Talerze obiadowe

42 pozycji razem
Talerz obiadowy COPPER SWIRL 29 cm, MIJ
159 zł –20 %
127 zł
MIJC3757
Talerz obiadowy SKY BLUE 27 cm, MIJ
159 zł –20 %
127 zł
MIJC8957
Talerz obiadowy COPPER SWIRL 25 cm, MIJ
106 zł –20 %
84 zł
MIJC3803
Talerz deserowy COPPER SWIRL 20 cm, MIJ
69 zł –20 %
55 zł
MIJC3760
Talerz do sushi SKY BLUE 21,5 x 13 cm, MIJ
90 zł –20 %
72 zł
MIJC7018
Talerz do sahimi SKY BLUE 29 x 12 cm, MIJ
106 zł –20 %
84 zł
MIJC7019
Talerz do sushi COBALT BLUE 21 x 13 cm, MIJ
90 zł –20 %
72 zł
MIJC7167
Talerz obiadowy COBALT BLUE 27 cm, MIJ
159 zł –20 %
127 zł
MIJC7149
Talerz na przystawkę PEACOCK 21 cm, MIJ
74 zł –20 %
59 zł
MIJC1818
Talerz na przystawkę BLUE DAISY 23 cm, MIJ
106 zł –20 %
84 zł
MIJC2793
Talerz do serwowania GASTRO 17 cm, brązowy, Bitz
266 zł
BITZ14108
Talerz deserowy GASTRO 27 cm, czarny/granatowy, Bitz
93 zł
BITZ821253
Półmisek SKY BLUE 18 x 15 cm, MIJ
69 zł –20 %
55 zł
MIJC7934
Talerz deserowy EARTH & SKY 20 cm, MIJ
69 zł –20 %
55 zł
MIJC9012
Talerz deserowy STEEL GREY 21 cm, MIJ
74 zł –20 %
59 zł
MIJC0612
Talerz deserowy EQUINOXE 24 cm, niebieski, REVOL
171 zł
RV650432
Talerz na przystawkę PEACOCK 23,5 cm, MIJ
101 zł –20 %
80 zł
MIJC1816
Talerz obiadowy RIDGED INDIGO 25 cm, MIJ
106 zł –20 %
84 zł
MIJC2295
Wgórę
Inne produkty

Talerze obiadowe - najważniejsze ze wszystkich talerzy na Twoim stole

Talerz obiadowy to talerz używany zazwyczaj do dań głównych podczas kolacji lub obiadu. Wiele osób woli jednak używać dużych talerzy obiadowych również do śniadania, ponieważ talerze śniadaniowe lub deserowe są dla nich zbyt małe. Standardowy talerz obiadowy miał kiedyś średnicę 26,5 cm, ale w ostatnich latach coraz więcej restauracji i użytkowników decyduje się na używanie większych talerzy obiadowych o średnicy nawet 30 cm.

Jak wybrać talerze obiadowe na Twój stół?

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, weź pod uwagę wielkość talerza oraz przestrzeń do przechowywania, którą dysponujesz. Pamiętaj, że zazwyczaj jeden zestaw talerzy obiadowych to za mało i że powinieneś mieć co najmniej dwa zestawy zastawy obiadowej na różne okazje lub różne rodzaje ustawień stołu. Wybierz styl i materiał, który najlepiej pasuje do Twojego wnętrza, oraz innych naczyń obiadowych, które już posiadasz.

Jakie rodzaje materiałów są używane do produkcji talerzy obiadowych?

Zanim zaczniesz myśleć o wzorach i kolorach, dobrze jest skupić się na rodzaju materiału, który chcesz widzieć na swoim stole. To dobry punkt wyjścia do wyboru także innych elementów zastawy - sztućców, szkła czy naczyń do serwowania.

Talerze obiadowe wykonane są najczęściej z porcelany, ceramiki lub kamionki.

  • Porcelanowe talerze obiadowe

Dzięki wysokiej temperaturze wypalania porcelany uzyskuje się materiał o nieporowatej powierzchni i niezwykłej trwałości. Zazwyczaj talerze porcelanowe można myć w zmywarce i mikrofalówce, są bardzo uniwersalne, a zestaw talerzy obiadowych z białej porcelany będzie służył przy wielu okazjach.

  • Ceramiczne talerze obiadowe

Jednym z najpopularniejszych materiałów na talerze obiadowe jest ceramika. W przeciwieństwie do porcelany, talerze ceramiczne powstają z gruboziarnistej gliny wypalanej w niższych temperaturach, dzięki czemu powstaje porowata substancja o obniżonej twardości.

Ceramika jest znacznie tańsza niż porcelana, a dodatkowo pozwala na uzyskanie ciekawego wykończenia, które jest idealne dla domów, małych piekarni, cukierni i kawiarni, gustujących w bardziej swobodnym, rustykalnym stylu.

  • Talerze obiadowe z kamionki

Te zestawy charakteryzują się unikalnym szkliwem, które zapewnia materiałowi gładki wygląd i nieprzepuszczalną powierzchnię, co czyni je idealnymi do regularnego użytkowania. Unikaj poddawania talerzy kamionki działaniu ekstremalnych temperatur - gorąca lub zimna, jeśli chcesz ich używać przez długi czas. Pamiętaj, że ręcznie malowane talerze mogą wymagać ręcznego mycia.

W Kulinie oferujemy doskonały wybór talerzy obiadowych od wielu renomowanych producentów, w tym MIJ, Revol, Eva Solo i Bitz. Możesz również sprawdzić naszą kolekcję talerzy do zupy lub misek obiadowych, aby Twoja zastawa stołowa była kompletna i praktyczna.