Duszony kurczak w stylu kuchni indyjskiej nie jest barzdo ostry, także zasmakuje nawet dzieciom. Rozgrzewa ciało i duszę. Wypróbuj przepis stworzony dla Kuliny przez magazyn kulinarny Apetit.
Kurczak na ostro z ryżem i kalafiorem
przygotowanie 30 minut + marynowanie
■ duszenie 40 minut ■ dla 6 osób
Składniki:
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka kuminu
10 kawałków kurczaka (udka i pałki)
5 ząbków czosnku, obrane
1 cytryna pokrojona na plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
2 szklanki ryży basmati
4 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka przyprawy garam masala
1/2 kalafiora, pokrojonego w różyczki
1 cebula pokrojona na plasterki
a garść natki pietruszki i liści kolendry
Przygotowanie:
■ W misce wymieszaj sól, pieprz, kurkumę, paprykę i kminek. Do dużej miski włóż kurczaka, czosnek i plasterki cytryny, a następnie posyp przyprawami. Wymieszaj i pozostaw w marynacie na 2 godziny.
■ W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, obsmaż mięso na złoty kolor ze wszystkich stron, wyjmij i odstaw. Dodaj łyżkę masła i obsmaż łódki cytryny, wyjmij i odstaw.
■ Dodaj ryż, wymieszaj i zalej bulionem. Posyp garam masala i zagotuj. Ułóż kurczaka i ćwiartki cytryny na wierzchu ryżu. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż kurczak zmięknie, a ryż będzie gotowy, dodaj różyczki kalafiora przed końcem gotowania. (Możesz również przygotować to danie w piekarniku rozgrzanym do 160 °C.)
■ W międzyczasie rozgrzej pozostałą łyżkę oleju na drugiej patelni, dodaj cebulę i skarmelizuj ją na małym ogniu. Posyp gotowe danie cebulą, przykryj i odstaw na kilka minut. Podawaj posypane natką pietruszki.
Przepis pochodzi z: Magazyn Apetit - pisany ze smakiem
Przygotowano na żeliwnej patelni Staub
Żeliwo doskonale i równomiernie przewodzi ciepło, ma właściwości nieprzywierające i jest bardzo trwałe. Dzięki temu jest idealnym materiałem na garnki przeznaczone do dań do powolnego pieczenia i duszenia. Francuska marka Staub łączy te cechy z pięknymi emaliowanymi powierzchniami, tworząc garnki ulubione przez szefów kuchni restauracji Michelin.