Ostrzałki do noży

32 pozycji razem
Kamień do ostrzenia noży 3000/8000, Zwilling
749 zł –23 %
573 zł
ZW32505300
Diamentowa stal ostrząca KATAI 26 cm, Forged
599 zł
FORGEDSDV625426
Kamień do ostrzenia noży #1000, Miyabi
679 zł –25 %
506 zł
MB34536002
Kamień do ostrzenia noży #5000, Miyabi
1 390 zł –24 %
1 045 zł
MB34536005
Kamień do ostrzenia noży TWIN 1000/250, Zwilling
479 zł –11 %
422 zł
ZW32505100
Ostrzałka do noży japońskich, Miyabi
489 zł –22 %
380 zł
MB34536007
Ostrzałka do noży TRIUM, de Buyer
449 zł
DB429002
Ostrzałka do noży GOURMET, 2 stopnie, WMF
229 zł –24 %
172 zł
WM1874376030
Kamień do ostrzenia noży 2000/5000, Dellinger
179 zł –20 %
142 zł
DNGRRIRW252
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, ceramika, Zwilling
309 zł –22 %
238 zł
ZW32513231
Ostrzałka do noży, F.Dick
637 zł –23 %
Ostrzałka do noży, F.Dick
W magazynie (4 Szt)
489 zł
FDCK9009200
Kamień do ostrzenia noży, WMF
369 zł –26 %
272 zł
WM1875136030
Ostrzałka do noży GOURMET, WMF
199 zł –29 %
141 zł
WM1876516030
Pręt do ostrzenia noży RED SPIRIT 25 cm, F.Dick
346 zł
FDCK7174125
Pręt do ostrzenia noży INTENSE 26 cm, Forged
430 zł
FORGEDSDV304617
Pręt do ostrzenia noży SEBRA 26 cm, stal, Forged
379 zł
FORGEDSDV623613
Pręt do ostrzenia noży 31,5 cm, chromowany, Zwilling
409 zł –15 %
345 zł
ZW32542310
Pręt do ostrzenia noży 23 cm, WMF
369 zł –22 %
286 zł
WM1880226030
Kamień do ostrzenia noży 1000/3000, Wüsthof
461 zł
WU4451
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
Ostrzałka 26 cm, Wüsthof
W magazynie (4 Szt)
179 zł
WU4473
Wgórę
Inne produkty

Ostrzałki do noży - niezbędnik w każdej kuchni

Czy potrzebuję ostrzałka do noży?

Ostrzałki do noży są absolutną koniecznością, jeśli inwestujesz w wysokiej jakości noże kuchenne i oczekujesz ich doskonałej wydajności. Nawet najlepszy nóż nie będzie skuteczny, jeśli nie będzie regularnie ostrzony, a regularne ostrzenie noży jest jedną z podstawowych zasad ich konserwacji. Możesz oczywiście zabrać swoje noże do specjalisty, ale jeśli dużo gotujesz i jeśli używasz swojego Nóż szefa kuchni, Nóż Santoku lub nóż do chleba na co dzień należy ostrzyć noże nawet co dwa tygodnie, co sprawia, że zakup własnej ostrzałka do noży do noży jest rozsądnym wyborem.

Jakie są rodzaje ostrzałek do noży?

Istnieją różne rodzaje ostrzałek do noży i można je znaleźć na stronie Kulina (przed podjęciem decyzji sprawdź nasze najlepiej sprzedające się ostrzałki do noży tutaj ). Wybór zależy od rodzaju posiadanego noża, jego skosu (kształtu krawędzi ostrza) oraz sposobu podejścia do procesu ostrzenia (ręcznego lub elektrycznego). Główne rodzaje ostrzałek do noży to:

  • osełki (wielu profesjonalistów uważa, że osełki są najlepszym sposobem ostrzenia noży, ponieważ można je ostrzyć pod dowolnym kątem),
  • ostrzałki elektryczne,
  • ostrzałki ręczne,
  • stal do ostrzenia/ostrzenia używana do honowania ostrza noża, drobne ostrzenie. Są one wykonane ze stali, ceramiki lub pokryte powłoką diamentową.
  • ostrzałki do noży ząbkowanych dedykowane do noży z ostrzami ząbkowanymi

Jak naostrzyć nóż za pomocą osełki?

Wiele osób uważa, że ostrzenie noży osełką zapewnia ostrzejsze krawędzie niż inne metody. Jeśli zdecydujesz się na zakup kamień do ostrzenia noży , ważne jest, aby najpierw przeczytać instrukcje dostarczone przez producenta, ale ogólny proces jest następujący:

  • zanurzyć i namoczyć osełkę w wodzie
  • przechylić nóż pod odpowiednim kątem po stronie zgrubnej
  • przesuwaj nóż w górę i w dół po kamieniu płynnymi ruchami, upewniając się, że pokrywasz całe ostrze i jego obie strony (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)
  • odwrócić kamień na drugą stronę i powtórzyć proces
  • umyć i wysuszyć nóż po zakończeniu pracy

Jak naostrzyć nóż za pomocą pręt do ostrzenia noży?

Jeśli chcesz użyć stalowego pręta, postępuj zgodnie z poniższymi zasadami, ale zawsze najpierw sprawdź instrukcje producenta:

  • trzymać rękojeść noża w dominującej ręce, a pręt w drugiej, obie ręce skierowane pionowo do góry
  • przyłożyć piętę ostrza do stali w odległości około 2 cm od górnej krawędzi stali, tworząc kształt litery V (w przybliżeniu pod kątem 15-20 stopni)
  • przeciągnij nóż po stali w kierunku czubka ostrza od 5 do 10 razy (upewnij się, że tylko krawędź dotyka stali - nie bok i poruszaj nożem, a nie stalą)
  • dotknij pręta ze średnim naciskiem i staraj się utrzymać kąt prosty
  • powtórz to samo z drugą stroną ostrza (jeśli nóż jest podwójnie ścięty)