Sól

20 pozycji razem
Sól truflowa 265 g, z młynkiem, Lie Gourmet
60 zł –5 %
57 zł
LIE122
Sól FLEUR DE SEL 120 g, Lie Gourmet
42 zł –7 %
39 zł
LIE269
Sól z czerwonym winem i liśćmi laurowymi 340 g, Nicolas Vahé NV104981016
Sól z pomidorami, parmezanem i bazylią 300 g, Nicolas Vahé NV104981027
Sól z czosnkiem i czerwoną papryką 325 g, Nicolas Vahé NV104981001
Francuska sól morska 335 g, Nicolas Vahé
59 zł
NV104981004
Sól cytrynowo-tymiankowa 320 g, Nicolas Vahé
53 zł
NV104981023
Sól THE SECRET BLEND 320 g, Nicolas Vahé
52 zł
NV104981003
Sól morska czarna 320 g, Nicolas Vahé
76 zł
NV104981035
Mieszanka soli i pieprzu EVERYDAY MIX 310 g, Nicolas Vahé NV104981007
Sól z parmezanem i bazylią 320 g, Nicolas Vahé
55 zł
NV104981000
Sól z chili CHILLI BLEND 315 g, Nicolas Vahé
54 zł –5 %
51 zł
NV104981037
Sól czosnkowo-tymiankowa 300 g, Nicolas Vahé
48 zł
NV104981008
Sól z pomidorami i oliwkami 255 g, z młynkiem, Lie Gourmet LIE256

Sole smakowe i aromatyzowane - mały smakołyk do kuchni lub dla przyjaciela...

Sól - czy jest ważna w gotowaniu?

Sól, podobnie jak pieprz - jest jedną z najpopularniejszych przypraw, którą doprawiamy nasze dania od tysięcy lat. Każdy szef kuchni prawdopodobnie powiedziałby nawet, że sól jest jednym z największych przyjaciół ludzkości! Toczono o nią wojny, płacono nią pensje, pomagała ludziom leczyć rany, a nawet przynosiła szczęście!

Jakie są główne role soli w kuchni? Czy to jest zdrowe?

Sól poprawia smak i jest niezbędnym składnikiem odżywczym i konserwującym żywność. I choć dodawanie zbyt dużej ilości soli do potraw może być niezdrowe, sól jest składnikiem odżywczym, który jest niezbędny dla ludzkiego życia - równoważy płyny we krwi, utrzymuje zdrowe ciśnienie krwi oraz reguluje pracę mięśni i impulsy nerwowe.

Sól - czym ją przyprawiać i jak podawać?

Pamiętaj, że sól wzmacnia naturalny smak składników, ale jeśli obawiasz się dodawania zbyt dużej ilości soli do potraw, możesz posolić je tylko trochę i przynieść na stół wysokiej jakości, czystą lub aromatyzowaną sól. Sól - w przeciwieństwie do pieprzu nie musi być świeżo zmielona (nie zawiera żadnych lotnych związków, które uwalniają się podczas mielenia i nie starzeje się), ale warto użyć młynka lub moździerza, aby uzyskać odpowiednią wielkość soli do potrawy.

W Kulina oferujemy interesujący wybór naturalnych i zdrowych soli i przypraw dla smakoszy. Świetnie prezentują się na kuchennej półce lub blacie, a także na stole, zapewniając gościom odpowiednią ilość aromatu do potraw i oferując nowe smaki.

Jakie składniki są zwykle używane do aromatyzowania soli?

  • suszone zioła
  • suszone cytrusy lub pomidory
  • inne przyprawy

Do czego można używać soli smakowej?

Używaj naszych mieszanek soli do przyprawiania wszystkich rodzajów potraw, nawet tych najprostszych! Możesz użyć soli smakowej do:

  • wszystkie rodzaje sałatek i zieleniny
  • nad mięsem i rybami
  • nad pieczonymi warzywami i ziemniakami
  • dania z makaronu
  • wysokiej jakości chleb z... plastrami pomidora
  • desery (sól z suszonym chili szczególnie dobrze komponuje się z czekoladą!)