Czy wiesz, że podstawą każdej kuchni powinny być trzy noże? Duży Cook's dla właściwej pracy, mały obrzeże do małych zadań i nóż z ząbkowanym ostrzem, mistrz w krojeniu chrupiącego chleba lub bagietek - nóż do ciasta. Ponieważ tylko dzięki niemu będziesz w stanie przebić się przez twardą skórkę bez deformowania miękkiego miękiszu, a tym samym niezawodnie wyczarować zgrabne kromki za każdym razem. Doradzimy Ci, jakich parametrów użyć, aby znaleźć nóż do ciasta, który Ci odpowiada.


Dobrej jakości ciastka są chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Cięcie nieodpowiednim nożem powoduje uszkodzenie struktury ciasta, kruszenie się miękiszu, zmianę kształtu i pojawienie się nieestetycznych nacięć.Nóż do ciasta został specjalnie opracowany do cięcia zarówno twardych, jak i miękkich części z doskonałymi wynikami.
Ulubione noże do ciasta

Nóż do ciasta (nie tylko)
Jest mistrzem w krojeniu chleba lub chrupiących bagietek, ale dzięki ząbkowanemu ostrzu może również idealnie kroić soczyste pomidory, miękkie owoce lub ciasta i torty. Krótko mówiąc, nóż do ciasta to wszechstronne narzędzie, które będzie Twoim pomocnikiem częściej, niż możesz się spodziewać.

Ostrze noża do ciasta musi być ząbkowane. To właśnie ząbki pozwalają narzędziu przebić skórkę bez miażdżenia miękkiej części wewnętrznej. Płytkie ząbki są odpowiednie do bardziej miękkich ciast, podczas gdy głębsze ząbki lepiej nadają się do twardych skórek.

Powinna ona wynosić od 20 do 26 cm. Taka długość ułatwia krojenie dużych bochenków, a także bagietek i innych mniejszych wypieków.

Ostrze powinno być raczej cienkie, ale jednocześnie bardzo mocne. Elastyczność jest wadą noży do ciasta, ponieważ tylko wystarczająca wytrzymałość zapewni maksymalną kontrolę nad cięciem.

Stal nierdzewna jest najczęściej używana do produkcji noży do chleba, ponieważ jest wystarczająco ostra i odporna na korozję. Czasami dostępne są również noże ze stali damasceńskiej, ale należy pamiętać, że są one trudniejsze w utrzymaniu, ponieważ są bardziej podatne na rdzewienie.

Noże do ciasta mają średnio szerokie ostrze, które zazwyczaj jest proste z okrągłą końcówką. Niektóre narzędzia lekko zwężają się od rękojeści. Niektóre noże do ciasta mają ostrze przesunięte w dół od rękojeści. Ma to na celu zapobieganie kontaktowi kostek z deską do krojenia podczas krojenia.

Prawidłowe wyważenie noża zapewnia łatwiejszą obsługę i lepszą kontrolę podczas krojenia. Jest to możliwe dzięki temu, że punkt równowagi noża (bolster) znajduje się w miejscu, w którym ostrze styka się z rękojeścią, więc jeśli umieścisz palec pod tą częścią noża, pozostanie on zrównoważony.

Nóż musi pasować do dłoni. Ergonomiczny kształt rękojeści zapewnia bezpieczeństwo, a także zmniejsza zmęczenie podczas długotrwałego użytkowania. Różne materiały mają swoje wady i zalety - drewno jest estetyczne, ale z czasem może wykazywać oznaki zużycia, metal jest ponadczasowy, ale może się ślizgać, gdy jest mokry, a także czuć zimno w dłoni, a plastikowe lub kompozytowe uchwyty są trwałe, niedrogie, ale mogą nie wyglądać elegancko.

Jeśli chcesz, aby Twój nóż do chleba pozostał ostry przez długi czas, od czasu do czasu zadbaj o niego w prosty, ale ważny sposób:
- Mycie
Po każdym użyciu opłucz nóż ciepłą wodą i miękką gąbką. Unikaj agresywnych środków czyszczących lub gąbek ściernych oraz mycia w zmywarce. Wszystkie te metody mogą uszkodzić nóż i przyspieszyć jego zużycie. Osusz nóż natychmiast po umyciu miękką ściereczką, aby zapobiec korozji. - Przechowywanie
Nóż do ciasta należy przechowywać w blokach, stojakach, na szynach, w etui lub szufladzie z wyściółką - krótko mówiąc, w miejscu, w którym ostrze nie może zostać uszkodzone. Unikaj przechowywania noży luzem w szufladzie kuchennej. - Szlifowanie
Nóż do ciasta nie musi być ostrzony tak często jak zwykły nóż, ponieważ jego zęby pozostają ostre przez dłuższy czas. Jednak normalne użytkowanie stępi każde narzędzie, nawet te najlepszej jakości, więc nóż do chleba musi być ostrzony raz na jakiś czas. Używaj wyłącznie narzędzi przeznaczonych do ostrzenia noży ząbkowanych lub skorzystaj z profesjonalnego ostrzenia. - Właściwe użytkowanie
Noża należy używać wyłącznie do ciasta. Nigdy nie używaj go do krojenia innych składników, zwłaszcza twardych, takich jak chrząstki, kości, dynia, melon lub mrożonki. Mogą one znacznie uszkodzić ostrze. Krój zawsze na drewnianej lub plastikowej desce do krojenia; inne materiały tępią ostrze.
Wysokiej jakości produkty do zmywania naczyń


Najpopularniejsi producenci noży do chleba
- Czyszczenie: opłucz i osusz nóż natychmiast po użyciu. Unikać mycia w zmywarce.
- Przechowywanie: nie przechowuj noża luzem w szufladzie kuchennej, używaj bloków na noże lub szyn na noże.
- Krojenie: kroić wyłącznie na drewnianej lub plastikowej desce do krojenia.
- Szlifowanie: Ze względu na ząbkowaną krawędź, lepiej polegać na profesjonalnym ostrzeniu.