Sól

24 pozycji razem
Sól cytrusowa 70 g, płatki, Mill & Mortar
38 zł
MM19907
Sól czarna 80 g, płatki, Mill & Mortar
38 zł
MM19904
Sole wykończeniowe, zestaw 3 sztuk, Mill & Mortar
137 zł
MM30087
Sól do czerwonego wina 80 g, płatki, Mill & Mortar
38 zł
MM19906
Sól Porcini 80 g, płatki, Mill & Mortar
37 zł
MM19909
Pojemnik na sól RO 11,5 cm, Rosendahl
130 zł
RSD20494
Organiczna sól sercowa 60 g, Mill & Mortar
47 zł
MM19918
Organiczna sól różana 70 g, Mill & Mortar
47 zł
MM19919
Solniczka i pieprzniczka 6,5 cm, biały/czarny, Rosendahl
166 zł
RSD20495
Sól cytrynowo-tymiankowa 320 g, Nicolas Vahé
53 zł
NV104981023
Sól z czerwonym winem i liśćmi laurowymi 340 g, Nicolas Vahé NV104981016
Sól THE SECRET BLEND 320 g, Nicolas Vahé
52 zł
NV104981003
Pojemnik na sól RO 11,5 cm, czarny, Rosendahl
129 zł –10 %
116 zł
RSD20496
Sól truflowa 265 g, z młynkiem, Lie Gourmet
60 zł –5 %
57 zł
LIE122
Sól FLEUR DE SEL 120 g, Lie Gourmet
42 zł –7 %
39 zł
LIE269
Sól morska czarna 320 g, Nicolas Vahé
76 zł
NV104981035
Sól z czosnkiem i czerwoną papryką 325 g, Nicolas Vahé NV104981001
Sól himalajska 280 g, z młynkiem, Lie Gourmet
52 zł
LIE117

Sole smakowe i aromatyzowane - mały smakołyk do kuchni lub dla przyjaciela...

Sól - czy jest ważna w gotowaniu?

Sól, podobnie jak pieprz - jest jedną z najpopularniejszych przypraw, którą doprawiamy nasze dania od tysięcy lat. Każdy szef kuchni prawdopodobnie powiedziałby nawet, że sól jest jednym z największych przyjaciół ludzkości! Toczono o nią wojny, płacono nią pensje, pomagała ludziom leczyć rany, a nawet przynosiła szczęście!

Jakie są główne role soli w kuchni? Czy to jest zdrowe?

Sól poprawia smak i jest niezbędnym składnikiem odżywczym i konserwującym żywność. I choć dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw może być niezdrowe, sól jest składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla ludzkiego życia - równoważy płyny we krwi, utrzymuje zdrowe ciśnienie krwi oraz reguluje pracę mięśni i impulsy nerwowe.

Sól - czym ją przyprawiać i jak podawać?

Pamiętaj, że sól wzmacnia naturalny smak składników, ale jeśli obawiasz się dodawania zbyt dużej ilości soli do potraw, możesz posolić je tylko trochę i przynieść na stół wysokiej jakości, czystą lub aromatyzowaną sól. Sól - w przeciwieństwie do pieprzu nie musi być świeżo zmielona (nie zawiera żadnych lotnych związków, które uwalniają się podczas mielenia i nie starzeje się), ale warto użyć młynka lub moździerza, aby uzyskać odpowiednią wielkość soli do potrawy.

W Kulina oferujemy interesujący wybór naturalnych i zdrowych soli i przypraw dla smakoszy. Świetnie prezentują się na kuchennej półce lub blacie, a także na stole, zapewniając gościom odpowiednią ilość aromatu do potraw i oferując nowe smaki.

Jakie składniki są zwykle używane do aromatyzowania soli?

  • suszone zioła
  • suszone cytrusy lub pomidory
  • inne przyprawy

Do czego można używać soli smakowej?

Używaj naszych mieszanek soli do przyprawiania wszystkich rodzajów potraw, nawet tych najprostszych! Możesz użyć soli smakowej do:

  • wszystkie rodzaje sałatek i zieleniny
  • nad mięsem i rybami
  • nad pieczonymi warzywami i ziemniakami
  • dania z makaronu
  • wysokiej jakości chleb z... plastrami pomidora
  • desery (sól z suszonym chili szczególnie dobrze komponuje się z czekoladą!)