Formy do tart i tartaletek

15 pozycji razem
Forma do tarty 28 cm, de Buyer
KULINA WEEKEND
91 zł –27 %
66 zł
DB470528
Forma do tarty 24 cm, de Buyer
KULINA WEEKEND
76 zł –25 %
57 zł
DB470524
Forma do tarty 32 cm, de Buyer
KULINA WEEKEND
105 zł –22 %
81 zł
DB470532

Patelnie do tart i tartaletek - rozszerz swoje domowe menu

Co to są patelnie do tart i tartlets?

Forma do tarty to płytkie, okrągłe naczynie do pieczenia, które jest najczęściej używane do przygotowywania tart (słodkich lub kwaśnych), tart, ciast i quiche. Tartaletki to po prostu mini tarty i możesz chcieć kupić foremki do tartaletek, jeśli chcesz przygotować przekąski na przyjęcie lub bankiet. Wybierając formę do tarty, weź pod uwagę jej średnicę i liczbę osób w rodzinie.

Niektóre formy do tarty oferowane w sklepie Kulina mają wyjmowane dno, ale jednoczęściowa forma do tarty może być lepszym rozwiązaniem, jeśli przygotowujesz tarty z płynnym nadzieniem.

W sklepie Kulina znajdziesz szeroki wybór form do tart i tartaletek o różnych średnicach i kształtach - od najbardziej tradycyjnych - okrągłych, po prostokątne czy kwadratowe. Oferujemy wysokiej jakości perforowane formy do tarty wykonane ze stali lub ceramiki. Wybierz stalową okrągłą formę do tarty od de Buyer lub wybierz prawdziwą atrakcję - czerwone ceramiczne naczynie na tartę marki Emile Henry.

Czy muszę natłuścić formę do tarty?

W większości przypadków nie ma potrzeby natłuszczania formy do tarty przed wyłożeniem jej ciastem. Dlaczego? Wysoka zawartość masła w cieście naturalnie zapobiegnie jego przywieraniu do dna patelni. Jednakże, zwłaszcza jeśli posiadasz jednoczęściową formę do tarty lub naczynie do tarty, możesz użyć trochę masła do natłuszczenia formy. Ułatwi to wyjęcie tarty z naczynia. Jeśli forma do tarty ma karbowane brzegi, należy je równomiernie natłuścić.

Fasola do pieczenia - miły dodatek do formy do tarty

Fasola do pieczenia to małe kulki wykonane z ceramiki przewodzącej ciepło, które obciążają ciasto i pomagają mu upiec się od góry. Jak z nich korzystać? Fasola do pieczenia jest używana do pieczenia "na ślepo" - polega to na wyłożeniu nieupieczonego ciasta pergaminem do pieczenia (papierem do pieczenia) lub folią, a następnie wypełnieniu go ciężarkami - fasolą do pieczenia. Utrzymują one kształt ciasta podczas gotowania i zapobiegają nadymaniu się spodu.

Jeśli uwielbiasz piec, koniecznie sprawdź naszą ofertę akcesoriów do pieczenia i form do pieczenia. Ps. Czy wiesz, że tartaletki można również piec w foremkach do muffinek? Sprawdź je!