Talerze obiadowe

3 pozycji razem
Talerz obiadowy LEGIO 28 cm, Eva Solo
129 zł –9 %
117 zł
ES886228
Talerz obiadowy LEGIO 25 cm, Eva Solo
120 zł –16 %
100 zł
ES886225
Talerz deserowy 22 cm LEGIO, Eva Solo
110 zł –17 %
91 zł
ES886222

Talerze obiadowe - najważniejsze ze wszystkich talerzy na Twoim stole

Talerz obiadowy to talerz używany zazwyczaj do dań głównych podczas kolacji lub obiadu. Wiele osób woli jednak używać dużych talerzy obiadowych również do śniadania, ponieważ talerze śniadaniowe lub deserowe są dla nich zbyt małe. Standardowy talerz obiadowy miał kiedyś średnicę 26,5 cm, ale w ostatnich latach coraz więcej restauracji i użytkowników decyduje się na używanie większych talerzy obiadowych o średnicy nawet 30 cm.

Jak wybrać talerze obiadowe na Twój stół?

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, weź pod uwagę wielkość talerza oraz przestrzeń do przechowywania, którą dysponujesz. Pamiętaj, że zazwyczaj jeden zestaw talerzy obiadowych to za mało i że powinieneś mieć co najmniej dwa zestawy zastawy obiadowej na różne okazje lub różne rodzaje ustawień stołu. Wybierz styl i materiał, który najlepiej pasuje do Twojego wnętrza, oraz innych naczyń obiadowych, które już posiadasz.

Jakie rodzaje materiałów są używane do produkcji talerzy obiadowych?

Zanim zaczniesz myśleć o wzorach i kolorach, dobrze jest skupić się na rodzaju materiału, który chcesz widzieć na swoim stole. To dobry punkt wyjścia do wyboru także innych elementów zastawy - sztućców, szkła czy naczyń do serwowania.

Talerze obiadowe wykonane są najczęściej z porcelany, ceramiki lub kamionki.

  • Porcelanowe talerze obiadowe

Dzięki wysokiej temperaturze wypalania porcelany uzyskuje się materiał o nieporowatej powierzchni i niezwykłej trwałości. Zazwyczaj talerze porcelanowe można myć w zmywarce i mikrofalówce, są bardzo uniwersalne, a zestaw talerzy obiadowych z białej porcelany będzie służył przy wielu okazjach.

  • Ceramiczne talerze obiadowe

Jednym z najpopularniejszych materiałów na talerze obiadowe jest ceramika. W przeciwieństwie do porcelany, talerze ceramiczne powstają z gruboziarnistej gliny wypalanej w niższych temperaturach, dzięki czemu powstaje porowata substancja o obniżonej twardości.

Ceramika jest znacznie tańsza niż porcelana, a dodatkowo pozwala na uzyskanie ciekawego wykończenia, które jest idealne dla domów, małych piekarni, cukierni i kawiarni, gustujących w bardziej swobodnym, rustykalnym stylu.

  • Talerze obiadowe z kamionki

Te zestawy charakteryzują się unikalnym szkliwem, które zapewnia materiałowi gładki wygląd i nieprzepuszczalną powierzchnię, co czyni je idealnymi do regularnego użytkowania. Unikaj poddawania talerzy kamionki działaniu ekstremalnych temperatur - gorąca lub zimna, jeśli chcesz ich używać przez długi czas. Pamiętaj, że ręcznie malowane talerze mogą wymagać ręcznego mycia.

W Kulinie oferujemy doskonały wybór talerzy obiadowych od wielu renomowanych producentów, w tym MIJ, Revol, Eva Solo i Bitz. Możesz również sprawdzić naszą kolekcję talerzy do zupy lub misek obiadowych, aby Twoja zastawa stołowa była kompletna i praktyczna.