Naczynia do zapiekania

2 pozycji razem

Naczynia do piekarnika - niezbędnik w Twojej kuchni

Co sprawia, że naczynie do pieczeniajest idealne?

Naczynie do pieczenia często nazywane zapiekanką, prawdopodobnie od archaicznego francuskiego słowa casse oznaczającego mały rondel, to duże, głębokie naczynie używane zarówno w piekarniku, jak i jako naczynie do serwowania (z tego powodu czasami jest wyposażone w małe uchwyty). Jest to jedno z podstawowych narzędzi kuchennych, które może być wykorzystywane do różnych celów. Naczynia do zapiekania można używać do dań słodkich i wytrawnych, do deserów i dań obiadowych, warzywnych, mięsnych lub owocowych. Może służyć jako zamiennik brytfanna lub nawet formy do pieczenia, więc upewnij się, że zaopatrzyłeś się w wysokiej jakości naczynie do pieczenia , które posłuży Ci przez wieki i będzie dobrze wyglądać na blacie kuchennym.

Naczynia do piekarnika są wykonane z materiałów żaroodpornych, takich jak szkło, metal lub ceramika, które mogą wytrzymać temperaturę 250°C i nadają się do użytku w piekarniku.

Do czego można używać naczynie do pieczenia ?

Naczynia do pieczenia mogą być wykorzystywane do wielu eksperymentów kulinarnych, więc wysokiej jakości naczynie do pieczenia będzie służyć nie tylko przez wiele lat, ale także dość często. Do gotowania można użyć naczynia żaroodpornego:

  • zapiekanki (makaronowe lub warzywne)
  • ziemniaki au gratin
  • enchilady i quiche
  • kruszonka owocowa
  • lasagnas
  • mięso

W sklepie Kulina można znaleźć głównie naczynia ceramiczne, porcelanowe i kamionkowe. Jeśli szukasz świetnego naczynie do pieczenia , powinieneś sprawdzić, co ma do zaoferowania marka Revol. Gwarantujemy, że będziesz zachwycony kształtami i kolorami ich ceramiki! Legendarne naczynia do zapiekania francuskiej marki Emile Henry wykonane z ceramiki HR® (High Resistance), która zapewnia równomierne rozpraszanie ciepła, umożliwiając idealne upieczenie potrawy aż do samego środka. Ich retro wygląd i piękne kolory będą wyglądać świetnie w każdej kuchni i można ich łatwo używać do serwowania potraw prosto z piekarnika na stół i do lodówki.

Pamiętaj, aby nie używać metalowych przyborów kuchennych, ponieważ mogą one porysować lub zadrapać zewnętrzną warstwę ceramicznego naczynia!