Borówkowy sernik na zimno Kristíny Nemčkovéj

Nepečený borůvkový dort

 

Spróbuj przepisu Kristíny Nemčkovéj Masterchef Czech 2019. To borówkowe ciasto jest lekkie, świeże i pełne witamin. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, ale weź pod uwagę, że sernik musi stężeć przez noc w lodówce. Borówki nie są poddane żadnej obróbce termicznej, by zachować jak najwięcej witamin - w końcu to tak zwane superfoods! Sernik możesz też przyrządzić z innymi owocami, jak maliny czy jagody, a także z owocami egzotycznymi typu mango czy marakuja.

Sernik na zimno z borówkami

■ przygotowanie 30 minut + pozostawić do stężenia przez noc w lodówce
■ 10-12 porcji


Składniki:

Na ciasteczkowy spód (forma Ø26 cm)
250 g ciastek czekoladowych
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki miodu (lub cukru)

Na krem
500 g świeżych lub mrożonych borówek
250 ml śmietanki do ubicia
250 ml tłustego twarogu
250 ml kwaśnej śmietany (najlepiej typu Creme Fraiche)
200 g kremowego sera (Philadelphia lub mascarpone)
2 cukry waniliowe
cukier puder do smaku
sok z 1/2 cytryny
10-12 płatków żelatyny

Do bitej śmietany
250 ml śmietanki do ubicia
100 g kremowego sera
cukier do smaku
sok z 1/2 cytryny


Do przybrania
świeże borówki

Przygotowanie:

■ W mocnym blenderze zmiksuj dokładnie czekoladowe ciastka, dodaj masło, cukier waniliowy i miód. Przygotuj formę do ciasta o średnicy 26 cm, nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia razem z bokami. Ciasteczkową masą wyłóż dno tortownicy dociskając mocno i wstaw do lodówki żeby stwardniała.

■ W misce wymieszaj kremowy ser, twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Do ścierania skórki z cytryny Kristina poleca tarkę Microplane - "jest po prostu najlepsza :)". Dopraw cukrem w zależności od tego, jak słodkie były borówki. W osobnej misce ubij śmietanę i stopniowo łącz ją z kremem za pomocą szpatułki. Masę serową schłódź w lodówce, a w tym czasie przygotuj borówki.

■ Świeże borówki umyj, odsącz i porządnie zmiksuj. Jeśli nie masz mocnego blendera, przetrzyj borówki przez sitko i pozbądź się skórek z puree.

■ Namocz płatki żelatyny w misce z letnią wodą. Przełóż puree z borówek do rondla i podgrzej na kuchence (nie doprowadzaj do wrzenia!). Zdejmij masę z ognia i dodaj wyciśnięte, namoczone płatki żelatyny. Wymieszaj drewnianą łyżką dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Wyjmij krem z lodówki i wymieszaj 3-4 łyżki z puree. To zmniejszy jego temperaturę, choć trochę przybliżając ją do temperatury kremu a następnie stopniowo wymieszaj puree z kremem za pomocą ręcznego mixera. Całość nabierze fioletowego koloru - typowego dla borówek. Spróbuj kremu i w razie potrzeby dopraw go cukrem pudrem bądź dodatkowo kilkoma kroplami soku z cytryny.
Uwaga: 1 opakowanie żelatyny wystarczy na 500 ml kremu. Na to ciasto będziecie potrzebować 10-12 płatków żelatyny.

■ Gotowy krem przełóż do formy z ciasteczkowym spodem i wstaw do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.

■ Na drugi dzień udekoruj ciasto bitą śmietaną z cukrem i sokiem z cytryny i świeżymi borówkami. Możesz też ozdobić sernikjedynie za pomocą świeżych borówek.

Autorka przepisu: Kristína Nemčková - zwyciężczyni Masterchef Czech 2019

Nepečený borůvkový dort

 

 

Kristína Nemčková

Kristína uwielbia ręcznie wytwarzaną, japońską ceramikę Made in Japan

„Japońska ceramika Made in Japan zachwyca na pierwszy rzut oka swoim designem, kolorami i jakością. Wszystko wykonywane jest ręcznie, także każde naczynie jest wyjątkowe. Lubię te naczynia ponieważ wynoszą każde danie na wyższy poziom i można spotkać je w restauracjach. Wytrzymują nawet bardzo częste użytkowanie, w restauracji czy w domu i można myć je w zmywarce."