Woki

74 pozycji razem
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
KULINA WEEKEND
899 zł –27 %
Wok 36 cm, stal nierdzewna, WMF
W magazynie (16 Szt)
653 zł
WM0753576380
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
KULINA WEEKEND
959 zł –28 %
Wok PROFIRESIST 28 cm, WMF
W magazynie (10 Szt)
683 zł
WM1756536411
Wok MULTIPLY 28 cm, stal nierdzewna, WMF
KULINA WEEKEND
859 zł –28 %
614 zł
WM0753506040
Wok MINERAL B 32 cm, stal, de Buyer
KULINA WEEKEND
579 zł –15 %
492 zł
DB571832
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
KULINA WEEKEND
699 zł –15 %
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, WOLL
W magazynie (2 Szt)
594 zł
WL11361N
Wok TITANIUM NOWO 36 cm, tytan, WOLL
KULINA WEEKEND
799 zł –15 %
679 zł
WL11361IL
Wok ZWILLING PLUS 32 cm, Zwilling
KULINA WEEKEND
809 zł –22 %
629 zł
ZW40992332
Wok MINERAL B ELEMENT 24 cm, de Buyer
KULINA WEEKEND
309 zł –36 %
197 zł
DB561824
Wgórę
Inne produkty

Wok – czym jest patelnia wok i jak wygląda?

Wok to głęboka patelnia o okrągłym dnie używana zazwyczaj w kuchni chińskiej. Jej kształt sprawia, że jest to idealna patelnia do stir-fryingu (technika szybkiego smażenia mięsa lub warzyw na dużym ogniu przy jednoczesnym energicznym mieszaniu). Wok ma kształt miski o cienkich ścianach. Okrągłe dno koncentruje ciepło, co sprawia, że gotowanie potraw jest szybkie przy stosunkowo niewielkiej ilości oleju.

Woki mają długą rączkę, która ułatwia przenoszenie patelni przy jednoczesnym potrząsaniu składnikami. Zazwyczaj woki posiadają również mały uchwyt po przeciwnej stronie, który ułatwia przenoszenie patelni z płyty kuchennej na blat kuchenny lub stół.

Do czego służy wok i co można w nim ugotować?

Jeśli zastanawiasz się, czy potrzebujesz woka i czy nadaje się on tylko do potraw w stylu azjatyckim, chcemy Cię zapewnić, że unikalna konstrukcja tradycyjnego woka sprawia, że nadaje się on również do różnych zadań kulinarnych, takich jak:

  • stir-frying
  • smażenie w głębokim tłuszczu (po napełnieniu olejem)
  • gotowanie na parze warzyw lub owoców morza (po zastosowaniu specjalnego rusztu)
  • gotowanie potraw (ryżu, itp.) lub gotowanie zupy (po napełnieniu wodą)

Czy wok jest lepszy od zwykłej patelni?

Używanie woka jest lepsze, jeśli chcesz mieszać składniki. Jego budowa pozwala na ciągłe podrzucanie składników, skraca czas gotowania i koncentruje smaki. Magia przygotowywania potraw w woku polega na wysokiej temperaturze, więc zawsze upewnij się, że przed rozpoczęciem smażenia rozgrzejesz woka na średnim ogniu. Wok oferuje krótszy czas gotowania, mieści więcej jedzenia i pozwala na przygotowanie potraw z małą ilością oleju, ale wymaga więcej umiejętności niż zwykła patelnia do smażenia.

Czy można używać woka na kuchence elektrycznej?

Jeśli chcesz używać woka na kuchence elektrycznej wybierz wok z płaskim dnem (nie z okrągłym, który wymaga zastosowania specjalnego pierścienia do woka). Należy jednak pamiętać, że wok z płaskim dnem może porysować szklaną powierzchnię kuchenki, dlatego należy zachować ostrożność.

W Kulinie oferujemy różne rodzaje woków. Większość z nich ma nieprzywierającą powierzchnię, a niektóre są nawet utwardzane tytanem (patrz woki marki Woll). Niektóre nadają się również na indukcję, a jeśli szukasz wysokiej jakości woka żeliwnego, wybierz woki marki de Buyer. Możesz również zobaczyć najlepiej sprzedające się woki tutaj lub przeczytać nasz kompletny przewodnik zakupu patelni, dzięki któremu dowiesz się w jakie patelnie warto zainwestować.