Tasaki

8 pozycji razem
Chiński nóż kuchenny ROSE WOOD DAMASCUS 16,5 cm, Dellinger
659 zł –8 %
DNGRXZB27RW7CH
Chiński tasak do warzyw KINEO 18,5 cm, WMF
254 zł –9 %
230 zł
WM1896206032
Tasak do mięsa TWIN POLLUX 15 cm, Zwilling
433 zł –22 %
337 zł
ZW30795150
Tasak OLIVE 19 cm, rękojeść z drewna oliwnego, Forged
424 zł
FORGEDSDV623200
Tasak FOUR STAR 15 cm, Zwilling
796 zł –32 %
539 zł
ZW31095151
Maczeta URBAN FARMER 18 cm, Wüsthof
464 zł
WU1025247918
Tasak ALPHA OAK 18 cm, brązowy, Güde
867 zł
GUDEE74018
Tasak ALPHA POM 18 cm, czarny, Güde
659 zł
GUDE174018

Tasak - potężne narzędzie kuchenne

Co to jest nóż tasakowy i do czego można go używać?

Tasak to ogromny nóż przypominający siekierę o prostokątnym ostrzu. Choć może wydawać się niewygodny, gdy zaczniesz go używać, będziesz go podnosić tak często, jak nóż szefa kuchni. Jego mocne, wielofunkcyjne ostrze może być używane do:

  • rozłupywanie dużych kawałków miękkich kości
  • siekanie dużych kawałków mięsa
  • krojenie dużych warzyw, takich jak dynia, kapusta lub kabaczek
  • siekanie wszystkich rodzajów warzyw
  • miażdżenie ząbków czosnku
  • filetowanie ryb
  • nabieranie posiekanych składników i przenoszenie ich do garnka, patelni lub woka

Ile jest rodzajów tasaków?

Na stronie Kulina można znaleźć wybór tasaków najwyższej jakości znanych na całym świecie marek, takich jak Wusthof i Zwilling. Wybór odpowiedniego tasaka jest kluczowy i zależy od zadania, które chcesz wykonywać najczęściej i składników, które chcesz przygotować za jego pomocą. Istnieje kilka rodzajów tasaków, które można kupić, z ostrzami o różnych kształtach i rozmiarach, a każdy z nich ma swoje własne cechy.

  • Tasak do mięsa

Tasak do mięsa to narzędzie kulinarne używane do przecinania dużych porcji mięsa, ścięgien i kości. Tasak może być używany do obróbki miękkich kawałków mięsa, a także do siekania kości, chrząstek i ścięgien. Bez trudu radzi sobie z wołowiną, wieprzowiną i rybami i jest zwykle używany do dzielenia pieczeni i ptactwa.

  • Chiński tasak

Duże noże znane jako "chińskie tasaki" są zwykle używane w kuchni chińskiej, ale nadają się do różnych form gotowania w domu. Posiadają szerokie ostrze z łagodnymi krzywiznami i zaokrągloną krawędzią. Każdego dnia będziesz sięgać po chiński tasak, aby siekać, kroić, kroić w kostkę i rozdrabniać wszystkie składniki swoich ulubionych potraw.

  • Tasak do warzyw

Tasak do warzyw - duży, kwadratowy nóż z bardzo szerokim ostrzem - jest idealny do krojenia dużych warzyw, takich jak kapusta, siekania twardych warzyw, takich jak marchew, cebula i seler, ale także bardziej miękkich, takich jak pomidory.

Jak dbać o nóż tasak?

Noże kuchenne to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby twój tasak służył przez długie lata, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy czyszczenie noża ręcznie, ponieważ detergenty w zmywarce mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych uchwytów, należy regularnie smarować je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • nóż do szynki należy przechowywać oddzielnie, aby ostrza się nie stępiły. Użyj blok lub stojak na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrzyć nóż tasakowy za pomocą ostrzałki do noży -
  • użyj deski do krojenia, która jest przyjazna dla noża i wystarczająco duża, aby pomieścić szynkę, którą chcesz pokroić