Noże uniwersalne

7 pozycji razem
Nóż uniwersalny IKON 16 cm, Wüsthof
901 zł
WU490616
Nóż szefa kuchni INGENIO K1530214 16 cm, ceramiczny, Tefal TEFK1530214
Nóż uniwersalny CLASSIC IKON 16 cm, kremowy, Wüsthof
679 zł
WU4506016
Nóż uniwersalny CLASSIC 16 cm, Wüsthof
469 zł
WU452216
Nóż kuchenny GOURMET 16 cm, Wüsthof
269 zł
WU1035046816
Nóż kuchenny CLASSIC 16 cm, z rowkami, Wüsthof
529 zł
WU413916
Nóż kuchenny F.Dick 16 cm
Nóż kuchenny F.Dick 16 cm
W magazynie (4 Szt)
104 zł
FDCK8508016

Nóż uniwersalny - nóż wielofunkcyjny

nóż uniwersalny to rodzaj noża kuchennego, który może być używany do różnych zadań kulinarnych. Nie jest to tak naprawdę konkretny typ noża, jak np nóż szefa kuchni lub Nóż Santokuani nie ma żadnych konkretnych cech lub nie służy żadnemu konkretnemu celowi. Jego długość może być różna, a najważniejsze jest to, aby był dla Ciebie wygodny.

Jak konserwować i dbać o nóż uniwersalny?

  • Przede wszystkim należy pamiętać o regularnym ostrzeniu noża, dlatego warto zaopatrzyć się w dobrą ostrzałka do noży.
  • Żywotność nóż uniwersalny może zostać skrócona przez wysokie temperatury, które mogą uszkodzić zarówno rękojeść, jak i ostrze, więc unikaj wkładania go do zmywarki.
  • Ponadto po umyciu nóż uniwersalnynależy go szybko osuszyć miękkim ręcznikiem. Wyeliminuje to ryzyko rdzewienia lub odbarwienia.
  • Dodatkowo, warto zainwestować w sprzęt do przechowywania noży uniwersalnych. Schowek w szufladzie, blok blok na noże, stojak magnetyczny lub specjalne etui.
  • Ostatnia, ale nie mniej ważna rzecz: Potrzebna będzie odpowiednia powierzchnia do cięcia! Odpowiednia deska do krojenia która nie tępi ostrzy, może być wykonana z twardego drewna, bambusa lub wysokiej jakości tworzywa sztucznego. Unikaj desek do krojenia wykonanych z kamienia lub szkła, ponieważ mogą one szybko stępić lub zniszczyć ostrze nóż uniwersalny.

Z jakich materiałów wykonany jest nóż uniwersalnyuniwersalny?

nóż uniwersalny ostrze noża może być wykonane z kilku materiałów, w tym ceramiki, stali wysokowęglowej, stali nierdzewnej, stali wysokowęglowej i tytanu.

  • Stal nierdzewna

Jedną z zalet stali nierdzewnej jest to, że nie rdzewieje, co jest bardzo przydatne w przypadku nóż uniwersalny , ponieważ żywność i soki nieuchronnie dostaną się na niego i zwiększą prawdopodobieństwo powstania plam. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej wymagają również mniej konserwacji.

  • Stal damasceńska

Produkcja stali damasceńskiej, która polega na wielokrotnym składaniu ze sobą stali wysokowęglowej i niskowęglowej, została wynaleziona przez japońskich producentów mieczy. W rezultacie ostrza są elastyczne i ostre, co czyni je idealnymi do noży uniwersalnych.

Sprawdź naszą ofertę i zdobądź najlepsze noże uniwersalne od uznanych producentów, takich jak Forged, WMF, i Wusthof. Możesz również przeczytać nasz przewodnik po zakupach noży , aby dowiedzieć się więcej o tym, jaki nóż kupić do swojej kuchni.