Noże do chleba

13 pozycji razem
Nóż do chleba KINEO 20 cm, WMF
286 zł
WM1896186032
Nóż do chleba LAGUIOLE LUXURY 20 cm, drewno oliwne, Laguiole LAGSDV-301296
Nóż do chleba IKON 20 cm, Wüsthof
949 zł
WU496620
Nóż do chleba PREMIUM 20 cm, czarny, Laguiole
115 zł
LAGSDV-300978
Nóż do chleba CLASSIC 20 cm, Wüsthof
529 zł
WU4149
Nóż do chleba GOURMET 20 cm, Wüsthof
269 zł
WU1035045720
Nóż do chleba FIVE STAR 20 cm, Zwilling
480 zł –15 %
408 zł
ZW30046201
Nóż do chleba CLASSIC IKON 20 cm, Wüsthof
629 zł
WU416620
Nóż do chleba ELEVATE 10533 20 cm, Joseph Joseph
122 zł
JS10533
Nóż do chleba ICE FORCE K2320414 20 cm, stal nierdzewna, Tefal TEFK2320414

Nóż do chleba - nóż do każdej kuchni

Co sprawia, że nóż jest nóż do chleba?

nóż do chleba to długi nóż z ząbkowanym ostrzem. Zwykle jest dość elastyczny i wystarczająco delikatny, aby utrzymać chleb w nienaruszonym stanie podczas krojenia. Ząbkowane ostrze umożliwia krojenie miękkiego chleba i przebijanie się przez jego skórkę bez poszarpanych krawędzi oraz bez zgniatania i spłaszczania bochenka. Ten typ noża jest jednym z trzech niezbędnych noży w każdej kuchni - zapoznaj się z naszym ostatecznym przewodnikiem po zakupie noża tutaj.

W sklepie Kulina znajdziesz wysokiej jakości noże do chleba ze stali nierdzewnej, wyprodukowane przez sprawdzone marki, takie jak Wusthof, Zwilling lub WMF. Możesz także wybrać kute noże do chleba holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże do chleba tutaj.

Do czego służy nóż do chleba ?

nóż do chleba jest bardzo wszechstronny i może być używany nie tylko do krojenia chleba. Dzięki ząbkowanemu ostrzu doskonale nadaje się do krojenia zarówno miękkich (biszkoptowych), jak i gęstych ciast (tortów), wszystkich owoców i warzyw z twardą skórką - pomidorów, ananasów, dyni, arbuzów itp.

Jak naostrzyć nóż do chlebado chleba?

Nóż do chleba powinien być ostrzony, ale nie musi być ostrzony tak często jak nóż szefa kuchni. Nie ma czegoś takiego jak automatyczna ostrzałka do noży ząbkowanych, więc trzeba to robić ręcznie. Do ostrzenia noża z ząbkowanym ostrzem potrzebny będzie ceramiczny lub stalowy pręt do ostrzenia noży. Weź nóż do chleba, połóż go na pręcie i przesuń kilka razy w górę i w dół. Należy to robić ząbek po ząbku na całej długości noża, delikatnie przekładając pręt przez każde ząbkowanie. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o nóż do chlebado chleba?

Jeśli chcesz, aby Twój nóż do chleba służył Ci przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż