Formy do tart i tartaletek

9 pozycji razem
Forma do tarty DELIBAKE J1641574 28 cm, Tefal
84 zł –7 %
78 zł
TEFJ1641574
Forma do tarty 28 cm, czerwono-bordowa, Emile Henry
191 zł –12 %
168 zł
EH346028
Naczynie do pieczenia tarty LEGIO 24 cm, Eva Solo
263 zł –22 %
205 zł
ES885242
Patelnia na minitarty, na 12 tartaletek, stal, de Buyer
109 zł
DB471112
Forma do tarty 28 cm, wyjmowane dno, de Buyer
149 zł –25 %
111 zł
DB470628
Forma do tarty CRISPYBAKE J4170814 28 cm, Tefal
65 zł
TEFJ4170814
Forma do tarty FRENCH CLASSICS 12,5 cm, REVOL
47 zł
RV612426
Forma do tarty 20 x 10 cm, prostokątna, de Buyer
73 zł
DB470820

Patelnie do tart i tartaletek - rozszerz swoje domowe menu

Co to są patelnie do tart i tartlets?

Forma do tarty to płytkie, okrągłe naczynie do pieczenia, które jest najczęściej używane do przygotowywania tart (słodkich lub kwaśnych), tart, ciast i quiche. Tartaletki to po prostu mini tarty i możesz chcieć kupić foremki do tartaletek, jeśli chcesz przygotować przekąski na przyjęcie lub bankiet. Wybierając formę do tarty, weź pod uwagę jej średnicę i liczbę osób w rodzinie.

Niektóre formy do tarty oferowane w sklepie Kulina mają wyjmowane dno, ale jednoczęściowa forma do tarty może być lepszym rozwiązaniem, jeśli przygotowujesz tarty z płynnym nadzieniem.

W sklepie Kulina znajdziesz szeroki wybór form do tart i tartaletek o różnych średnicach i kształtach - od najbardziej tradycyjnych - okrągłych, po prostokątne czy kwadratowe. Oferujemy wysokiej jakości perforowane formy do tarty wykonane ze stali lub ceramiki. Wybierz stalową okrągłą formę do tarty od de Buyer lub wybierz prawdziwą atrakcję - czerwone ceramiczne naczynie na tartę marki Emile Henry.

Czy muszę natłuścić formę do tarty?

W większości przypadków nie ma potrzeby natłuszczania formy do tarty przed wyłożeniem jej ciastem. Dlaczego? Wysoka zawartość masła w cieście naturalnie zapobiegnie jego przywieraniu do dna patelni. Jednakże, zwłaszcza jeśli posiadasz jednoczęściową formę do tarty lub naczynie do tarty, możesz użyć trochę masła do natłuszczenia formy. Ułatwi to wyjęcie tarty z naczynia. Jeśli forma do tarty ma karbowane brzegi, należy je równomiernie natłuścić.

Fasola do pieczenia - miły dodatek do formy do tarty

Fasola do pieczenia to małe kulki wykonane z ceramiki przewodzącej ciepło, które obciążają ciasto i pomagają mu upiec się od góry. Jak z nich korzystać? Fasola do pieczenia jest używana do pieczenia "na ślepo" - polega to na wyłożeniu nieupieczonego ciasta pergaminem do pieczenia (papierem do pieczenia) lub folią, a następnie wypełnieniu go ciężarkami - fasolą do pieczenia. Utrzymują one kształt ciasta podczas gotowania i zapobiegają nadymaniu się spodu.

Jeśli uwielbiasz piec, koniecznie sprawdź naszą ofertę akcesoriów do pieczenia i form do pieczenia. Ps. Czy wiesz, że tartaletki można również piec w foremkach do muffinek? Sprawdź je!