Tortownice

46 pozycji razem
Rozkładana forma do ciasta DELIBAKE J1641474 27 cm, Tefal
74 zł –13 %
64 zł
TEFJ1641474
Forma do ciasta otwierana DELIBAKE J1641274 23 cm, Tefal
74 zł –14 %
63 zł
TEFJ1641274
Forma do tarty 36 x 10 cm, prostokątna, de Buyer
123 zł –27 %
89 zł
DB470836
Okrągła forma do ciasta 23 cm, czerwona, silikon, Lékué LKE2412323R01M017
Tortownica okrągła otwierana 26 cm, nieprzywierająca, Eva Solo ES212021
Forma do ciasta otwierana DELIBAKE J1642874 27 cm, Tefal
125 zł –21 %
98 zł
TEFJ1642874
Forma do tarty w zestawie, 4 el., de Buyer
399 zł –31 %
275 zł
DB303000
Forma do ciasta otwierana DELIBAKE J1641174 19 cm, Tefal
64 zł –18 %
52 zł
TEFJ1641174
Wgórę
Inne produkty

Okrągłe tortownice - podstawowe narzędzie każdego entuzjasty pieczenia ciast

Do czego mogę użyć okrągłej formy do ciasta?

Okrągłe tortownice - prawdopodobnie najpopularniejszy rodzaj tortownic - są często używane do pieczenia tortów urodzinowych, biszkoptów, serników i wszelkiego rodzaju tortów warstwowych i wielopoziomowych. Bardzo często wykonane z aluminium oferują równomiernie upieczone warstwy ciasta.

Wybór tortownicy może mieć ogromny wpływ na wyniki kulinarnych eksperymentów, a w Kulina oferujemy wysokiej jakości okrągłe tortownice, które pomogą Ci upiec najlepsze możliwe ciasta.

Czy tortownica jest niezawodna?

Okrągła tortownica z odłączanym dnem i bokami nazywana jest tortownicą. Okrągłe tortownice doskonale nadają się do przygotowywania wszelkiego rodzaju serników (pieczonych i niepieczonych), a także musów czy tart. Jeśli kupisz wysokiej jakości tortownicę, nie musisz się martwić, że płynne ciasto wydostanie się z formy i narobi bałaganu w piekarniku. Nie będzie!

Największą zaletą tortownic w kształcie tortownicy jest to, że ciasto można wyjąć z tortownicy bez odwracania lub podnoszenia dzięki zdejmowanym bokom tortownicy w kształcie tortownicy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostygnięciu, wystarczy otworzyć blokującą opaskę trzymającą boki razem i usunąć ją, pozostawiając ciasto na podstawie. Ułatwia to przenoszenie ciasta na podstawkę. Nie zapomnij o serwerze do ciasta, jeśli chcesz podać swój sernik w najbardziej elegancki sposób.

Jak wybrać najlepszy rozmiar okrągłej formy do ciasta?

Czasami trudno jest określić, jakiej tortownicy użyć. Poniżej znajdują się typowe wymiary okrągłych form do pieczenia oraz objętość ciasta, jaką są w stanie pomieścić.

Okrągłe patelnie:
6×2 cale (15 x 5 cm) = 4 filiżanki (960 ml)
8×2 cale (20 x 5 cm) = 6 filiżanek (1,4 l)
9×2 cale (23 x 5 cm) = 8 filiżanek (1,9 l)

Patelnie sprężynowe:
9 x 2,5 cala (23 x 6 cm) = 10 filiżanek (2,4 l)
10 x 2,5 cala (25 x 6 cm) = 12 filiżanek (2,8 l)

W sklepie Kulina znajdziesz wiele okrągłych tortownic w różnych rozmiarach i z różnych materiałów, a także rozszerzane obręcze do ciast od najlepszych producentów, w tym de Buyer, Kaiser lub Lékué.