSIC 20 cm, Wüsthof
529 zł
WU451820
Nóż do filetowania ryb CLASSIC 16 cm, elastyczny, Wüsthof WU1030102916
Nóż do filetowania GO FOR GOLD 18 cm, F.DICK
479 zł –11 %
425 zł
FDCK814541880
Nóż do ryb GOURMET 20 cm, elastyczny, Wüsthof
393 zł
WU1035047620
Nóż do filetowania BRUTE 20,5 cm, Forged
325 zł
FORGEDSDV304044
Nóż do filetowania GRAND GOURMET PC 16 cm, WMF
425 zł –15 %
361 zł
WM1889586032
Nóż do filetowania GOURMET 16 cm, Wüsthof
303 zł
WU1035049116
Nóż do filetowania PRO 18 cm, Zwilling
500 zł –8 %
459 zł
ZW38403181

Noże do filetowania - bezproblemowe skórowanie ryb dzięki naszym nożom do filetowania

Do czego służy nóż do filetowania?

Nóż do filetowania to rodzaj noża kuchennego używanego do filetowania. Należy on do rodziny noży do trybowania i jest używany w szczególności do filetowania i przygotowywania ryb. Nóż do filetowania ryb służy do przecinania skóry, kości i mięsa podczas rozbioru ryby.

Co odróżnia nóż do filetowania od noża do trybowania?

Noże do filetowania należą do rodziny noży do trybowania, ale ich elastyczne i ostre jak brzytwa ostrza są przeznaczone do krojenia ryb i usuwania ości. Noże do trybowanialepszą opcją do twardszych mięs, takich jak wieprzowina, wołowina czy kurczak.

Jak ostrzy się nóż do filetowania ryb?

Elastyczne ostrze noża do filetowania wymaga innego rodzaju honowania niż inne noże ze względu na swoją elastyczność. Nóż do filetowania jest ostrzony od czubka do pięty, w przeciwieństwie do innych noży, które są ostrzone od pięty do czubka.

Aby uzyskać idealną ostrzałkę do noża do filetowania, zapoznaj się z naszą kolekcją ostrzałek do noży.

Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?

  • materiał - upewnij się, że wybierasz nóż wysokiej jakości z ostrzem, które nie rdzewieje łatwo
  • długość ostrza - jedną z najważniejszych cech noża do filetowania jest jego długość. Długość noża powinna jednak zależeć od wielkości najczęściej przyrządzanych ryb. Wybierz nóż z dłuższym ostrzem do większych ryb i krótszym do małych połowów
  • cienkie i elastyczne ostrze - odpowiedni stopień elastyczności ostrza pozwoli z łatwością przeciąć filet i wykonać precyzyjne cięcia

W sklepie Kulina znajdziesz duży wybór wysokiej jakości noży do filetowania od znanych producentów, takich jak Wusthof i Wusthof Forged a jeśli lubisz ryby, koniecznie sprawdź naszą kolekcję noży do łososia oraz sztućców do owoców morza i ryb.

Możesz również przeczytać nasz przewodnik zakupowy, jak wybrać idealne noże do swojej kuchni tutaj.

Jak dbać o nóż do filetowania?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż do filetowania służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż