Chcesz zjeść naleśniki naszych szefów kuchni z ?Chefparade? Nic dziwnego! To wszechstronny as w rękawie - świetne śniadanie i szybki deser, gdy Twoi goście mają ochotę na coś słodkiego (lub głodnego gościa). Niezależnie od tego, czy wypełnisz je owocami, czekoladą, świeżym serem, czy po prostu tym, co znajdziesz w lodówce, nie możesz się pomylić z tym przepisem.
Składniki
125 g zwykłej mąki
2 jajka
300 ml mleka
ćwierć łyżeczki soli
masło do smażenia
Procedura
V miski wymieszaj mąkę, sól i ewentualnie cukier. W innej misce ubij jajka z mlekiem.
Stopniowo dodawaj płynne składniki do mąki i ubijaj .z trzepaczkąaż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przykryć ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej 15-30 minut, ale można je przechowywać przez noc lub dłużej, nawet do 24 godzin.
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Gdy tylko umieścisz dłoń około 5 cm nad patelnią, a ciepło będzie z niej promieniować, nadszedł czas na pierwszy naleśnik.
Dodaj łyżeczkę masła na patelnię i zmniejsz ogień do średniego.
Lekko wymieszać ciasto i miarka wlać na patelnię. Natychmiast przechyl patelnię na boki, aby równomiernie rozprowadzić ciasto na dnie. Jeśli ciasto jest wystarczająco rzadkie, łatwo się rozleje.
Gdy górna część naleśnika wyschnie, a pęcherzyki, które się w nim utworzyły, pękną, jest to dobry czas, aby go odwrócić. W przypadku lekkiej patelni można to łatwo zrobić, przewracając ją, ale jeśli smażysz na ciężkim żeliwie lub stalowa patelnia, najlepiej pod spodem naleśnika i odwrócić za pomocą radełka.
Poczekaj, aż naleśnik zmieni kolor na złotobrązowy po drugiej stronie i zdejmij go z patelni. Jeśli na patelni pozostaną resztki przypalonego ciasta, wytrzyj ją ręcznikiem papierowym, dodaj odrobinę masła i powtarzaj czynność, aż do uzyskania całego ciasta.
Natychmiast posmaruj gotowe naleśniki nadzieniem lub połóż je na talerzu i trzymaj w cieple - w lekko nagrzanym piekarniku (60-70°C) lub na ciepłej kuchence. Jeśli będą ciepłe, nadzienie lepiej się rozprowadzi i oczywiście będą lepiej smakować.
Gotowe naleśniki można zawinąć w roladki, złożyć w trójkąty lub zrobić z nich ciasto naleśnikowe.
Najlepsze patelnie do naleśników według opinii klientów
Wskazówki i porady
Jak przygotować pyszne naleśniki
Jeśli chcesz wypełnić naleśniki słodkim nadzieniem, możesz dodać jedną łyżkę cukru. Należy jednak pamiętać, że takie ciasto szybciej nabierze złotego koloru, ale również łatwiej się przypali.
Jeśli zamierzasz zrobić naleśniki ze słonym nadzieniem, możesz przygotować je na solonym maśle lub dodać szczyptę .sole więcej lub możesz dodać do niego zioła.
Naleśniki można również przygotowywać na smalcu lub oleju albo na .patelnie z powłoką nieprzywierającą całkowicie beztłuszczowe. Należy jednak pamiętać, że masło nadaje im prawdziwy smak "francuskich naleśników".
Używaj masła klarowanego, ponieważ nie przypala się, w przeciwieństwie do zwykłego masła.
Mówi się, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje, przypala się lub rozrywa podczas odwracania. Często jest to spowodowane tym, że patelnia nie jest wystarczająco gorąca. Można tego uniknąć, używając nieco więcej tłuszczu do pierwszego smażenia. Ale wtedy naleśnik będzie zbyt tłusty, więc znowu nie jest to idealne rozwiązanie. Nie rób więc zmarszczek na pierwszym naleśniku, ale jeśli drugi się rozerwie i nie będziesz mógł go odwrócić, prawdopodobnie problemem jest konsystencja ciasta, więc spróbuj je uratować, dodając jajko.
Jeśli lubisz bardzo cienkie naleśniki, dodaj do ciasta nieco więcej mleka niż wymaga tego przepis.
Jeśli przygotowałeś więcej naleśników niż używasz, umieść je w .płyta, ostudzić, przykryć i przechowywać w lodówce. Można je przechowywać do 3 dni. Gotowe naleśniki można również zamrozić.
Wszystko, co przydaje się do robienia naleśników
Instrukcje wideo
Jak przygotować naleśniki
Zostań mistrzem w robieniu naleśników, które pokocha każdy, kto ich spróbuje.
Nasza wskazówka
Czytaj także
Jak wybrać odpowiednią patelnię (nie tylko do naleśników)?
Wybór odpowiedniej patelni jest kluczem do idealnych naleśników - powiemy Ci, jak to zrobić!
Dlaczego moje naleśniki rozrywają się lub przywierają do patelni?
Jeśli naleśniki rozrywają się, ciasto może być zbyt rzadkie - spróbuj dodać trochę mąki. Jeśli naleśniki przywierają do patelni, problemem może być zbyt niska temperatura patelni lub zbyt mała ilość tłuszczu. Użyj dobrej jakości nieprzywierającej patelni i posmaruj ją lekko masłem lub olejem przed każdym naleśnikiem.
Jaki jest najlepszy przepis na naleśniki bez mleka?
Mleko można łatwo zastąpić alternatywami roślinnymi (np. mlekiem owsianym, migdałowym lub sojowym). Możesz też użyć samej wody - naleśniki będą lżejsze, ale nadal smaczne. Wystarczy wymieszać 200 g zwykłej mąki, 2 jajka, 300 ml wody, szczyptę soli i łyżkę oleju.
Jak prawidłowo przewracać naleśniki, aby się nie rozpadły?
Po wylaniu ciasta na patelnię poczekaj, aż brzegi zaczną się rozdzielać, a powierzchnia przestanie być płynna. Następnie użyj szerokiej szpatułki i odwróć naleśnik szybko i sprawnie. Jeśli czujesz się odważny, możesz również spróbować nim rzucić - wystarczy ostry, ale delikatny ruch nadgarstkiem!
Jak długo należy odstawić ciasto naleśnikowe przed smażeniem?
Najlepiej co najmniej 15-30 minut. Odpoczynek pozwoli mące wchłonąć płyn, a ciasto uzyska lepszą konsystencję. Jeśli się spieszysz, możesz smażyć od razu, ale jeśli masz czas, zostaw ciasto w lodówce na godzinę lub na noc - rezultatem będą bardziej miękkie naleśniki.
Jak zrobić naleśniki, aby były puszyste?
Kluczem do puszystych naleśników jest dodanie zaczynu, takiego jak proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Inną sztuczką jest pozostawienie ciasta na chwilę (co najmniej 15 minut) i nie przepracowanie ciasta przez mieszanie go podczas smażenia - im mniej mieszasz, tym bardziej puszyste będzie.