Talerze obiadowe

44 pozycji razem
Talerz obiadowy GRAND CRU 27 cm, biały, Rosendahl
426 zł
RSD20510
Talerz obiadowy RHOMBE 27 cm, piasek, Lyngby
Outlet
184 zł –32 %
125 zł
LY201945
Talerz obiadowy KINTSUGI 2 27,5 cm, biały, Seletti
335 zł
SLT09612
Talerz obiadowy HAMMERSHOI SPRING, 22 cm, biały, Kähler
199 zł
KHL693243
Talerz obiadowy COSMIC DINER MOON 30 cm, Seletti
349 zł
SLT10829
Talerz obiadowy LEGIO NOVA 25 cm, Eva Solo
109 zł –25 %
81 zł
ES887225
Talerz obiadowy KINTSUGI 1 27,5 cm, biały, Seletti
335 zł
SLT09611
Talerz obiadowy KINTSUGI 3 27,5 cm, biały, Seletti
335 zł
SLT09613
Talerz obiadowy EQUINOXE 26 cm, niebieski, Revol
207 zł
RV650423
Talerz GRAND CRU SOFT, 23 cm, biały, Rosendahl
364 zł –10 %
324 zł
RSD20520
Talerz deserowy EQUINOXE 24 cm, czarny, REVOL
168 zł
RV650430
Talerz obiadowy COSMIC DINER VENUS 26 cm, Seletti
294 zł
SLT10828
Talerz obiadowy RHOMBE 27 cm, niebieski, Lyngby
184 zł –9 %
166 zł
LY201946
Talerz śniadaniowy COSMIC DINER JUPITER 23,5 cm, Seletti
219 zł
SLT10825
Talerz śniadaniowy COSMIC DINER MARS 23,5 cm, Seletti
219 zł
SLT10823
Talerz śniadaniowy COSMIC DINER URANUS 23,5 cm, Seletti
219 zł
SLT10824
Talerz obiadowy EQUINOXE 26 cm, szary, REVOL
188 zł
RV650421
Wgórę
Inne produkty

Talerze obiadowe - najważniejsze ze wszystkich talerzy na Twoim stole

Talerz obiadowy to talerz używany zazwyczaj do dań głównych podczas kolacji lub obiadu. Wiele osób woli jednak używać dużych talerzy obiadowych również do śniadania, ponieważ talerze śniadaniowe lub deserowe są dla nich zbyt małe. Standardowy talerz obiadowy miał kiedyś średnicę 26,5 cm, ale w ostatnich latach coraz więcej restauracji i użytkowników decyduje się na używanie większych talerzy obiadowych o średnicy nawet 30 cm.

Jak wybrać talerze obiadowe na Twój stół?

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, weź pod uwagę wielkość talerza oraz przestrzeń do przechowywania, którą dysponujesz. Pamiętaj, że zazwyczaj jeden zestaw talerzy obiadowych to za mało i że powinieneś mieć co najmniej dwa zestawy zastawy obiadowej na różne okazje lub różne rodzaje ustawień stołu. Wybierz styl i materiał, który najlepiej pasuje do Twojego wnętrza, oraz innych naczyń obiadowych, które już posiadasz.

Jakie rodzaje materiałów są używane do produkcji talerzy obiadowych?

Zanim zaczniesz myśleć o wzorach i kolorach, dobrze jest skupić się na rodzaju materiału, który chcesz widzieć na swoim stole. To dobry punkt wyjścia do wyboru także innych elementów zastawy - sztućców, szkła czy naczyń do serwowania.

Talerze obiadowe wykonane są najczęściej z porcelany, ceramiki lub kamionki.

  • Porcelanowe talerze obiadowe

Dzięki wysokiej temperaturze wypalania porcelany uzyskuje się materiał o nieporowatej powierzchni i niezwykłej trwałości. Zazwyczaj talerze porcelanowe można myć w zmywarce i mikrofalówce, są bardzo uniwersalne, a zestaw talerzy obiadowych z białej porcelany będzie służył przy wielu okazjach.

  • Ceramiczne talerze obiadowe

Jednym z najpopularniejszych materiałów na talerze obiadowe jest ceramika. W przeciwieństwie do porcelany, talerze ceramiczne powstają z gruboziarnistej gliny wypalanej w niższych temperaturach, dzięki czemu powstaje porowata substancja o obniżonej twardości.

Ceramika jest znacznie tańsza niż porcelana, a dodatkowo pozwala na uzyskanie ciekawego wykończenia, które jest idealne dla domów, małych piekarni, cukierni i kawiarni, gustujących w bardziej swobodnym, rustykalnym stylu.

  • Talerze obiadowe z kamionki

Te zestawy charakteryzują się unikalnym szkliwem, które zapewnia materiałowi gładki wygląd i nieprzepuszczalną powierzchnię, co czyni je idealnymi do regularnego użytkowania. Unikaj poddawania talerzy kamionki działaniu ekstremalnych temperatur - gorąca lub zimna, jeśli chcesz ich używać przez długi czas. Pamiętaj, że ręcznie malowane talerze mogą wymagać ręcznego mycia.

W Kulinie oferujemy doskonały wybór talerzy obiadowych od wielu renomowanych producentów, w tym MIJ, Revol, Eva Solo i Bitz. Możesz również sprawdzić naszą kolekcję talerzy do zupy lub misek obiadowych, aby Twoja zastawa stołowa była kompletna i praktyczna.