Forma do pieczenia ciast ELASTOMOULE na 20 mini babeczek o średnicy 3,5 cm, de Buyer

Kod: DB185621
Marka: de Buyer
189 zł –36 %
Forma do pieczenia ciast ELASTOMOULE na 20 mini babeczek o średnicy 3,5 cm, de Buyer
189 zł –36 % 120 zł
W magazynie (3 Szt)

Elastomoule® De Buyer Profesjonalna Forma Silikonowa Do 20 Minibabeczek Canelé 3,5 Cm nadaje się do przyrządzania ciastek zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla doskonałej prezentacji Twoich smakołyków.

Informacje szczegółowe

Opis szczegółowy produktu

Profesjonalna forma silikonowa na 20 mini bułeczek canelé ⌀ 3,5 cm Elastomoule® nadaje się do przygotowania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealny kształt z ostrymi krawędziami dla doskonałej prezentacji Twoich smakołyków.

Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® francuskiej firmy de Buyer są absolutną czołówką na rynku. Zastosowanie specjalnego materiału - pianki silikonowej z zawartością pyłu metalowego sprawia, że formy posiadają ekstremalną przewodność cieplną, co przekłada się na doskonałe wyniki. Ciasto będzie równomiernie wypieczone, ze skarmelizowaną warstwą na całej powierzchni. Formy Elastomoule® odporne są na temperatury od -70 °C do +300 °C, dlatego nadają się zarówno do pieczenia, jak i do przechowywania ciast w zamrażalniku. Francuscy kucharze wykorzystują te formy do przygotowywania różnych przekąsek lub deserów - zarówno pieczonych, jak i niepieczonych. Formy nadają się do przygotowywania różnych kremów jajecznych, bitych pian, galaretek itp.

Profesjonalne formy silikonowe Elastomoule® de Buyer - krótki opis:

  • elastyczne i nieprzywierające, z pianki silikonowej zawierającej pył metalowy
  • ekstremalnie szybkie przewodzenie ciepła dzięki mikropęcherzykom w materiale
  • doskonała karmelizacja pieczonej zawartości
  • opatentowany system
  • nadaje się do pieczenia i zamrażania, wytrzymałość na temperatury od -70 °C do +300 °C
  • profesjonalna jakość

Sposób użycia form Elastomoule®:

  • Przed pierwszym użyciem należy zmyć formę za pomocą wody mydlanej lub w zmywarce do naczyń. Tylko przed pierwszym użyciem wysmarować formę niewielką ilością oleju lub masła. Przy kolejnym pieczeniu nie będzie to już konieczne.
  • W razie zastosowania formy w piekarniku należy ją umieszczać bezpośrednio na kratce, a nie na blasze. Kratka zapewni znacznie lepszą cyrkulację cieplną i bardziej równomierne wypieczenie zawartości formy. Kratkę lepiej umieścić w dolnej części piekarnika.
  • Ustawienia temperatury dla pieczenia w formach silikonowych Elastomoule® są takie same jak dla zwykłych blaszanych form do pieczenia.
  • Nie używać form w piekarniku z ustawionym trybem grillowania.

    Promieniowanie podczerwone może spowodować poważne uszkodzenie form.

  • Formy można stosować w mikrofalówce.
  • Nigdy nie umieszczać w piekarniku, jeżeli niektóre z wgłębień formy są puste! Puste miejsca należy wypełnić małą ilością oleju lub zasypać je mąką.
  • Do pracy z formą nie używać noży lub innych ostrych przedmiotów.
  • Forma zapewnia łatwe czyszczenie pod bieżącą wodą lub w zmywarce do naczyń.

Francuska specjalność - ciasteczka Cannelés de Bordeaux, znane również pod nazwą cannelé Bordelais, są absolutnie magiczne. Małe ciasteczka o bogatym aromacie rumu i wanilii, ukrytym pod chrupiącą, karmelową skórką. Popularna receptura ciastek została opracowana ok. 300 lat temu przez nieznanego kucharza z Bordeaux. Od tych czasów receptura uległa ona różnym modyfikacjom. Lśniąca powierzchnia o zabarwieniu od ciemnobrązowego do czarnego, gorzko-słodki smak przy pierwszym kęsie, chrupiąca karmelowa skórka idealnie kontrastująca z delikatnym środkiem przesiąkniętym zapachem wanilii. Po kilku latach te małe ciasteczka znów zyskują na znaczeniu, a z czasem z pewnością będą rywalizować z Crème brûlée o najpopularniejszy deser karmelowy. Wypieka się je w specjalnych formach – czy to miedzianych z cynowanym wnętrzem, czy bardziej nowoczesnych silikonowych. Często podaje się je z koniakiem lub winem, jak to bywało na tradycyjnych francuskich degustacjach.

Przepis na 12-16 ciastek, w zależności od wielkości formy

1/2 litra mleka

2 całe jaja

2 ubite żółtka

1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 - 4 łyżki rumu

1 filiżanka mąki zwykłej

1 filiżanka cukru trzcinowego

2 łyżki masła

masło do wysmarowania foremek

cukier do wysypywania formy

Przygotowanie:

1. Dzień wcześniej: zagotuj mleko z wanilią i masłem.

2. Po podgrzaniu trzeba wystudzić

3. Wymieszaj mąkę i cukier razem, następnie dodaj jajka i żółtka, dodaj całość do gorącej mieszanki waniliowej.

4. Delikatnie mieszamy do uzyskania płynnej i gładkiej masy, jak do naleśników, odstawiamy do ostygnięcia, następnie dodajemy rum.

5. Umieścić w lodówce na 24 godziny (maksymalnie 48 godzin).

6. Gdy będziesz gotowy do pieczenia Canele: rozgrzej piekarnik do 250°C.

7. Foremki trzeba obficie wysmarować masłem i posypać cukrem.

8. Wlać ciasto do foremek do wysokości 3/4 .

9. Foremki układamy na blasze do pieczenia, pieczemy w wysokiej temperaturze przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 175°C i pieczemy przez 1 godzinę. (W zależności od piekarnika czas może się różnić) Na wierzchu będą miały brązową skórkę i w środku będą wilgotne.

10. Ostrożnie wyjmij je z foremek, gdy są jeszcze gorące. Pozostaw do ostygnięcia.

11. Podawany z herbatą lub kawą na śniadanie lub z lampką wina albo koniaku późnym popołudniem lub wieczorem.

Smacznego !

Parametry dodatkowe

Kategoria: Formy do babek
Gwarancja: 2 lata
Waga: 0.2 kg
Materiał: Silikon
Rodzaj produktu: Forma do pieczenia
Seria: de Buyer Elastomoule®
Margin: E
K překladu: CZ AUTO-PRO-title

Bądź pierwszą osobą, która napisze post do tej pozycji.

Nie wypełniaj tego pola: