Łopatki do ciasta

2 pozycji razem
Łopatka kuchenna FKOFFICIUM, perforowana, de Buyer
156 zł –29 %
110 zł
DB423601
Szpatułka kuchenna FKOFFICIUM, de Buyer
152 zł –26 %
111 zł
DB423600

Serwery do ciast - podawaj ciasta jak królowa

Co to jest serwer ciast?

Serwer do ciasta to rodzaj sztućców używanych do serwowania, a czasem także krojenia ciast. Posiada rękojeść i trójkątne ostrze, umieszczone nieco niżej niż rękojeść. Taki kształt ułatwia użytkownikowi wsunięcie ostrza pod kawałek ciasta i podniesienie go.

Serwer do ciasta jest zwykle wykonany ze stali nierdzewnej, czasem także z platerowanego srebra, drewna lub plastiku. Jeśli kupujesz cały zestaw sztućców, możesz również znaleźć w nim serwer do ciasta, ponieważ jest to jedno z podstawowych narzędzi do serwowania na stole.

Do czego można użyć serwera do ciasta?

Serwery do ciast mogą być używane nie tylko do serwowania ciast ze stojaka na talerz, ale także do nabierania kawałków ciasta z formy do pieczenia, do serwowania tart, lasagne lub ryb.

Serwery do ciast są dostępne w różnych wzorach, deseniach i rozmiarach, a na stronie Kulina można znaleźć wspaniałe serwery takich marek jak WMF czy Zwilling.

Jak łatwo i elegancko pokroić tort?

Jeśli chcesz pokroić i podać upieczone w domu ciasto, upewnij się, że używasz do tego ostrego noża. Tort można pokroić nożem szefa kuchni lub specjalnym nożem do ciasta z długim ostrzem, który idealnie nadaje się do krojenia dużych tortów urodzinowych lub tortów warstwowych.

Zanim zaczniesz kroić ciasto, włóż nóż na sekundę do wysokiej szklanki lub dzbanka wypełnionego gorącą wodą lub włóż go pod gorącą bieżącą wodę. Dokładnie osusz nóż i pokrój plastry, gdy nóż jest jeszcze lekko ciepły w dotyku. W ten sposób można kroić lukier jak masło.

Upewnij się, że kroisz ciasto dokładnie i upewnij się, że kroisz spód ciasta dokładnie i do końca.

Użyj serwera do ciasta, aby przenieść kawałki ciasta na stojak na ciasto lub bezpośrednio na talerze. Upewnij się, że masz widelczyki deserowe do serwowania słodkich przekąsek swoim gościom.