23 pozycji razem
Łyżka cedzakowa PROFI PLUS 12 cm, WMF
135 zł –14 %
115 zł
WM1871546030
Ubijaczka PROFI PLUS 25 cm, WMF
Ubijaczka PROFI PLUS 25 cm, WMF
W magazynie (16 Szt)
108 zł
WM1871146030
Trzepaczka PROFI PLUS 27 cm, silikonowe kulki, WMF
159 zł –20 %
127 zł
WM1873006030
Pędzelek do mięs i ciast PROFI PLUS, silikon, WMF
109 zł –17 %
90 zł
WM1874986030
Tłuczek do ziemniaków PROFI PLUS 29 cm, WMF
135 zł –5 %
128 zł
WM1871696030
Tłuczek do ziemniaków PROFI PLUS, WMF
135 zł –5 %
128 zł
WM1871386030
Łopatka do naleśników PROFI PLUS, WMF
109 zł –27 %
79 zł
WM1872496030
Wałek do naleśników PROFI PLUS, WMF
86 zł –18 %
70 zł
WM1872426030
Łopatka kuchenna PROFI PLUS, WMF
135 zł –5 %
128 zł
WM1871056030
Łopatka kuchenna PROFI PLUS, perforowana, WMF
159 zł –29 %
112 zł
WM1871606030
Ubijaczka PROFI PLUS 20 cm, WMF
99 zł –12 %
87 zł
WM1871136030
Szpatułka do pieczenia PROFI PLUS 28 cm, WMF
135 zł –15 %
114 zł
WM1871956030
Łopatka kuchenna PROFI PLUS 32 cm, WMF
159 zł –16 %
132 zł
WM1873086030
Łyżka do lodów do lodów GOURMET, WMF
108 zł
WM1881746040
Łopatka kuchenna 31 cm, WMF
56 zł –16 %
Łopatka kuchenna 31 cm, WMF
W magazynie (14 Szt)
47 zł
WM1870897250
Narzędzia kuchenne w zestawie z wieszakiem PROFI PLUS, WMF
599 zł –19 %
WM1871529990
Łyżka do spaghetti NUOVA, WMF
99 zł –17 %
Łyżka do spaghetti NUOVA, WMF
W magazynie (23 Szt)
82 zł
WM1291726040
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
135 zł –5 %
Łopatka do ryb PROFI PLUS, WMF
W magazynie (10 Szt)
128 zł
WM1871336030
Łyżka do sosu NUOVA L, WMF
115 zł –20 %
Łyżka do sosu NUOVA L, WMF
W magazynie (18 Szt)
92 zł
WM1291696040
Ubijaczka PROFI PLUS 32 cm, WMF
169 zł –6 %
158 zł
WM1872626030
Ubijaczki, zestaw 3 sztuk, stal nierdzewna, WMF
192 zł
WM1873329990
Łyżka do spaghetti PROFI PLUS, WMF
135 zł –5 %
128 zł
WM1871086030
Łopatka kuchenna PROFI PLUS, do woka, WMF
135 zł –15 %
114 zł
WM1874966030

Przybory kuchenne - niezbędne narzędzia kuchenne

Czym są przybory kuchenne?

Przybory kuchenne odgrywają kluczową rolę w przygotowywaniu posiłków i są narzędziami używanymi do przygotowywania, gotowania i serwowania żywności.

Są to niezbędne narzędzia, które sprawiają, że przygotowywanie posiłków jest prostsze, szybsze i bardziej efektywne. Niektóre z popularnych narzędzi kuchennych są następujące:

  • Łyżka do mieszania służy do mieszania potraw o gęstej konsystencji, takich jak ciasto.
  • Zestaw przyborów kuchennych który często obejmuje różne łyżki, chochle, widelce, obracacze itp.
  • Turner: Obracarka służy do szybkiego odwracania produktów spożywczych, takich jak omlet, naleśnik lub kawałek ryby.
  • Łyżka cedzakowa umożliwia odsączanie płynów, dzięki czemu idealnie nadaje się do odsączania warzyw, nabierania potraw z gulaszu lub zupy
  • Pędzel do ciasta może być używany do rozprowadzania marynat, roztopionego masła lub jajek na potrawach przed pieczeniem.
  • Tłuczek do ziemniaków służy do rozdrabniania miękkich produktów spożywczych, takich jak tłuczone ziemniaki, sos jabłkowy i smażona fasola.
  • Szpryce do naleśników służą do rozprowadzania ciasta na maszynach do naleśników.
  • Łopatka kuchenna jest używana do gotowania i pieczenia (rozprowadzania, mieszania, przewracania itp.)
  • Chochle kuchenne służą do serwowania zup, gulaszu i innych płynów.

Istnieje kilka innych narzędzi kuchennych, z których każde ma inne zastosowanie. Konkretne zadania kulinarne i preferencje szefa kuchni określą rodzaj potrzebnego sprzętu.

Jakie materiały są używane do produkcji przyborów kuchennych?

Do produkcji narzędzi kuchennych można użyć różnych materiałów. Wybór zależy od powierzchni, na której mają być używane (powierzchnia patelni, garnka lub miski kuchennej), ale najbardziej typowe materiały używane do produkcji przyborów kuchennych to:

  • Plastik: Plastikowe przybory są lekkie i niedrogie. Mogą się stopić lub odkształcić, jeśli zostaną wystawione na działanie nadmiernego ciepła, ale są idealne do użytku z nieprzywierającymi naczyniami kuchennymi.
  • Stal nierdzewna: Stal nierdzewna to wytrzymały, odporny na rdzę i higienicznie bezpieczny materiał. Trwałość stali nierdzewnej sprawia, że idealnie nadaje się ona do użytku z urządzeniami kulinarnymi o wysokiej temperaturze.
  • Nylon: Nylonowy sprzęt kuchenny jest odporny na zarysowania i wysoką temperaturę. Są lekkie i tanie, ale jeśli zostaną wystawione na działanie intensywnego ciepła, mogą się stopić lub zdeformować.
  • Silikon: Materiał ten jest idealny do użytku z naczyniami nieprzywierającymi, ponieważ jest odporny na ciepło i nieprzywierający. Silikonowe przybory kuchenne nie porysują garnków i patelni.
  • Drewno: drewniane przybory kuchenne są bezpieczne dla powierzchni nieprzywierających i nie porysują garnków ani patelni. Mogą one wytrzymać bardzo długi okres przy odpowiedniej konserwacji, a także są odporne na ciepło.

Możesz również sprawdzić nasz przewodnik zakupowy na temat 10 najlepszych artykułów kuchen nych, aby zobaczyć, w jakie inne artykuły kuchenne warto zainwestować.