Ramekiny

1 pozycji razem

Ramekiny - świetne naczynia jednoporcjowe

Tradycyjna definicja ramekina to małe, prostokątne ceramiczne lub szklane naczynie jednoporcjowe używane do pieczenia i serwowania. Ramekiny są często używane do przygotowywania deserów, takich jak crème brûlées, crumble i serniki, ale także do małych porcji pikantnych potraw. Ramekiny mogą być również używane do serwowania małych porcji jedzenia podczas przyjęć i bankietów.

Jakie są zalety pieczenia w kokilkach?

Ponieważ ramekiny mają zazwyczaj cylindryczny kształt i niewielkie rozmiary, idealnie nadają się do pieczenia deserów w pojedynczych porcjach. Można je używać w kuchence mikrofalowej, piekarniku i zmywarce, a także sprawdzają się jako foremki do tart lub muffinów. Ramekiny są idealne do sufletów i innych przepysznych deserów, które można podawać prosto z piekarnika na stół. Smacznego!

Kreatywni kucharze używają ramekinów do dipów, ciast, a nawet kremowych zup. Są również idealne do serwowania przekąsek, takich jak orzechy lub suszone owoce.

Ramekiny są również przydatne dla osób, które mieszkają samotnie lub tylko z partnerem. W końcu niepotrzebne pieczenie dodatkowych porcji jedzenia, które będzie leżało w lodówce przez kilka dni, to nie tylko strata czasu, ale także strata jedzenia. Gotowanie bez odpadów jest nie tylko ekonomiczne, ale także korzystne dla środowiska.

Czy ramekiny są trwałe?

Ramekiny są produkowane z myślą o wielokrotnym użyciu i odporności. Są również odporne na wysokie temperatury, co czyni je wszechstronnymi naczyniami kuchennymi, doskonałymi do gotowania, pieczenia i przechowywania w lodówce. Pomyśl tylko o wszystkich wspaniałych rzeczach, które możesz zrobić - indywidualne ciasta czekoladowe, crème brulées, tiramisu i musy, by wymienić tylko kilka. Na co czekasz? Zapoznaj się z ofertą Kulina i zacznij od razu. Następnie usiądź wygodnie i ciesz się rezultatami swoich kulinarnych wysiłków z rodziną i przyjaciółmi.

Kulina oferuje ramekiny w różnych stylach - w tym te wykonane przez Bitz i Revol. Revol to francuska firma znana z wysokiej jakości swoich produktów.

Czy konieczne jest wstępne przygotowanie foremek przed pieczeniem w nich?

Większość ramekinów jest stosunkowo mała. W rezultacie ciepło w piekarniku może łatwo dostać się do środka mieszanki. Aby zapobiec przypaleniu, twardemu upieczeniu lub przegotowaniu deseru, zaleca się umieszczenie kokilki w kąpieli wodnej. We wszystkich przypadkach należy wcześniej sprawdzić instrukcje producenta. Niektóre ramekiny można nawet gotować w szybkowarze lub używać w kuchence mikrofalowej.