Noże japońskie

15 pozycji razem
Nóż japoński KIRITSUKE RAN PLUS 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
1 083 zł
YAX36634
Japoński nóż Gyutoh 5000FCD 20 cm, Miyabi
1 390 zł –18 %
1 136 zł
MB34681201
Nóż szefa kuchni RED CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
632 zł
DNGRKH165
Nóż szefa kuchni BROWN CHEF KIRITSUKE 20,5 cm, Dellinger
632 zł
DNGRKH167
Nóż japoński KIRITSUKE ZEN 20 cm, czarny, Yaxell
Nowość
848 zł
YAX35534
Nóż japoński KIRITSUKE SUPER GOU 20 cm, czerwony, Yaxell
Nowość
2 350 zł
YAX37134
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 7000D 20 cm, Miyabi
1 390 zł –26 %
1 026 zł
MB34543201
Japoński nóż do chleba BREAD SAMURAI 19,5 cm, Dellinger
559 zł –8 %
511 zł
DNGRSXLKHP8B
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 4000FC 20 cm, Miyabi
959 zł –23 %
735 zł
MB33951201
Japoński nóż do mięsa GYUTOH 6000MCT 20 cm, Miyabi
1 790 zł –12 %
1 559 zł
MB34073201
Nóż szefa kuchni SAMURAI 20 cm, Dellinger
659 zł –6 %
614 zł
DNGRSXLKHP8
Nóż japoński GYUTO HARUKAZE PROFESSIONAL 20 cm, czarny, Dellinger
Nowość
DNGR8594195884092

Japońskie noże - ostre jak miecz

Czym są noże w stylu japońskim?

Japońskie noże mają długie i cienkie ostrze ze spiczastym czubkiem i były pierwotnie używane do krojenia cienkich plastrów surowej ryby i przygotowywania sushi. Są lżejsze, lepiej leżą w dłoni i doskonale nadają się do precyzyjnych zadań. Są one wykonane z twardszej i cieńszej stali - stali nierdzewnej lub hagane, która jest tym samym rodzajem stali, który jest używany do produkcji japońskich mieczy. Rękojeści japońskich noży wykonane są z twardego drewna.

Do czego służą noże japońskie?

Japońskie noże - ze względu na długie, cienkie ostrza - mogą być używane do krojenia ryb lub dużych kawałków mięsa (zwłaszcza steków). Istnieje wiele rodzajów japońskich noży (takich jak Gyutou, Yanagi, Usuba lub Deba), które mogą być używane do wszystkich precyzyjnych zadań, od usuwania kości z kurczaka, przez filetowanie ryb, po cienkie krojenie dowolnych warzyw.

W sklepie Kulina można znaleźć wysokiej jakości japońskie noże wyprodukowane przez niezawodne marki, takie jak Dellinger lub MIYABI. Możesz także wybrać kute noże japońskie holenderskiej marki Forged lub sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże japońskie tutaj.

Jak naostrzyć japoński nóż?

Japońskie noże mogą być obosieczne lub jednosieczne (tradycyjne). Są one wykonane z twardej stali, która jest w rzeczywistości łatwiejsza do naostrzenia niż miękka stal używana w nożach zachodnich. Do ostrzenia noża w stylu japońskim potrzebna jest osełka. Możesz również zanieść nóż do specjalisty.

Jak dbać o japoński nóż?

Japońskie noże to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój japoński nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • podczas krojenia nożem japońskim nie należy kroić bezpośrednio na twardych powierzchniach, takich jak kamienny blat, zlew ze stali nierdzewnej, talerz lub deski do krojenia wykonane ze szkła, ceramiki, bambusa i innych twardych substancji. Miękka plastikowa deska do krojenia jest najlepsza
  • nóż należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok na noże lub etui na noże.
  • regularnie ostrzyć nóż