Ostrzałki do noży

41 pozycji razem
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000, Zwilling
706 zł
ZW32505300
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
198 zł –12 %
173 zł
WM1874376030
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
105 zł –9 %
95 zł
WM1880276270
Ostrzałka do noży japońskich, Miyabi
424 zł
MB34536007
Pręt do ostrzenia noży GRAND GOURMET 23 cm, WMF
385 zł –14 %
331 zł
WM1889646030
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
593 zł
MB34536002
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
152 zł
DNGRRIRW252
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
1 160 zł
MB34536005
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
172 zł
WM1876516030
Ostrzałka do noży, stal nierdzewna, WMF
286 zł –17 %
236 zł
WM1874436030
Ostrzałka do noży ROUTE, składana, Joseph Joseph
128 zł
JS10048
Ostrzałka do noży TRIUM, de Buyer
449 zł
DB429002
Diamentowa stal ostrząca KATAI 26 cm, Forged
530 zł
FORGEDSDV625426
Ostrzałka do noży, F.Dick
567 zł –11 %
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie (4 Szt)
504 zł
FDCK9009200
Pręt do ostrzenia noży 31,5 cm, chromowany, Zwilling
377 zł –28 %
268 zł
ZW32542310
Pręt do ostrzenia noży INTENSE 26 cm, Forged
342 zł
FORGEDSDV304617
Ostrzałka do noży TWINSHARP SELECT, Zwilling
244 zł –25 %
181 zł
ZW32601000
Ostrzałka do noży, czarna, Victorinox
156 zł –10 %
140 zł
VN787213
Kamień do ostrzenia noży 1000/3000 RISAM, Dellinger
141 zł
DNGR6971496038317
Ostrzałka do noży, szara, Victorinox
145 zł –9 %
131 zł
VN78715
Pręt do ostrzenia noży SEBRA 26 cm, stal, Forged
342 zł
FORGEDSDV623613
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)