Szpatułki cukiernicze

5 pozycji razem
Szpatułka cukiernicza FKOFFICIUM 8 cm, de Buyer
114 zł –22 %
88 zł
DB423108
Szpatułka cukiernicza FKOFFICIUM 15 cm, de Buyer
135 zł –22 %
104 zł
DB423015
Szpatułka cukiernicza FKOFFICIUM 20 cm, de Buyer
159 zł
DB423020
Szpatułka cukiernicza FKOFFICIUM 9 cm, de Buyer
117 zł –29 %
82 zł
DB423109

Szpatułki do lukru i dekoracji - zmień swój tort w dzieło sztuki

Co to jest szpatułka do lukru?

Szpatułki do lukru, jak sugeruje ich nazwa, są używane głównie do rozprowadzania lukru, rozprowadzania nadzienia między warstwami ciasta i równomiernego rozprowadzania kremu maślanego na ciastach, babeczkach i ciasteczkach. Szpatułki do lukru i dekoracji mają zwykle długie uchwyty, które trzymają palce z dala od kremu lub lukru i mają zwykle długie, wąskie i nieco elastyczne ostrza, najczęściej wykonane z metalu.

Szpatułka powinna wygodnie leżeć w dłoni, a ostrze powinno być solidne, ale jednocześnie elastyczne, aby pomóc uzyskać ładne, gładkie krawędzie.

Wśród naszych szpatułek do dekorowania ciast znajdziesz również szpatułki do pieczenia i zgarniania ciasta, które pomogą ci w mieszaniu ciasta i skrobaniu misek.

Sprawdź naszą ofertę najwyższej jakości akcesoriów do pieczenia od sprawdzonych producentów, takich jak de Buyer czy Zwilling.

Jaki jest najlepszy rodzaj szpatułki do lukrowania ciasta?

Szpatułka z przesunięciem to odpowiednie narzędzie do nakładania lukru na wierzch ciasta. Ten typ szpatułki ma ostrze przymocowane do uchwytu z przesuniętym kątem. Kształt zapewnia większą kontrolę niż standardowa szpatułka, a kąt tworzy przestrzeń między dłonią a kremem, zapobiegając przypadkowemu zanurzeniu kostek w warstwie, nad którą pracujesz. Kątowe ostrze jest również pomocne przy wyjmowaniu żywności z patelni, form lub blach do pieczenia.

Jak używać szpatułki dekoracyjnej?

  • Przed użyciem zanurz szpatułkę w gorącej wodzie, aby zapobiec przywieraniu do niej lukru.
  • Użyj płaskiej strony szpatułki do lukru, aby dodać pierwszą warstwę lukru lub uszczelnić okruchy, aby utworzyć warstwę okruchów. Warstwa ta może być raczej cienka. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut po nałożeniu miękiszu.
  • Nałóż odrobinę lukru na wierzch drugiej warstwy ciasta i rozprowadź go, aby uzyskać równą powierzchnię. Następnie pokryj boki ciasta lukrem za pomocą szpatułki do lukru. Kontynuuj, aż całe ciasto zostanie pokryte polewą.

Jak konserwować szpatułkę do lukru?

  • Przed użyciem szpatułki należy zawsze spłukać ją gorącą wodą, aby zapobiec przywieraniu lukru.
  • Nigdy nie używaj lukru lub szpatułki do dekorowania do niczego innego niż dekorowanie ciast. Unikaj używania go do otwierania pokrywek (nie wspominając o puszkach!) i unikaj uderzania krawędzią ostrza o twardą powierzchnię, aby uniknąć uszkodzenia, wyszczerbienia lub zarysowania ostrza. Spowoduje to powstanie warstw lukru z wzorem, którego nigdy nie chciałbyś uzyskać!
  • Po zakończeniu użytkowania umyj szpatułkę ręcznie i osusz ją miękką ściereczką.