Spróbuj przepisu Kristíny Nemčkovéj Masterchef Czech 2019. To borówkowe ciasto jest lekkie, świeże i pełne witamin. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, ale weź pod uwagę, że sernik musi stężeć przez noc w lodówce. Borówki nie są poddane żadnej obróbce termicznej, by zachować jak najwięcej witamin - w końcu to tak zwane superfoods! Sernik możesz też przyrządzić z innymi owocami, jak maliny czy jagody, a także z owocami egzotycznymi typu mango czy marakuja.
Sernik na zimno z borówkami
■ przygotowanie 30 minut + pozostawić do stężenia przez noc w lodówce
■ 10-12 porcji
Składniki:
Na ciasteczkowy spód (forma Ø26 cm)
250 g ciastek czekoladowych
100 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżeczki miodu (lub cukru)
Na krem
500 g świeżych lub mrożonych borówek
250 ml śmietanki do ubicia
250 ml tłustego twarogu
250 ml kwaśnej śmietany (najlepiej typu Creme Fraiche)
200 g kremowego sera (Philadelphia lub mascarpone)
2 cukry waniliowe
cukier puder do smaku
sok z 1/2 cytryny
10-12 płatków żelatyny
Do bitej śmietany
250 ml śmietanki do ubicia
100 g kremowego sera
cukier do smaku
sok z 1/2 cytryny
Do przybrania
świeże borówki
Przygotowanie:
■ W mocnym blenderze zmiksuj dokładnie czekoladowe ciastka, dodaj masło, cukier waniliowy i miód. Przygotuj formę do ciasta o średnicy 26 cm, nasmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia razem z bokami. Ciasteczkową masą wyłóż dno tortownicy dociskając mocno i wstaw do lodówki żeby stwardniała.
■ W misce wymieszaj kremowy ser, twaróg, śmietanę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Do ścierania skórki z cytryny Kristina poleca tarkę Microplane - "jest po prostu najlepsza :)". Dopraw cukrem w zależności od tego, jak słodkie były borówki. W osobnej misce ubij śmietanę i stopniowo łącz ją z kremem za pomocą szpatułki. Masę serową schłódź w lodówce, a w tym czasie przygotuj borówki.
■ Świeże borówki umyj, odsącz i porządnie zmiksuj. Jeśli nie masz mocnego blendera, przetrzyj borówki przez sitko i pozbądź się skórek z puree.
■ Namocz płatki żelatyny w misce z letnią wodą. Przełóż puree z borówek do rondla i podgrzej na kuchence (nie doprowadzaj do wrzenia!). Zdejmij masę z ognia i dodaj wyciśnięte, namoczone płatki żelatyny. Wymieszaj drewnianą łyżką dopóki żelatyna całkowicie się nie rozpuści. Wyjmij krem z lodówki i wymieszaj 3-4 łyżki z puree. To zmniejszy jego temperaturę, choć trochę przybliżając ją do temperatury kremu a następnie stopniowo wymieszaj puree z kremem za pomocą ręcznego mixera. Całość nabierze fioletowego koloru - typowego dla borówek. Spróbuj kremu i w razie potrzeby dopraw go cukrem pudrem bądź dodatkowo kilkoma kroplami soku z cytryny.
Uwaga: 1 opakowanie żelatyny wystarczy na 500 ml kremu. Na to ciasto będziecie potrzebować 10-12 płatków żelatyny.
■ Gotowy krem przełóż do formy z ciasteczkowym spodem i wstaw do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
■ Na drugi dzień udekoruj ciasto bitą śmietaną z cukrem i sokiem z cytryny i świeżymi borówkami. Możesz też ozdobić sernikjedynie za pomocą świeżych borówek.
Autorka przepisu: Kristína Nemčková - zwyciężczyni Masterchef Czech 2019
Kristína uwielbia ręcznie wytwarzaną, japońską ceramikę Made in Japan
„Japońska ceramika Made in Japan zachwyca na pierwszy rzut oka swoim designem, kolorami i jakością. Wszystko wykonywane jest ręcznie, także każde naczynie jest wyjątkowe. Lubię te naczynia ponieważ wynoszą każde danie na wyższy poziom i można spotkać je w restauracjach. Wytrzymują nawet bardzo częste użytkowanie, w restauracji czy w domu i można myć je w zmywarce."