Formy do muffinów

14 pozycji razem
Forma do pączków, na 12 pączków, stal, de Buyer
112 zł
DB471212
Patelnia Savarin, 24 cm, de Buyer
125 zł
DB471224
Forma do muffinów GOLD ELEGANCE 35 x 27 cm, brązowa, stalowa, Guardini GD79912GEGNAM
Forma do muffinów XBAKE 35 x 27 cm, niebieska, stalowa, Guardini GD14912PBSGNAM
Forma do pączków, na 6 pączków, stal, de Buyer
106 zł
DB471206
Forma do muffinów, 12 otworów, nieprzywierająca powłoka, de Buyer DB484300

Patelnie do muffinów - masz ochotę na coś słodkiego?

Co to są foremki do muffinów?

Patelnie do muffinów (zwane również patelniami do babeczek, blachami do babeczek lub tacami do muffinów) to nadające się do piekarnika patelnie z pojedynczymi kubkami używanymi do przechowywania ciast lub mieszanek na babeczki. Można ich używać z kubeczkami do pieczenia lub bez nich, w zależności od właściwości nieprzywierających formy do babeczek.

Foremki do babeczek mogą być również używane do innych wypieków, takich jak owocowe scones, domowe kubki z masłem orzechowym, smażone kubki ryżowe w foremkach do muffinów lub zapiekane kubki jajeczne.

Jak wybrać formę do muffinów?

Wielu entuzjastów pieczenia uważa, że metalowe foremki do muffinów z nieprzywierającą powłoką są najlepsze, ponieważ skutecznie przenoszą ciepło, sprzyjają równomiernemu brązowieniu, pięknemu wyrastaniu i pozwalają na łatwe wyjmowanie babeczek.

W sklepie Kulina można jednak znaleźć trwałe foremki do muffinów wykonane z różnych materiałów i w różnych rozmiarach. Wybierz tacę na babeczki, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom:

  1. żeliwne, aluminiowe lub emaliowane metalowe formy do muffinów: zapewniają równomierne rozprowadzanie ciepła, co gwarantuje stałą jakość. Są one oferowane w różnych rozmiarach (dla mniejszych lub większych babeczek) i pochodzą od takich sprawdzonych producentów jak Petromax, de Buyer czy Nordicware
  2. silikonowe foremki na babeczki i indywidualne silikonowe foremki na muffinki: Są one uważane za najnowocześniejsze foremki do muffinek na rynku. Ich właściwości nieprzywierające ułatwiają czyszczenie. Można ich używać bez wkładek lub sprayu do gotowania, a muffiny będzie można łatwo wyjąć. Są również miękkie, elastyczne, łatwe do przechowywania i mogą być używane od zamrażarki do piekarnika. Pojedyncze foremki są również przydatne, jeśli chcesz przygotować niewielką liczbę babeczek i można je układać w stosy, oszczędzając cenne miejsce na kuchennych półkach lub w szufladach. Jeśli chcesz korzystać z silikonowych tacek, sprawdź ofertę znanej marki Lekue - specjalisty w gotowaniu i pieczeniu przy użyciu silikonowych narzędzi kuchennych.

Jak należy natłuścić formę do muffinów?

Spryskanie formy do muffinek nieprzywierającym sprayem roślinnym to najprostszy sposób na jej naoliwienie. Możesz także użyć kubków do pieczenia - wkładki zapobiegają przywieraniu ciasta do formy i ułatwiają wyjmowanie i serwowanie babeczek podczas przyjęć.

Jeśli wolisz nie używać sprayu do warzyw i nie masz pod ręką kubków do pieczenia, po prostu posmaruj każde wgłębienie masłem kawałkiem ręcznika papierowego lub palcami. Wytrząśnij nadmiar mąki po lekkim oprószeniu nią każdego wgłębienia. Jest to szczególnie przydatne w przypadku korzystania z dużych foremek do muffinów.

Wśród foremek do muffinów dostępnych w sklepie Kulina znaleźć można również blachy do pieczenia pączków, brioszek czy madeleines. Sprawdź również inne foremki do pieczenia mniejszych ciast i ramekinów, a także rękawy cukiernicze do dekorowania muffinów smacznym kremem.