Noże szefa kuchni

42 pozycji razem
Nóż szefa kuchni KINEO 20 cm, WMF
Outlet
315 zł –29 %
222 zł
WM1896156032
Nóż szefa kuchni NORDIC KITCHEN 20 cm, Eva Solo
1 290 zł –18 %
1 050 zł
ES515403
Nóż szefa kuchni PERFORMER 20 cm, Wüsthof
1 490 zł
WU1061200120
Nóż szefa kuchni CLASSIC 20 cm, Wüsthof
629 zł
WU458220
Nóż szefa kuchni CLASSIC IKON 20 cm, Wüsthof
789 zł
WU459620
Nóż szefa kuchni AJAX RED SPIRIT 20 cm, F.Dick
503 zł
FDCK8172220
Nóż szefa kuchni CLASSIC WHITE 20 cm, Wüsthof
629 zł
WU1040200120
Nóż szefa kuchni CLASSIC, 20 cm, szerokie ostrze, rowki, Wüsthof WU457220
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 20 cm, czarny, Victorinox
280 zł
VN6901320B
Nóż szefa kuchni SWISS MODERN 20 cm, Victorinox
550 zł
VN6901020G
Nóż szefa kuchni CLASSIC LINE 20 cm, WMF
229 zł –23 %
176 zł
WM1874666030
Nóż szefa kuchni MO-V 20 cm, Samura
230 zł
SMRSNMVSN
Nóż szefa kuchni TWIN GOURMET 20 cm, Zwilling
279 zł –19 %
224 zł
ZW31625200
Nóż szefa kuchni GOURMET 20 cm, Wüsthof
369 zł
WU456220
Nóż szefa kuchni TWIN CUISINE , Zwilling
799 zł –25 %
596 zł
ZW30341201
Nóż szefa kuchni BAMBOO 20 cm, Samura
179 zł –16 %
150 zł
SMRSNBSN
Nóż szefa kuchni FOUR STAR 20 cm, Zwilling
499 zł –32 %
336 zł
ZW31071201
Nóż szefa kuchni CLASSIC IKON CREME 20 cm, Wüsthof
789 zł
WU4596020
Nóż szefa kuchni GRAND GOURMET 20 cm, WMF
549 zł –23 %
422 zł
WM1880396032
Wgórę
Inne produkty

Noże szefa kuchni - nóż potrzebny w każdej kuchni

Czym jest nóż szefa kuchni?

Nóż szefa kuchni to bardzo wszechstronny nóż kuchenny używany do wielu zadań kulinarnych (do krojenia mięsa, plastrowania jak i szatkowania warzyw) i jeden z trzech noży, które powinny znaleźć się w każdej kuchni i pod ręką każdego kucharza (sprawdź nasz kompletny przewodnik po nożach kuchennych, aby sprawdzić pozostałe dwa noże, w które zdecydowanie powinieneś zainwestować).

Nóż szefa kuchni ma szerokie ostrze, które zakrzywia się do góry tworząc czubek. Długość ostrza to przeważnie 18-24 cm.

Jaka jest różnica między nożem szefa kuchni a nożem Santoku?

Kucharze domowi i profesjonalni szefowie kuchni używają zarówno noży szefa kuchni, jak i noży Santoku do różnych zadań związanych z krojeniem. Jakie są podstawowe różnice między tymi dwoma rodzajami noży? Noże szefa kuchni mają dłuższe, dwustronne ostrza, w przeciwieństwie do noży Santoku, które charakteryzują się jednostronnym szlifem. Kształt ostrza noża szefa kuchni sprawia, że podczas krojenia ostrze jest odchylane do przodu, a w przypadku noża Santoku kroimy pojedynczym cięciem w dół.

Kiedy używamy noża szefa kuchni?

Zakrzywione ostrze noża szefa kuchni pozwala na "kołyskową" metodę cięcia, co w połączeniu z szerokim ostrzem sprawia, że nóż szefa kuchni jest idealnym narzędziem do:

  • siekania i krojenia w kostkę wielu warzyw
  • krojenia, plasterkowania i rozbierania mięsa
  • krojenia sera w plastry
  • krojenia w plastry, w kostkę lub siekania owoców i orzechów

W Kulinie znajdziesz wysokiej jakości noże szefa kuchni produkowane przez sprawdzone marki, które wytrzymują intensywne użycie. Sprawdź noże marki Wusthof, Zwilling czy WMF. Możesz też sprawdzić nasze najlepiej sprzedające się noże szefa kuchni tutaj.

Jak ostrzyć nóż szefa kuchni?

Jeśli używasz swojego noża szefa kuchni na co dzień, powinieneś ostrzyć go dość często - przynajmniej co dwa tygodnie za pomocą ostrzałki do noży. Najlepszą metodą ostrzenia noża szefa kuchni jest osełka, za pomocą której powinieneś ostrzyć go pod kątem 15-20 stopni z obu stron, lub stalowy pręt. Możesz też zanieść swoje noże do specjalisty.

Jak zadbać o swój nóż Santoku?

Wysokiej jakości noże szefa kuchni to spora inwestycja, więc jeśli chcesz, aby Twój nóż przetrwał wieki, upewnij się, że przestrzegasz tych prostych zasad dotyczących czyszczenia i przechowywania noży:

  • noże często nadają się do mycia w zmywarce, ale zalecamy ręczne czyszczenie noża, ponieważ detergenty do zmywarki mogą uszkodzić powierzchnię stalowego ostrza
  • jeśli nóż ma drewnianą rękojeść, nie należy wkładać go do zmywarki
  • aby zapobiec wysychaniu drewnianych rękojeści, regularnie smaruj je olejem lnianym lub woskiem pszczelim
  • przechowuj nóże osobno, aby ostrza nie uległy stępieniu. Używaj bloku na noże lub etui na noże
  • regularnie ostrz swój nóż